Légiósok: „A Dijon nem szeretne lemondani Lang Ádámról”

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2018.01.07. 11:14
null
Lang Ádám a tavasszal a francia másodosztályban igyekszik megkeseríteni a csatárok életét (Fotó: AFP)
Az állandó játéklehetőség reményében a váltás mellett döntött Lang Ádám: noha a Dijon 22-szeres válogatott védője még nem írta alá kölcsönszerződését, a jövő héten erre is sor kerül, így a tavasszal a Nancyt erősíti.

 

A papírmunka és az orvosi vizsgálat még hátravan, ettől függetlenül tény: a Dijon a 2017–2018-as idény végéig kölcsönadja Lang Ádámot a francia második vonalban szereplő Nancy csapatának.

Tagadhatatlan, a 22-szeres válogatott védő kevés játéklehetőséghez jutott az elmúlt fél évben – három bajnokin összesen 234 percet töltött a pályán –, így számítani lehetett rá, hogy a tavasszal esetleg máshol futballozik. Hallani lehetett arról, hogy hívják az észak-amerikai profi ligából (MLS), van ajánlata a lengyel és az orosz bajnokságból is, végül az AS Nancyval jutott egyezségre, amely tavaly búcsúzott a Ligue 1-től, és többek között arról is ismert, hogy ott kezdődött a legendás francia labdarúgó, Michel Platini pályafutása.

NYOMÁS ALATT LESZ

Lang Ádám a Nancy együttesénél folytatja kölcsönben. AÍ korábban Franciaországban (is) futballozó Kovács Zoltán szerint jó helyre került a 24 esztendős védő. A Videoton sportigazgatója egyébként is jól ismeri Langot, hiszen a sikeres Európa-bajnokság után éppen Székesfehérvárról igazolt át a Dijonhoz.

„Ádám számára a legfontosabb most az, hogy minél többet futballozzon – mondta a Nemzeti Sportnak Kovács Zoltán. Georges Leekens szövetségi kapitány egyelőre kevéssé ismeri a magyar labdarúgókat, Lang Ádámnak akkor lesz esélye bekerülni a keretbe, ha játékban lesz, ha az új kapitány személyesen is meggyőződhet a futballjáról. A francia másodosztály egyébként jó terep, kemény mérkőzések vannak, annak idején játszottam a Nancy ellen. Patinás egyesületről van szó, más kérdés, hogy jelenleg a kiesés elkerüléséért küzd.”

A székesfehérváriak sportigazgatója szerint ez Lang Ádám javára válhat, hiszen a tavasszal sok munkája lesz a klubnál.

„A Nancy védekezése – a helyezéséből kiindulva – finoman fogalmazva is hagy kívánnivalót maga után – folytatta Kovács Zoltán. – A Dijon csupán kölcsönadta őt, a karrierje szempontjából jó döntés volt a váltás. Nancyban alighanem alapember lesz, és állandó nyomás alatt kell futballoznia.”

„Kicsit érdemes visszamenni az időben ahhoz, hogy kiderüljön, mi vezetett Lang Ádám kölcsönadásához – indította a beszélgetést Illés Zoltán, a futballista ügyeit képviselő HSI Soccer menedzseriroda ügyvezetője. – Amikor Ádám a Dijonhoz igazolt, jó ideig alapembernek számított, majd a Portugália elleni világbajnoki selejtezőt követően minden átmenet nélkül kikerült a csapatból.”

„Tavaly nyáron közel állt ahhoz, hogy kölcsönben a Beitar Jeruzsálemnél folytassa pályafutását, a két klub erről írásban megállapodott, és szóban ő is egyezségre jutott az együttes vezetőivel. Vártuk, hogy az izraeliek küldik a repülőjegyet, és megyünk az orvosi vizsgálatra, ám miután a Beitar hirtelen edzőt váltott, ez nem történt meg. Öt nap volt hátra az átigazolási időszakból, és úgy döntöttünk, jobb, ha Ádám a Dijonra fókuszál. Az ősszel sajnos csak három bajnoki és egy kupameccs jutott neki, egyszer pedig a második csapatban játszott, és mert a kollégám, Szegner Zsolt szinte napi kapcsolatban volt a Dijon vezetőivel, arra jutottunk, Ádám fejlődését az szolgálja, ha fél évre kölcsönadják.”

December 2-án, a Ferencváros–Videoton rangadón ott voltak a Groupama Arénában a Dijon elöljárói is (mellékszál, de Ezekiel Hentyre voltak kíváncsiak), tárgyaltak a magyar labdarúgó képviselőivel, és határozottan kijelentették: abban partnerek, hogy Lang Ádám a tavaszt kölcsönben töltse, végleg azonban nem akarnak megválni tőle.

„Több helyen is megjelent, az MLS-ből a Los Angeles Galaxy érdeklődik Ádám iránt: annyiban helyesbítenék, hogy az amerikai bajnokságból a Los Angeles FC volt az érdeklődő – folytatta Illés Zoltán. – Érkezett megkeresés Lengyelországból, Olaszországból, sőt az utolsó pillanatban nagyon jó ajánlat futott be Törökországból, de konkrét, írásbeli ajánlatot a Nancy tett, ráadásul a Dijon vezetői is azt szerették volna, ha labdarúgójuk Franciaországban marad. Nem titok, Ádám fizetésének jelentős részét továbbra is a Dijon folyósítja, ez is jelzi, nem szeretnének lemondani róla.”

„A Dijon egyébként már bejelentette a kölcsönadást, hiszen a szóbeli egyezség megköttetett, ám hivatalos akkor lesz a váltás, ha aláírják a papírokat, és meglesz az orvosi vizsgálat is – ez a jövő hét közepére várható. Tudom, sokan azt mondják, Lang Ádám visszalépett karrierjében, ami annyiból igaz, hogy a francia első osztályból a másodikba kerül. Időnként azonban szükség van kompromisszumra, hogy a játékos visszatérhessen arra a szintre, amelyen előtte volt. Mindennél fontosabb az állandó játéklehetőség, és mert a Nancy sokat tett Ádám megszerzéséért – ő volt az első számú jelöltje a védelem megerősítésére –, hiszem, mindenki jó döntést hozott.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik