Légiósok: Ez a legjobb hely, ahol eddig futballoztam – Elek Ákos

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2017.04.04. 09:45
null
Elek Ákost elképesztő profizmus fogadta a Kajrat Almatinál (Fotó: Veres Viktor)
A Diósgyőrből igazolt középpályásnak minden mérkőzésen kaparnia kell, de hamar beilleszkedett, élvezi a játékot, és szeretne bajnok lenni, csakhogy a hétvégi sérülése elrontotta a kedvét. Elek Ákos, a Kajrat Almati légiósa beszélt első kazahsztáni benyomásairól a Nemzeti Sportnak.

 

– Idehaza, Magyarországon még csak délután négy óra van, ott, Kazahsztánban már este nyolc. Hogyhogy ilyen későn edzenek?
– Mostanában esténként játszottunk, és ehhez igazítjuk az edzések időpontjait is – válaszolta a Nemzeti Sportnak a 28 esztendős Elek Ákos, a Kajrat Almatiban légióskodó korábbi diósgyőri középpályás. – De nem vészesek a késői gyakorlások, hamar megszoktam, a magassággal azonban eleinte meg kellett küzdenem.

– Az valóban nem lehetett egyszerű. Még Lionel Messi is panaszkodott, mennyire szenved, ha Bolíviában kell pályára lépnie.
– Almati ezer méterrel a tengerszint felett fekszik, és az első napokban kocogás közben is kapkodtam a levegőt. Olyan volt, mintha két hónap kihagyás után kezdtem volna el újra edzeni. Kellett négy-öt nap, mire belerázódtam. De a többi légiós is így volt ezzel. Mesélték, volt olyan, akinek eleinte még az orra is vérzett a nagy terheléstől. Ám van ennek jó oldala is, az Európa-liga-selejtezőben hasznát vehetjük, mivel az ellenfelek aligha lesznek hozzászokva az itteni körülményekhez.

– Ha már a körülményeket említi, úgy hallottam, a magasságot leszámítva nem lehet oka a panaszra.
– Elképesztő profizmus fogadott. Sok mindenre fel voltam készülve, de csak tátottam a számat, amikor megláttam az edzőközpontunkat. Ha a körülményeket valamint a keret erősségét nézem, ez a legjobb hely, ahol eddig futballoztam. De nem szabad általánosítani, a miénk az egyetlen magánkézben lévő egyesület. A többi csapatnál azért más a helyzet.

ISMERŐS ÁZSIA

Harmadszor állt légiósnak a 42-szeres válogatott Elek Ákos, aki 2012-ben rövid ideig a török Eskisehirsporban szerepelt kölcsönben, 2015-ben pedig a kínai Csangcsun Jatajban játszott, onnan tért vissza a Diósgyőrhöz. A Kajratban a legutóbbi három mérkőzésen egyaránt lehetőséget kapott, kétszer kezdőként, egyszer meg csereként, összesen 209 percet volt pályán.

– Akkor minden szép és jó?
– Mondanám, hogy igen, és remekül érzem magam, de kicsit ront az összképen, hogy a legutóbbi meccsünkön rúgást kaptam a bokámra, ezért a keddi bajnokinkat szinte biztosan kihagyom. Ám ha minden jól megy, a hétvégén ismét ott lehetek a csapatban. Hétfőn különleges vákuumos gépben kezeltek, remélem, tényleg minél hamarabb felépülök, ahogyan azt is, hogy egy győzelem és három döntetlen után végre elkezdünk feljebb kapaszkodni. Eddig ugyanis nem úgy szerepeltünk, ahogy elvártuk, a jelenlegi hatodik helyünk csalódás.

– Mi a gond?
– A játékunkkal nincs különösebb probléma, minden mérkőzésünkön irányítunk, beszorítjuk az ellenfeleket, a kapu előtt azonban elfogy a tudomány, nem ártana javítani a helyzetkihasználásunkon. De sok van még hátra, a cél pedig továbbra is a bajnoki cím megszerzése.

– A magyar, a kínai és a török bajnoksághoz képest milyen a kazah élvonal?
– Három meccs után korai a bajnokság színvonaláról nyilatkozni, de nagyon élvezem, hogy sokat van nálunk a labda, így én is sokat vagyok játékban. Ez egyébként is fekszik nekem.

– Milyen poszton számítanak önre?
– Volt olyan találkozó, amelyen három védővel álltunk fel, én voltam egyedül előttük, a többiek pedig mind támadó szellemű futballisták voltak. Ez jól tükrözi, milyen felfogásban játszunk. Volt olyan is, hogy kissé előrébb húzódhattam, de elsősorban védekező középpályásként számolnak velem. A legfontosabb, hogy bíznak bennem. Új helyzetbe csöppentem. Diósgyőrben csapatkapitány voltam, itt viszont egy vagyok a sok közül. Minden mérkőzésen kaparnom kell. Úgy érzem azonban, hosszú távon ez is a hasznomra válik.

– Figyelemmel követi a diósgyőriek meccseit, amióta távozott Miskolcról?
– Képben vagyok, az interneten követtem a Fradi elleni kupameccset valamint az Újpest elleni bajnokit is. Örülök, hogy a hétvégén nyertek a srácok, már most látszik Bódog Tamás vezetőedző munkája. Érezhetően más felfogásban játszott a csapat. Nagyon bízom benne, hogy sikerül kiharcolni a bennmaradást, és ebben az esetben biztos vagyok benne, hogy a következő szezonban nagyon erős, ütőképes, összeszokott együttes lesz Diósgyőrben.

– Bajnokesélyes csapatban, profi körülmények között futballozhat, még a magassággal is megbirkózott, ráadásul két gyönyörű kislány édesapja. Minden kerek az életében?
– Jó döntés volt idejönni, csak az időjárás lehetne kegyesebb. Két nappal ezelőtt még tizennyolc Celsius-fok volt, most meg esik a hó. Ám ezek apróságok. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat a családommal, és hamar beilleszkedtem. Remélem, meg sem állunk a bajnoki címig és Európa-ligáig!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik