Így lett a magyar cserediákból profi labdarúgó Amerikában!

Vágólapra másolva!
2017.10.25. 14:06
null
Sallói Dániel és a büszke szülők – miután az SKC fiuk góljának is köszönhetően megnyerte a US Open Cupot (Fotó: facebook.com)
Az elmúlt hétvégén befejeződött az amerikai profi ligában (MLS) az alapszakasz, és máris itt a rájátszás, két magyarral, Nikolics Nemanjával és Sallói Dániellel. Ezúttal a Sporting Kansas szélsőjének édesapjával, a korábbi válogatott támadó Sallói Istvánnal beszélgettünk az amerikai ligáról, fia fejlődéséről. A jelenleg a Stars and Friends ügynökség játékosmegfigyelőjeként is dolgozó szakembert arról is faggattuk, szülőként mik a tapasztalatai fia karrierépítésével kapcsolatban, hogyan érhetnénk el, hogy a Dánielhez hasonló képességű fiatalok egyre nagyobb számban kerülhessenek külföldre, legalább az MLS-hez hasonló erősségű bajnokságba.

„CSEREDIÁKNAK INDULT” – HOGYAN LESZ EGY MAGYAR TEHETSÉGBŐL PROFI FUTBALLISTA AMERIKÁBAN?

– Ha Sallói Dániel nem kerül – tulajdonképpen még gyerekként – az Egyesült Államokba, ahova egy gyirmóti kitérő után a télen visszatérhetett, akkor lehet, hogy most nem Amerikában lőhetné a gólokat és nem az MLS rájátszására készülődhetne, hanem az NB II-es Gyirmóttal várná a másodosztályban utolsó Sopron elleni csatát?
– Nem, akkor valószínűleg Újpesten futballozna. A pályafutása alakulásában ugyanis fontos szerepet játszott mind az UTE, mind az Újpest FC. A fiam a lilák utánpótlásában kezdett el futballozni, majd egy évvel az érettségi előtt a Kansas City utánpótlásában dolgozó Urbányi István hívására egy cserediákprogram keretében került Amerikába, és a klub korosztályos csapatában játszhatott is. Újpesten nem gördítettek akadályt a távozása elé, nagyon korrektek voltak vele szemben, akkor is, amikor még középiskolásként kikerült az Egyesült Államokba, és akkor is, amikor később amatőr szerződéssel hazajött és először lehetőséget kapott az NB I-ben.

Két és fél éve, amikor Dániel először nyilatkozott a Nemzeti Sport Online-nak, még egyáltalán nem dőlt el, hogy profi futballista lesz belőle, vagy inkább a tanulásra helyezi a nagyobb hangsúlyt.
– Igen, sokáig nem volt egyértelmű, hogy Daniból labdarúgó lesz. A feleségem is csak úgy járult hozzá az amerikai folytatáshoz, ha a tanulás nem szorul háttérbe. Az volt a terv, hogy egy év után hazajön, leérettségizik, majd megpróbál bejutni egy amerikai egyetemre, ahol az egyetemi bajnokságban futballozhat is, onnan pedig, ha megfelelően teljesít, visszadraftolhatják az MLS-be, immár profiként.

SALLÓI-GÓL A KUPADÖNTŐBEN


– A terveket azonban többször is „keresztülhúzta”, hogy a futballpályán nagyobbat ugrott előre a vártnál.

– Először is a Kansas Citynél, miután az akadémiai csapatban 25 gólt szerzett. Ez az a szint, amire már felfigyelnek, amivel oda lehet kerülni akár az első csapathoz is. Ezért amikor 2015-ben hazajött Újpestre, hogy leérettségizzen, már úgy jött el, hogy letette a névjegyét, és figyelemmel követték a fejlődését. Újpesten úgy egyeztünk meg, hogy amatőr szerződéssel az NB III-as csapatban fog játszani, mire Nebojsa Vignjevics váratlanul betette az NB I-es csapatba és miután gólt is szerzett és jó teljesítményt nyújtott, télen jelezték is a Kansastól, hogy szerződtetnék. Ezért visszament Amerikába, de fél év után sikerült meggyőznöm Vermes Péter vezetőedzőt, akivel korábban az NB I-ben még együtt futballoztam, hogy 2016 nyarán engedjék ismét haza, fél évre kölcsönbe, mert az NB I erősebb, mint az amerikai tartalékbajnokság, ahol kezdetben szerepet kapott Amerikában. Ekkor került képbe először a Vasas, de mivel ott nem éreztük, hogy folyamatosan lehetőséghez juthatna, Gyirmótra szerződött, ahol szerencséjére idő közben Urbányi István lett az edző. Gyirmóton játszott 13 mérkőzést az NB I-ben. Igaz, hogy csak két gólt szerzett, ami nem jó átlag, de volt négy kapufája is. Én úgy tartom, egy jó támadónak átlagosan minimum hárommérkőzésenként gólt kell lőnie, és akkor egy harmincmeccses sorozat alatt eljuthat tíz gólig. Ezt kell megcélozni!

„A KANSAS ÉLNI FOG AZ OPCIÓS JOGÁVAL” – AMERIKÁBÓL VÁLOGATOTT?

SALLÓI DÁNIEL: „EZ OLYAN, MINT EGY KUPASOROZAT, ABBÓL PEDIG MÁR NYERTÜNK EGYET...”

Nehéz mérkőzés lesz, hiszen idegenben kell játszanunk és csak egy meccs dönt a továbbjutásról – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak a Houston elleni párharcról, illetve a rájátszás kapcsán a Kansas City támadója, Sallói Dániel. – Jó lett volna elkerülni ezt a szituációt de most így kell nyernünk. Nem vagyunk jó szériában, de ez valamikor mindig megfordul, és erre a rájátszás tökéletes alkalom.”

„Nem könnyű az alapszakasz után három nap pihenővel újra meccset játszani de ez mindkét csapat számára ugyanakkora nehézség – folytatta a támadó. – Összességében bízom a csapatban, és szerintem tovább tudunk jutni. Ez most már olyan, mint egy kupasorozat, és azt már nyertünk egyet idén...”

– Ennek fényében az ebben az idényben a kupában és a bajnokságban játszott 25 meccsen szerzett hat gól – köztük egy, a kupadöntőben elért találattal – hogyan értékelhető a fiától?
– Tekintve, hogy ez az első szezonja az MLS-ben, és az idény elején még kevesebb lehetőséget kapott, kevesebb időt töltött a pályán csereként, ez jó kezdet. Az alapszakasz hajrájában már meghatározó játékosnak számított, és szerencsére sérülés miatt is csak egyszer hiányzott. Az erőssége éppen a gólérzékenysége, illetve az, hogy minden meccsen helyzetbe tud kerülni, mindig oda fut, ahova kell. Az előrelépéshez a helyzeteit kell nagyobb százalékban értékesítenie, bizonyos szituációkban még bátrabbnak, illetve higgadtabbnak kell lennie az előrelépéshez, de ez majd a rutinnal jön. Még nem tud egyedül meccseket eldönteni, az már egy következő szint. Mindenesetre az a poszt, amin most játszik, hogy a bal szélről indulva jobbal befelé cselezhet, nagyon fekszik neki.

– Akkor egyelőre Amerika jelentheti számára a jövőt? És ha igen, mi lesz a válogatottal, utánpótlás-válogatottal, mert Nikolics példája is mutatja, hogy ez a tengerentúlról nem egyszerű történet.
– Most biztos, hogy marad a Kansasnél, mert Vermes Péter már jelezte, hogy lehívják a szerződésében szereplő, hároméves opciót. Ez jó bajnokság, amelyben tud fejlődni, és érdemes is egy ideig egy helyben maradnia, mert megszokott környezetben könnyebb folyamatosan jó teljesítményt nyújtani. Másfelől sok minden befolyásolhatja egy játékos pozícióját, Daninál például Vermes Péter személye, ugyanis ő esélyes lehet az amerikai szövetségi kapitányi posztra most, hogy lemaradtak a világbajnokságról. Márpedig egy edzőváltás új helyzetet teremthet. A válogatott tényleg nehéz ügy. Az amerikai szezon nem igazodik az európaihoz, de még a válogatott meccsekre sem nagyon vannak tekintettel. Kansasből pedig három repülővel lehet hazajönni. Az U21-es válogatottól már beszélt Michael Boris szövetségi edzővel, a novemberi, svédek elleni meccsen számítanak rá. Viszont ahhoz még amúgy is időre van szüksége, hogy az A-válogatottról komolyan beszélhessünk. A jövőre nézve kicsit féltem is, mert már most azt érzem, hogy elég nagyok az elvárások vele szemben, éppen azért, mert azon kevesek közé tartozik, akik külföldön, az NB I-nél erősebb bajnokságban folyamatosan lehetőséget kapnak.

SALLÓI-GÓL A GALAXY ELLEN

„AZ AKADÉMIAI RENDSZERTŐL NEM LETT JOBB A MAGYAR FUTBALL” – HOGYAN KERÜLHETNE EGYRE TÖBB FIATAL KÜLFÖLDRE? MIT TEHET A SZÜLŐ?

– Korábban évekig sportigazgatóként dolgozott, jelenleg pedig játékosmegfigyelő. A fia példáját nézve, mit gondol, mik a legfontosabb tanulságok, hogyan lehetne minél több, Dánielhez hasonló képességű fiatalt külföldi fejlődési lehetőséghez juttatni?
– Először el kell eldönteni, hogy mit akarunk. Ha erős válogatottat szeretnénk, akkor minél előbb ki kell igazolni a tehetségeinknek külföldre. Ha az UTE nem áll ilyen korrekten Dani ügyéhez, és pénzt kér érte, nem tudott volna külföldre kerülni. Márpedig a magyar futball most ott tart, hogy szinte a kluboknak kellene fizetniük, hogy külföldre vigyék a játékosaikat. Arra lenne szükség, hogy tízéves ciklusokban, legalább öt-hat fiatal folyamatosan be tudja verekedni magát az öt topliga valamelyikébe, akkor reménykedhetnénk reálisan állandó Eb- és vb-részvételben. Az elmúlt tíz év bebizonyította, hogy önmagában az akadémiai rendszertől nem lett jobb a magyar futball, kiszorultunk a nemzetközi elitből. Ha pedig nincsenek nemzetközi meccsek a lábakban, a magyar futball nem lesz nemzetközi szinten versenyképes.

– Mit tegyen egy fiatal játékos, illetve mit tehet egy szülő annak érdekében, hogy kihozza a maximumot a gyerekéből, a gyerek képességeiből?
Nagyon fontos az egyénre szabott karriertervezés és a folyamatos monitoring és mentori támogatás. Teljes tévhit itthon a játékosügynökök megítélése. Daninak szerencséje, hogy az apja éppen egy futballban jártas ember, aki folyamatosan segíti a tanácsaival, de akinek ez nem adatik meg, a megfelelően megválasztott menedzser aranyat érhet. Sok szülő hiszi, hogy ért hozzá, de ez szakma és minden döntésnek nagy tétje van. Még én is folyamatosan konzultálok Vörösbaranyi József menedzserrel, hogy minimálisra csökkentsem a kockázatot. Meg kell nézni, kik a legtehetségesebb játékosok, akiknek mentálisan is van esélyük versenyben maradni kint, és őket kell külföldi szerződéshez segíteni. Lehet, hogy kint elvéreznek, mert óriási a verseny, de legrosszabb esetben akkor még mindig haza lehet jönni. Viszont mentálisan és erőnlétben fejlődni csak külföldön lehet. A Kansasnél is óriási a versenyhelyzet, már az edzéseken is, mert mindenki ott akar maradni a keretben, megküzd a helyéért. Ezzel szemben itthon nincs megfelelő versenyhelyzet és így a fejlődés is nehezebb. Egyénileg, a játékos oldaláról nézve pedig fontos a karriertervezés, hogy mit miért csinálok, hogy olyan helyre igazoljak, ahol a lehető legmagasabb szinten, a lehető legtöbbet tudok játszani, fejlődni. Illetve ennek érdekében, adott helyzetekre reagálva szükséges a folyamatos újratervezés. Mint, ahogy említettem, Daninál is többször változtatnunk kellett az előzetes elképzeléseken, de egyelőre minden jól alakul.

„AZ OTTANI PROFIZMUS KEDVEZŐEN HATHAT” – MIRE VIHETIK A MAGYAROK AMERIKÁBAN?

– Az amerikai bajnokságról mi a véleménye, mennyire könnyen illeszkedhetnek be a magyar futballisták az MLS-be?
– Mi, magyarok nem vagyunk fizikailag erősek és különösebben gyorsak, a karakterisztikánk a technikára és fifikára építhető és ez jól illeszthető az amerikaiak rohanós futballjához. Ami Amerikában a nehézséget jelentheti a magyar játékosok számára, hogy hozzá kell szokni a folyamatos utazásokhoz, hogy hatalmasak a távolságok és hogy szinte háromnaponta utazni kell, emiatt teljesen más az edzésmunka és a regeneráció. Viszont az ottani profizmus minden szempontból kedvezően hathat a fejlődésükre.

– Hogyan látja a Kansas esélyeit a rájátszásban?
– A Kansasből most hiányzik egy olyan játékos, egy olyan kiemelkedő egyéniség, mint amilyen az előző szezonban az azóta távozó Dom Dwyer volt, aki bármikor képes volt meccseket eldönteni. Holtversenyben a Kansas játszotta a legtöbb döntetlent az MLS-ben, 13-at, melyek közül több meccset is megnyerhetett volna, ha van egy olyan csatára, aki képes tíz gól fölötti góltermésre. Viszont mivel nincs ilyen egyénisége a csapatnak, mindenkin sokkal nagyobb a teher. Ahhoz, hogy a Kansas jobban szerepeljen, és, mondjuk, megnyerje a főcsoportját, Daninak már az első szezonjában tíz gólt kellett volna szereznie. Így viszont nem sikerült jól az alapszakasz hajrája a csapatnak, és a Houstonnal játszanak majd idegenben, amely az egyik legjobb hazai mutatóval rendelkezik, miközben a Kansasé az egyik legrosszabb idegenbeli mérleg, de ha ezen az egy meccsen továbbjutnak, az oda-vissza vágós rendszerben már könnyebb dolguk lenne. Az amerikai bajnokság meglehetősen kiszámíthatatlan, a rájátszásban már egyetlen csapatot sem lehet leírni – Daniékat sem…

MLS
RÁJÁTSZÁS, 1. FORDULÓ, A KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐBE JUTÁSÉRT

KELETI CSOPORT
Chicago Fire (3.)–New York Red Bulls (6.) 0–4
Chicago Fire:Nikolics Nemanja végigjátszotta a meccset.
Atlanta United (4.)–Columbus Crew (5.) 0–0 – tizenegyesekkel 1–3
NYUGATI CSOPORT
Vancouver Whitecaps (3.)–San Jose Earthquakes (6.) 5–0
Houston Dynamo (4.)–Sporting Kansas City (5.) 1–0 – hosszabbítás után
Sporting KC:Sallói Dániel az 51. percben állt be csereként.

FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐ
KELETI CSOPORT
Toronto FC (1.)–Az alacsonyabb kiemelésű továbbjutó (4./5./6.)
New York City FC (2.)–A magasabb kiemelésű továbbjutó (3./4./5.)
NYUGATI CSOPORT
Portland Timbers
(1.)–Az alacsonyabb kiemelésű továbbjutó (4./5./6.)
Seattle Sounders (2.)–A magasabb kiemelésű továbbjutó (3./4./5.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik