„Ilyet még nem láttam” – ezért nem tudott klubot váltani Megyeri Balázs

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2018.02.13. 16:35
null
Megyeri Balázs a szezon elején még a csapatkapitányi karszalagot is viselhette, most mégis kérdéses fürthi jövője (Fotó: Imago, archív)
Német sajtóhírek alapján korábban beszámoltunk róla, hogy a Pintér Ádámot is foglalkoztató, másodosztályú Greuther Fürth kapusa, Megyeri Balázs a télen klubot válthat. A 27 éves, egyszeres magyar válogatott futballistának meg is volt erre a lehetősége, már az orvosi vizsgálaton is átesett a svájci Young Boysnál, de a Fürth mégsem adta áldását az átigazolásra. Megyeri történetét menedzsere, Hrutka János mesélte el a Nemzeti Sport Online érdeklődésére.

 

– Megyeri Balázs 2016-ban szerződött a Greuter Fürthbe, az első idényében meghatározó játékosnak számított, két bajnoki kivételével végigvédte a szezont, majd csapatkapitány is lett. Mostanában mégis arról szóltak a hírek vele kapcsolatban, hogy távozhat, miután nem számol vele Damir Buric vezetőedző.
– Ahhoz, hogy átlássuk teljesen ezt a helyzetet, vissza kell kanyarodnunk egy picit az időben – reagált az NSO megkeresésére Hrutka János, Megyeri menedzsere. – Balázs 2016 nyarán érkezett Fürthbe, a sportigazgató és a kapusedző nyomására, ingyen, átigazolási díj nélkül. A német tulajdonos és a vezetők megígérték neki, ha bármilyen ajánlat érkezik a játékjogának ideiglenes vagy végleges megvásárlásáért, nem gördítenek akadályt a távozása elé. Egyrészt teljesen ingyen juthattak nemzetközi rutinnal rendelkező, Európában elismert kapushoz, másrészt így próbálták ellensúlyozni azt, hogy körülbelül a felét tudták biztosítani azoknak a feltételeknek, melyeket a kapus addig kézhez kapott, és amit keresni szeretett volna a jövőben is. Balázs is átlátta az együttműködés előnyeit, folyamatos játéklehetőséghez jutott, erős bizalommal, összefogással a háta mögött, így újra növelni tudta az ázsióját. Bár anyagilag voltak sokkal jobb ajánlatai is, akevesebb pénz ellenére egyértelmű volt a döntése! A 2016–2017-es szezonban Megyeri az osztályzatok alapján az ötödik legjobb játékosa lett a ligának, tehát nemcsak a kapusokat, hanem a legtöbb mezőnyjátékost is maga mögé utasította a szezonban. A Greuther Fürth kimondva és kimondatlanul isnagy mértékben neki köszönhette, hogy megmenekült a kiesés elől, sőt stabil középcsapat lett! Pedig a kerete erre abszolút nem predesztinálta.Tavaly nyáron, a jó teljesítményének és a német piacon való folyamatos szereplésének köszönhetően volt négy-öt olyan Bundesliga-csapat, amely élénken érdeklődött iránta. A szerződésének időtartamábólkiindulva ez lett volna a legideálisabb időpont arra, hogy minden szereplő igényeit szem előtttartvaváltson. A probléma viszont ott kezdődött, hogy a Fürth – szembe menve korábbi ígéretével – nagyon sok pénzt kért, több millió euróban határozta meg a kapusa értékét, így sorra haltak el a német és külföldi lehetőségek, érdeklődések. Mindeközben Balázst, teljesítménye elismeréseként, csapatkapitánnyá választották!

– Az új idényben aztán minden megváltozott…
A szezon nem úgy kezdődött, ahogy azt a klubnál szerették volna. Számos vereség és rossz teljesítmény jellemezte a csapatot, majd edzőváltás történt. Balázs eközben hazatért a válogatott keretéhez, majd mire visszatért a hosszú szünet után, az új edző nem beszélt vele (azóta sem), átnézett rajta az öltözőben, ráadásul egyik korábbi sérülése is kiújult a vállában. Athénba utazott kivizsgáltatni és kezeltetni magát, mire visszatérhetett, szinte véget is ért az őszi szezon. Az öltözőn belüli helyzet viszont nem változott, hiába volt ő a csapatkapitány, semmibe nem vonta be az edző, nem kommunikált vele, a pályán belül és kívül is mellőzte. A tények ismeretében decemberben jeleztük a vezetőség felé, hogy Megyeri távozni szeretne, és mindent el is fogunk követni annak érdekében, hogy elhagyja a klubot! A Fürthnél közben új sportigazgatót neveztek ki, akivel személyesen is találkoztam, hiszen kérte, hogy helyezzem őt képbe Balázs helyzetével kapcsolatosan, így távozási szándékát karácsony előtt és januárban is többször meg tudtam erősíteni nála.

– A német sajtóban az is megjelent, hogy fél év múlva lejár Balázs szerződése, így elviekben már most tárgyalhat kérőkkel. Voltak-e már konkrét tárgyalások klubokkal?
– Ez csak félig igaz információ, hiszen a német klubnak még egyévesplusz opciója is van. Ezért nem is értettük, nem találtunk logikát abban, hogy miért nem követnek el a klubnál is mindent annak érdekében, hogy Balázs távozhasson. A legnagyobb esélyüket tavaly nyáron elpuskázták a vezetők, pedig mindenkinek a közös érdekét szolgálta volna a nyári klubváltás, annak idején a szerződést is ennek megfelelően kötöttük meg. A klub egy év alatt az ötszörösét, hatszorosát kereshette volna annak, amit a játékosra költött, bár ingyen érkezett, de a vezetőksokkal többet akartak. Így most télen egy kellemetlen helyzet alakult ki: ha itt marad, nem játszik, így biztosan nem érvényesíti a klub az opcióját, fizetnie kell az ottani körülmények közötti egyik legmagasabb fizetését, ráadásul a nyáron ingyen igazolhatóvá válik, senki sem keres rajta! A játékosnak is ez a legrosszabb, mert kiesik fél év a pályafutásából. Szerencsére Balázs kvalitását azért még sok helyen ismerik, elismerik. Szóba került néhány csapatnál a téli átigazolási időszak során, példáulújra korábbi együttesénél, a görög Olympiakosznál, de voltunk január végén Svájcban is, ahol mindenben megállapodtunk a bajnokesélyes Young Boysszal, már a kötelező orvosi vizsgálatokon is túl voltunk. A válasz a német klub oldalról viszont váratott magára, illetve sosem érkezett meg, arra való hivatkozással, hogy ha már biztos, hogy elmegy a kapusuk, akkor nekik először kell találni egy másik kapust, legyenek a svájciak türelemmel! A helvétek türelme, kitartása tíz napig tartott, január huszonkilencedike után már nem várhattak tovább, nem volt kapusuk,szerződtettek mást! Bevallom őszintén, tizenöt éve foglalkozom sportszerződésekkel, azok tárgyalásával, de ilyennel még sosem találkoztam! A logika, az észérvek, a mindkét fél számára előnyös feltételek ellenére Balázs még mindig Németországban küzd, és próbálja magából a legtöbbet kihozni!

– Balázs hogyan viseli a kialakult helyzetet?
– Hihetetlenül profi módon kezeli. Plusz edzésekre jár, a foglalkozásokon a maximumot nyújtja! Rendszeresen meg is verik a kezdőcsapatot!

– Összességében hogyan értékelik az eddigi, másfél éves fürthi időszakot, és most hogyan tovább?
– Az első év meseszerű volt! Az ötödik legjobb játékosnak lenni bármely bajnokságban szerintem nem igényel plusz magyarázatot. Viszont utána nem azt kaptuk, amiben megállapodtunk, s a mostani helyzet senkinek sem jó. A harcot viszont nem adtuk még fel, több országban van még esély az átigazolásra. Próbálkozunk több iránybais, úgy, hogy tudjuk, a kapusok helyzete speciális, nem a legegyszerűbb, és ahogy tapasztaltuk, a másik irányból sem számíthatunk sok együttműködésre, együttérzésre, vagy profi kríziskezelésre.

– Amennyiben Balázs az idén klubot vált, szóba jöhet-e, hogy hazatér Magyarországra, vagy egyelőre mindenképp külföldi folytatásban gondolkodnak?
– Bár folyamatosan, minden évben vannak apró próbálkozások, de ezek legtöbbször rossz információkon alapszanak, nem ismerik, ismerték a kompletthelyzetet a hazai érdeklődők. Ettől függetlenül nagy meglepetésként érne, ha Balázs úgy döntene – hiszen a döntés joga minden esetben a játékos kezében van –, hogy hazatér.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik