Lazio? Schalke? Pool? - Mire van és mire nincs esélye Dzsudzsáknak?

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2015.01.09. 18:45
null
Nem lenne meglepetés, ha Dzsudzsák a télen elszerződne a Dinamóból: merre vezethet az út? (Fotó: Dinamo Moszkva)
Tízmillió euró. Ennyire teszi most a legértékesebb magyar futballista, a 28 esztendős Dzsudzsák Balázs piaci értékét a Transfermarkt, és ez egybecseng az orosz sajtóhírekkel, amelyek szerint ekkora összegért a Dinamo Moszkva idén januárban már hajlandó lenne elengedni a szélsőt. De vajon hol tudnak ennyit fizetni érte, milyen szempontok játszhatnak szerepet a döntésben, sikerülhet-e végre igazi európai sztárcsapathoz szerződnie? Ezeknek a kérdéseknek igyekszünk utánajárni.

MELYIK ORSZÁG JÖHET SZÓBA?

Az ősszel a Dinamóban 15 bajnokin öt gólt szerző és hat gólpasszt jegyző Dzsudzsák Balázs még mindig a legértékesebb és legkeresettebb magyar futballista. Ez utóbbi megállapítás nemcsak az érdeklődő klubok, hanem a szurkolók, a közvélemény szempontjából is értendő, ugyanis az elmúlt években száz számra megjelenő és végül nem megvalósuló átigazolási hírek ellenére, még mindig naponta több tízezren keresik és olvassák a jövőjével kapcsolatos legfrissebb információkat.

Azonban éppen a felfokozott érdeklődés, a pletykák miatt érdemes megnézni, milyen körből kerülhet ki a szélső leendő klubja, ha valóban vált, a piaci viszonyok figyelembevételével mire lehet esély és mire nem.

Dzsudzsák gólja a Torpedo ellen (5:25-nél)

Az opciók szűkítését kezdjük a lehetséges célországgal. Az ugyanis jól behatárolható, mely ligákban van reális esély arra, hogy valamelyik klub szezon közben képes legyen kipengetni érte tízmillió eurót. A török (ma éppen a Fenerrel hozták hírbe a szélsőt) és a sokat emlegetett rubelválság ellenére az orosz bajnokságban ugyan találunk ilyen csapatokat, de ezek nem tűnnek jobb opciónak a Dinamónál, amelynél most jól megy a játék Dzsudzsáknak, török vagy orosz együttes kedvéért aligha fog váltani.

Ő maga is „igazi nagy csapatról” beszélt, ezért borítékolható, hogy ha vált, akkor a topligák felé veszi az irányt. A tízmilliós vételár miatt azonban a topligákon belül is szűkíthetjük a kört. Spanyolországban csak a három nagy, az Atlético, a Barca és a Real Madrid tudna kifizetni ekkora összeget ebben a téli átigazolási időszakban (miután a Valencia már kiköltekezte magát), de ők biztosan nem egy 28 éves magyar játékosban gondolkodnak…

Marad az angol, az olasz és a német bajnokság (a francia ligát azért zárnánk ki, mert onnan csak a PSG jelenthetne alternatívát, de Párizsban Dzsudzsáknál jóval nagyobb nevek repkednek) – ez egybecseng a Nemzeti Sport Online értesüléseivel, sőt úgy tudjuk, jelen állás szerint a Premier League vagy a Serie A lehet leginkább a befutó.

Tovább szűkítheti a kört, hogy télen általában két okból igazolnak viszonylag drága játékost a csapatok. Az egyik, hogy jócskán az elvárás alatt teljesítenek a szezonban, a másik ok, hogy ugyan jól szerepel az együttes, de kiesik egy-két meghatározó labdarúgó (vagy sérülés miatt, vagy mert eladják őket), akiket gyorsan pótolni kell. Azt azonban nem gondoljuk, hogy egy hirtelen ötlettől vezérelve valakinek éppen Dzsudzsák jutna eszébe, hiszen nem szerepelt sem a világbajnokságon, sem a BL-ben, kevésbé volt előtérben, inkább olyan csapatoknál kerülhet igazán szóba, amelyeknél egy ideje már szerepel a kiszemeltek között.

Gól az Amkar Perm ellen

OLASZORSZÁG – A LAZIO ÉS A TÖBBIEK

Az olasz sajtóban időről-időre előkerül Dzsudzsák Balázs neve, mint lehetséges érkező. Az elmúlt években a legtöbbször talán az Intert emlegették vele kapcsolatban, de a német Lukas Podolski és svájci Xherdan Shaqiri érkezésével (előbbi az Arsenaltól, utóbbi a Bayerntől jött, mindketten kölcsönbe) a milánóiaknak valószínűleg már nincs szükségük újabb szélsőre, és el is költötték az erősítésre szánt pénzt.

Más a helyzet a Dzsudzsák kapcsán az olasz sajtóban szintén többször megemlített Lazióval. A római klub jelenleg a még BL-indulást érő harmadik helyen áll a tabellán, ugyanannyi pontja van, mint a negyedik Napolinak. A két klub között még nagy harc várható, de nemcsak a jobb helyezésekért, hanem akár a magyar szélsőért is. Ez utóbbi versenyben a fővárosiak esélyét rontja a 10 millió eurós kivásárlási ár, bár ez a legtöbb olasz klub esetében elmondható – erről beszélt a Nemzeti Sportnak adott pénteki helyzetértékelésében az olasz Corriere dello Sport munkatársa, Massimiliano Martini is.

A Lazio például 2010 óta (akkor Hernanesért fizetett 13.5 millió eurót) csak egyszer (2013-ban Antonio Candreva 10.7 millióba került) adott ki legalább tízmilliót egyetlen játékosért. Elképzelhető viszont olyan megoldás, mint amilyet az Inter alkalmazott Podolski és Shaqiri esetében, vagyis, hogy a nyárig kölcsönbe szerzik meg Dzsudzsákot nyári kivásárlási opcióval.

Ebben az esetben pedig reális alternatíva lehet a Lazio, tekintve, hogy a középpályások közül Ederson, Senad Lulic és Álvaro González is sérüléssel bajlódik. Azt meg mindenki döntse el maga, hogy a KEK-győztes, kétszeres olasz bajnok és hatszoros kupagyőztes Lazio mennyiben számít „igazi nagy csapatnak”.

Fent már említettük a Napolit is, mint lehetséges kérőt. Rafa Beníteznek elsősorban Lorenzo Insigne sérülése miatt lehet szüksége új játékosra, ugyanis első számú balszélsője előreláthatóan áprilisig nem lesz bevethető.

Javíthatja Dzsudzsák esélyeit, hogy Nápolyban gyakoribbak a 10 millió euró körüli igazolások, mint a Laziónál, igaz, nem télen. A Napoli egyébként jó kapcsolatokat ápol a Dzsudzsákot is képviselő Stars and Friends ügynökséggel (korábban Novothny Somát is ez az iroda közvetítette Nápolyba). Más kérdés, hogy Insigne felépülésével hosszabb távon a magyar szélső nem biztos, hogy beférne a kezdőbe (a jobb szélen is erős riválisa lenne, José Callejón), ezért a Napoli kockázatos választás lehetne számára. Egyébként ha a Napolinál szóba is kerül, itt is csak a kölcsönszerződés tűnik reálisnak.

Az olasz klubok közül esetleg még az AS Romát tudnánk elképzelni lehetséges kérőként. A bajnokságban a Juventust egypontos hátrányban a második helyen követő fővárosiak vezetőedzője, Rudi Garcia ugyanis már korábban, a Lille szakvezetőjeként kinézte magának Dzsudzsákot, aki akkor még a PSV-ben futballozott és a rómaiaknak valószínűleg még pénzük is lenne rá, tekintve, hogy Miralem Pjanicért és Kevin Strootmanért is jó ajánlat várható a télen. Más kérdés, hogy a házi góllövőlistát hat találattal vezető Adem Ljajics és a nyáron 22 millióért szerződtettet Juan Iturbe személyében olyan riválisokat kapna, akik biztosan előtte állnának a sorban.

Gól a Rubin Kazany ellen

NÉMETORSZÁG – TALÁN A SCHALKE…

A német Bundesligából decemberben a Dortmunddal hozták hírbe Dzsudzsákot, de azóta úgy értesültünk, hogy a BVB-nél csak akkor kerülhet valóban képbe, ha Marco Reus távozik a bajnokságban jelenleg 17. helyen álló, de a BL-ben a Juventus elleni nyolcaddöntőre készülő gárdában.

Németországban több élcsapatban is el tudnánk képzelni, kérdés, hogy a 2. helyen álló Wolfsburgot, a BL-ben a Dortmundhoz hasonlóan nyolcaddöntős Leverkusent, a tabellán 4. Mönchengladbachot vagy éppen az 5. Schalkét nevezhetjük-e igazi nagy csapatnak (ahogy ő fogalmazott).

A felsoroltak közül talán a gelsenkircheniekre illik leginkább az említett kitétel, és nekik lenne a legnagyobb szükségük gólerős szélsőre, aki a Bajnokok Ligájában is bevethető (ez egyébként nagy előnye lehet Dzsudzsáknak, hiszen az ősszel nem szerepelt ebben a sorozatban).

A BL-ben a Real Madrid ellen készülő, több sebből vérző csapatban ugyanis továbbra sem bevethető sérülés miatt a világbajnok balszélső, Julian Draxler. Ráadásul a középpályáról Kevin-Prince Boateng és Leon Goreztka sem egészséges, akárcsak a támadósorból Chinedu Obasi, míg Eric Maxim Choupo-Moting az Afrika-kupán szerepel Kamerunnal.

Ráadásul a Schalkénak valószínűleg pénze is lenne rá, ha Roberto Di Matteo vezetőedző nagyon őt akarná, bár ebben a szezonban eddig visszafogottan költekezett a klub.

Gól a Lokomotiv Moszkva ellen

ANGLIA – HA IGAZI NAGY CSAPAT, AKKOR A POOL!

Aki jól ismeri az átigazolási piacot, az tudja, hogy Angliában télen is hajlamosak szórni a pénzt a csapatok, és még január végén, a transzferhajrá utolsó óráiban is gyakran köttetnek sokmilliós bombaüzletek. Éppen ezért reálisan az angol folytatásra látnánk a legnagyobb esélyt, mert a Premier League-ben jó néhány klub képes lenne kifizetni a tízmillió eurós vételárat.

Nagy kérdés azonban Anglia esetében is, hogy hol húzható meg a nagy klubok határa, az a szint, amelyikért Dzsudzsák már hátat fordítana a Dinamónak, mert az valószínűsíthető, hogy jelentős célokért szeretne küzdeni, egy bennmaradásra hajtó angol csapat aligha lenne alternatíva.

Ha a tabella alapján keressük a kérőt, akkor az első elképzelhető variáns a Southampton lehetne, még ha hagyományos értelemben véve nem is sztárcsapatról beszélünk. Azt talán nem kell külön magyarázni, hogy a gárdát irányító holland Ronald Koeman, Erwin Koeman kettős kiválóan ismeri a szélsőt, tisztában van a képességeivel. Kérdés azonban, hogy akar-e még szélsőt igazolni a csapat, mert már hoztak kölcsönbe egy holland játékost a Werdertől, Eljero Eliát.

A tabellán lefelé haladva több olyan klubot találunk, amelyben el tudnánk képzelni a magyar játékost, ilyen a 7. West Ham United vagy a 9. Swansea City (a walesi klub állítólag a Wilfried Bonyért a Man. Citytől érkező milliókból tervez erősíteni, és Dzsudzsák neve is szóba került), valamint a 13. helyen álló, a Dzsudzsákkal többször hírbe hozott és az őszi gyengébb szereplés után várhatóan erősítéseket tervező Everton is, de ezek sem sztárklubok.

SZAVAZÁS

Melyik bajnokságban folytatja pályafutását Dzsudzsák Balázs?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az egyetlen olyan korábbi BEK/BL-győztes alakulat, amelyikre talán lehet most is esély, az a Liverpool. Ne feledjük, hogy Brendan Rodgersék két éve már ajánlatot tettek a szélsőért, és volt olyan forrás, amelyik akkor már „el is adta” Dzsudzsákot a liverpooliaknak, de az üzlet végül meghiúsult, mert a Dinamo kölcsönbe nem engedte el magyar válogatottját. A Poolt azóta is Rodgers irányítja, csak kérdés hogy meddig…

Míg tavaly tavasszal a bajnoki címért indultak harcba Steven Gerrardék, most a 8. helyről indulva még a nemzetközi szereplésért is harcolniuk kell. A rossz bajnoki szereplés és a korai BL-búcsú után minden bizonytalannak tűnik Liverpoolban. Mivel klasszis bal lábas szélsője nincs a csapatnak, szakmailag Dzsudzsák beilleszthető lenne, viszont rögtön hatalmas nyomás nehezedne rá, hiszen ebben a feszült helyzetben (ehhez az is hozzájárul, hogy Gerrard bejelentette, nyáron távozik) akárkit is vesznek, nagy elvárásoknak kell szinte azonnal megfelelnie – amilyen jól, olyan rosszul is elsülhetne a liverpooli kaland.

Viszont 28 évesen Dzsudzsák abban a helyzetben van, hogy nem lesz már sok esélye topligába, főképp egy igazi nagy klubba szerződnie, ezért ha most valóban lesz erre lehetősége (ezt csak remélni tudjuk), akkor most kellene megragadni, vállalva az ezzel járó minden kockázatot.

Összegezve a fentieket: leginkább féléves kölcsönszerződést tartunk elképzelhetőnek kivásárlási opcióval, Olaszországból a Laziót, Németországból a Schalkét tartjuk reális célnak, ha pedig mégis egy igazi sztárcsapat, egy többszörös BEK/BL-győztes lesz a befutó, akkor mi még mindig a Liverpoolra tippelnénk.

Hátha…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik