Légiósok: Egész Dél-Koreát megrendítette a tragédia – Novothny

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2019.06.05. 12:44
null
Novothny Soma (jobbra) mérlege: nyolc meccs, négy gól (Fotó: BusanPark)
A legutóbbi gólját az áldozatoknak ajánló Novothny Soma csak másnap értesült a budapesti hajókatasztrófáról, és ahogyan az egész országot, őt is megrázta.

 

– Hogy érezte magát Tokióban?
– Remekül, most voltunk először, sűrű a város, de élveztük – mondta Novothny Soma, a dél-koreai másodosztályban szereplő Puszan IPark csatára. – Volt három nap szünetünk, a menyasszonyom nemrégiben tért vissza Magyarországról, igyekeztünk kihasználni ezt a rövid pihenőt.

A hétvégi, Szuvon elleni kettő kettes mérkőzésen szerzett gólját a budapesti hajókatasztrófa áldozatainak ajánlotta. Hogyan értesült a szerencsétlenségről?
– Az időeltolódás miatt csak másnap hallottam róla, és mint mindenkit, engem is sokkoltak a hírek. Egy áldozat is sok, itt pedig húsz felett van a számuk. Általában a reggeli kávém mellett átfutom a magyarországi híreket, ám aznap ez valamiért kimaradt. Először a kapusedzőnk kérdezte, mit tudok, hirtelen azt sem tudtam, miről beszél, majd egyből felmentem a híroldalakra, és akkor láttam, mi történt. Dél-Koreában azóta is vezető hír a szerencsétlenség, a játékosok is emlegetik, az egész országot megrendítette a tragédia. Úgy éreztem, tartozom annyival a koreaiaknak, hogy az áldozatoknak ajánlom a gólomat, ez az egyetlen, amivel valahogy viszonozni tudom a kedvességüket és hogy gyorsan befogadtak.

Tizennégy forduló után a második helyen állnak, viszont harminchárom góllal messze a Puszan a bajnokság legeredményesebb csapata. Ennyire erős a támadósoruk?
– Amikor szerződtettek, akadozott a támadójáték, ezért is hoztak ide. Amióta idejöttem és sikerült beilleszkednem, koreai csatártársam is megtalálta a góllövő cipőjét, sőt azóta a válogatottba is meghívót kapott. A csapat célja a bajnoki cím, a játékosállományunk erősebb az ellenfelekénél, szinte mindenki játszott már az élvonalban, annyira nem meglepő, hogy sok gólt szerzünk.

Eddig nyolc mérkőzésen négyszer talált a kapuba – elégedett az eddigi teljesítményével?
– A beilleszkedés nem volt egyszerű, új országba, új kultúrába csöppentem, új stílust kellett megismernem, eleinte teljesen idegen volt a közeg, és az időeltolódást is meg kellett szokni. Szerencsére az első gólom után formába lendültem, és a legutóbbi négy meccsemen négy gólt szereztem. Bár összesen nyolc találkozón kaptam lehetőséget, a játékperceim alapján körülbelül ötmérkőzésnyi időt töltöttem a pályán, ezalatt szereztem a négy gólt. Ez nem rossz, de igyekszem minél keményebben dolgozni, hogy több játékpercet kapjak, és végleg beverekedjem magam a kezdőbe.

Mi az oka, hogy bár sok gólt szerez és a román Aurelian Chituval holtversenyben ön a bajnokság legeredményesebb európai játékosa, az előző három fordulóban kétszer is csak kispados volt?
– A formációtól függ: ha négy–négy–kettőben játszunk, kezdek, négy–három–háromnál viszont valamiért nem számít rám a vezetőedző. Azért is próbálok bizonyítani, hogy ez változzon, és a jövőben még több lehetőséget kapjak.

Hol nehezebb gólt szerezni: a dél-koreai másodosztályban vagy az NB I-ben?
– Csatárként sehol sem egyszerű, teljesen mindegy, hogy a nyolcadosztályról, a koreai másodosztályról, az NB I-ről vagy a Premier League-ről beszélünk. A gólokért mindenhol meg kell dolgozni.

Tud már néhány szót koreaiul?
– Azért a híreket még nem helyi nyelven olvasom, de a köszönés és néhány alapvető kifejezés már megy, az edzésen is nagyjából minden szakszót megértek. Puszan gyönyörű város, csodálatos tengerparttal, ha nyaralni lennénk itt, akkor sem unatkoznánk. Jól érezzük magunkat, de egy csatár számára elsősorban az a mérvadó, hogy sokat játsszon és gólokat szerezzen. Ha ez nem valósul meg, játszhat a világ legszebb városában is, boldogtalan lesz.

Mit szólt hozzá, hogy Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa lapunknak azt nyilatkozta, sajnálja, hogy elengedték önt Dél-Koreába, és a szurkolók is hiányolták a góljait?
– Olvastam az interjút, hízelgő volt, és az is jólesik, ha a szurkolók hiányolnak. Annak viszont nem örültem, hogy az együttes végül csak az ötödik helyen végzett, így lemaradt az európai kupaszereplésről. Amikor nem volt meccsünk, mindig ébren maradtam, és megnéztem az Újpest találkozóit, szurkoltam a srácoknak, sajnálom, hogy így alakult.

A válogatott következő Európa-bajnoki selejtezőit is nézi?
– Az a terv. Ha tudom, nézem, és nagyon drukkolok, remélem, a horvátok elleni siker lendületet adott a csapatnak, és sikerrel veszi a következő két összecsapást is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik