Karakterfejlesztés – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.10.23. 23:34

Sallói, Ibrahimovic, Rooney. Az amerikai labdarúgó-bajnokság, az MLS 34. fordulója után így fest a forduló válogatottjának csatársora. Külön cikket érdemelne, hogy az MLS milyen szerepet tölt be a tengerentúli major ligák között – s úgy egyáltalán milyen színvonalú a játék arrafelé –, mindenesetre tény, hogy az Amerikában hagyományos bajnokságok, például az NFL, az NHL, az NBA mintájára felépített MLS-ben szerencsét próbál(t) néhány hazánkfia. Jelenleg Sallói Dániel, Németh Krisztián (mindkettő Sporting Kansas City), Stieber Zoltán (D. C. United) és az előző idény alapszakaszának gólkirálya, Nikolics Nemanja (Chicago Fire) kap rendszeresen lehetőséget a kinti bajnokságban. A válogatottságot lemondó csatárt, Nikót leszámítva, ha folyamatosan játszhatnak csapataikban, valamennyiüknek esélyük van a válogatottságra. Példa rá, hogy noha Németh Krisztiánt az al-Garafából vitte ki az Eb-re Bernd Storck szövetségi kapitány, Némo ezt megelőzően a Sporting KC-ben izmosodott Eb-részvételt érő formába.

Sallói Dániel előtt még nagyobb karrier állhat. A 22 éves csatár 2014 augusztusában került Kansas Citybe, fél évvel később a hagyományos futball amerikai változatának egy szegmensét feldolgozó cikkünkben édesapja, a 13-szoros válogatott Sallói István elmondta, utánpótlás-válogatott fia karakterfejlődése érdekében került Amerikába – már a középiskolát is Kansasben fejezte be –, az egykoron Győrben futballozó Vermes Péter és a klub utánpótlásában dolgozó Urbányi István keze alá. A karakterfejlődés emberi oldala, hogy a „gyerek” tanulja meg, mit jelent önállóan külföldön élni, a szakmai szempont pedig talán még fontosabb: az american way of life egyik alapkritériuma, hogy kint nap mint nap versenyhelyzet van – ami a honi közegről nem feltétlenül mondható el –, s ezt mentálisan el kell viselni.

Sallói Dániel időközben hazatért, ám egy-egy őszi idénybeli újpesti és gyirmóti kitérő után újra a Sporting KC-t választotta, most pedig őt választották be a forduló válogatottjába. Reméljük, ez is egy állomás a válogatottság felé vezető úton, és megtörténhet, ha nem is Wayne Rooneyval és Zlatan Ibrahimoviccsal, de Szalai Ádámmal és Sallai Rolanddal kerül egyazon csapatba. Játsszunk el a gondolattal: Sallói, Szalai, Sallai. A külföldi kollégákat nem irigylem, a nevekkel meggyűlne a bajuk. Mondjuk, mi jobban örülnénk, ha az ellenfeleknek is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik