Kádár: A következő szezontól indul be a lengyel pályafutásom

(S. D.)(S. D.)
Vágólapra másolva!
2015.05.28. 13:24
null
Kádár Tamás bajnok lehet a Lech Poznannal, de a következő szezonban robbantana (Fotó: Lech Poznan)
Éppen egy megterhelő futóedzés után találkoztunk Kádár Tamással, a Lech magyar légiósával, akivel Poznanban beszélgettünk a jövőjéről, a magyar válogatottról és élete első élvonalbeli bajnoki címéről. Ami még nincs meg…

– Számolhatunk azzal, hogy Kádár Tamás folyamatosan kezdő lesz a Lech Poznanban?
– Amikor lehetőséget kaptam, jó teljesítményt is nyújtottam. Nemrég bekerültem a forduló válogatottjába, viszont az edző a következő meccsen ismét kihagyott a csapatból. Nem teljesen értem, hogy ha jól teljesít valaki, miért nem tudja megtartani a pozícióját? De az biztos, hogy sokat fejlődtem, amióta itt vagyok.

– A vártnál kevesebb játéklehetőség ellenére hogyan tervezi a jövőt? Elképzelhető, hogy vált a nyáron?
– Három és fél évre írtam alá Poznanban, ők is hosszú távra terveznek velem. Az elején közölték, ne számítsak rá, hogy egyből játszom, én mégis bíztam benne, mert nem kis összegért vettek meg. A csapatban egyébként van olyan belső védő, akit szeretne jó áron eladni a klub.

– Akkor Marcin Kaminski vagy esetleg más bekk távozása megnyithatja az utat a kezdő tizenegybe kerülés felé?
– Igen. Úgy érzem, hogy a következő szezontól indul be igazán a lengyelországi pályafutásom. Noha ebben a félévben is többször pályára léphettem, hét bajnokin és három kupameccsen futballoztam, ritkán bizonyíthattam a saját posztomon. Öt meccsen voltam középhátvéd, de amikor szintén ötször csereként szerepeltem, középpályásként vagy balhátvédként kellett játszanom.

– Már több országban is kipróbálhatta magát. Miben más a lengyel bajnokság a többihez képest?
– Angliához nem akarom hasonlítani, az teljesen más kategória, a legjobb bajnokság. Magyarországhoz mérten viszont a lengyel liga nagyon erős fizikailag és mentálisan is. Sokkal jobbak a játékosok is, mint otthon, gyorsabban gondolkodnak és rengeteg a párharc a mérkőzéseken. Ezt kellett megszoknom, de szerencsére gyorsan tanulok. Ami a szurkolókat illet, minden meccsen huszonöt-harmincezren kint vannak, és ha három nullás vereségre áll a csapatunk, akkor is hatalmas a buzdítás.

HÁRMAN A KEZDŐBEN – JÖVŐRE?

Nagy kérdés, hogy a poznani magyar szál vastagodik-e a jövőben. „Ez nagyban függ attól, nekünk hogyan megy majd a játék. Ebben a szezonban Gergő és én játszottunk, míg Dávidnak ez alig adatott meg. Azt szeretném, ha hétről hétre úgy futnánk ki a pályára, hogy mind a hárman kezdők vagyunk egy lengyel topcsapatban. De ez leghamarabb csak a következő szezonban történhet meg" – mondta Kádár.

– Ezek a szurkolók mennyire kedvelik Kádár Tamást? Hallottam, már beceneve is van, egyesek bad boyként emlegetik.
– Amikor kijöttem, mondták, hogy úgy nézek ki, mint az egyik ismert sorozat szereplője. Amikor orvosin voltam, akkor mondta egy kedves riporternő, hogy kire hasonlítok, de nem igazán tudom, kiről van szó.

– A Magyarországon Totál szívás (Breaking Bad) egyik szereplőjét játszó Aaron Paul színészről. Megnéztem, tényleg hasonlít rá.
– Akkor változtatnom kell valamit magamon.

– A Newcastle-lal egy másodosztályú bajnoki címe már van, élvonalban azonban még nem ünnepelhetett. Megváltozik ez a következő hetekben?
– Három meccs van hátra, abból kettő hazai, saját pályán pedig mi vagyunk a legjobbak a bajnokságban. Meg kell nyerni ezeket a találkozókat, és bajnokok vagyunk. Szerintem megtartjuk az egypontos előnyünket a Legia Warszawa előtt. Nagy a futball-láz Poznanban és a környéken, a közeli falvakban is rettentően várnak erre a bajnoki címre. Nagyon sok a Lech-szurkoló, még Varsóban is.

– Milyen az élet Poznanban, mennyire tetszik az itteni világ?
– Sokat segít, hogy vannak magyar csapattársaim. A város nagyon tetszik, hatalmas a pörgés, főleg az egyetemi időszakban. Nekem mint veszprémi srácnak ez valóban nagyváros. Egyre többen fel is ismernek. Egyedül vagyok, de mégsem érzem úgy, hogy magányos lennék. Nagyon sok időt töltök Holman Dáviddal, sülve-főve együtt vagyunk. Bár néha utáljuk egymást, olyanok vagyunk, mint a rossz házasok, összességében nagyon jól elvagyunk.

– Visszatérve Magyarországhoz, egészen pontosan a válogatotthoz: úgy néz ki, hogy Dárdai Pál szövetségi kapitány számít önre. Igaz, klubkötelezettségei miatt a litvánok elleni felkészülési mérkőzésen biztosan nem lesz a pályán, a finnek elleni Eb-selejtezőn viszont ott lehet.
– Örülök, hogy számít rám a kapitány, főleg úgy, hogy nem mondhatom, minden héten játszom a Lechben. Az előző meccseim nagyon jól sikerültek a válogatottban, végre a saját posztomon kaptam lehetőséget, belső védőként. Megmutattam, hogy jó teljesítményre vagyok képes. Kíváncsian várom a Finnország elleni találkozót; két csapattársam is van itt Poznanban, akit a finnek beválogattak, meg tudjuk nekik mutatni, melyikünk a jobb. Dárdai Pál irányítása alatt nagyon szervezetten védekezik a válogatott, ebből próbálunk kontrázni. Be is jött a korábbi meccseken, s bár a görögök ellen nem, gólt már régóta nem kaptunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik