HIRDETÉS
NAGY ZSOLT 2018.07.24 15:32 Frissítve: 2018.07.24 16:50

Légiósok: Fontos láncszem vagyok – Holman Dávid

Nem panaszkodik kettős terhelésre Holman Dávid, aki egy év alatt alapember és fontos láncszem lett a Slovannál, ráadásul Pozsonyban az a cél, hogy a csapat minél messzebb jusson el a nemzetközi kupában.

Holman Dávid gólt szerzett, gólpasszt adott a Slovanban (Fotó: Török Attila)

 

Most már nyugodtan kijelenthetjük, jól választott Holman Dávid, amikor tavaly augusztus közepén légiósnak állt, és a DVSC-től a Slovan Bratislavához igazolt. A 25 éves támadó középpályás az első szezonjában szlovák bajnoki ezüstérmes (27 mérkőzésen öt gól, kilenc gólpassz) és kupagyőztes (öt mérkőzésen egy gól, három gólpassz) lett, teljesítményével hamar stabilizálta helyét a kezdő tizenegyben Ha kissé elfogultak lennénk, azt is mondhatnánk, már-már csapata kulcsjátékosává vált.

 „MARCO ROSSI PONTOSAN TUDJA, MIT VÁRHAT TŐLEM”

 

Az előző bajnokságot két-két góllal, illetve gólpasszal zárta, a jelenlegit győztes góllal nyitotta. Ott folytatja, ahol abbahagyta?
– Nagyon remélem – mondta a Nemzeti Sportnak Vida Kristopher, a Dunaszerdahely 23 éves támadója, akinek 92. percben szerzett góljával csapata 2–1-es győzelmet aratott a szlovák bajnokság első fordulójában a Podbrezová ellen. – Hozzáteszem, tavaly is hasonlóan jól kezdtem, aztán jött a visszaesés. Február óta azonban kirobbanó formában érzem magam, igyekszem ezt fenntartani.

A gólörömnél egyik csapattársa a nyakánál fogva rántotta a földre. Nem sérült bele a mozdulatba?
– Meg akartuk nyerni a mérkőzést, így amikor belőttem a győztes gólt, mindenkiből kirobbant a feszültség. Nem is fogtam fel, mi történik, csak később, videón visszanézve láttam a pankrátormozdulatot. Valóban veszélyesnek tűnt, de szerencsére semmi bajom.

Az Európa-liga-selejtező első körében, a Dinamo Tbiliszi otthonában is az utolsó percekben szerezték a győztes gólt. Ez lesz a csapat specialitása?
– Most ilyen szériánk van, de elhiheti, senki sem bánná, ha a szünetben három nullára vezetnénk. Vasárnap érződött rajtunk a fáradtság, szokni kell a heti kétmeccses tempót.

A múlt heti edzőváltás hogyan érintette a csapatot?
– Mivel egy ideje tudtuk, hogy Marco Rossi elmegy, és a helyettese érkezését is apránként adagolták, szinte zökkenőmentesen zajlott az átállás. Az új vezetőedző, Peter Hyballa ugyanakkor teljesen más stílust képvisel. A háromvédős felállást négyvédősre cserélte, és az eddig jól behatárolt szerepkörök után sokkal nagyobb szabadságot adott a futballistáknak. A csapat ettől várhatóan játszósabb lesz, de az is tény, hogy a sikereket az előző rendszerben értük el.

A válogatott meghívó szempontjából előnyt jelenthet, hogy éppen Marco Rossi lett a szövetségi kapitány?
– Elképzelhető. A Dunaszerdahelynél volt ideje megismerni, és azt is jó előjelnek veszem, hogy az utóbbi időszakban rendre kezdőemberként számolt velem. Pontosan tudja, mit várhat tőlem.

Ezt azért nem merném kijelenteni – hárította el a felvetést Holman Dávid, aki vasárnap, a szlovák bajnokság első fordulójában góllal és gólpasszal vette ki részét az aranyosmarótiak (Zlaté Moravce) idegenbeli 4–1-es legyőzéséből, míg előzőleg az Európa-liga első selejtezőkörében két gólpasszt adott a moldovai Milsami ellen összesítésben 9–2-re megnyert párharc során. – Nyilván én is fontos láncszem vagyok, de akadnak nálam sokkal tapasztaltabb futballisták a keretben, és az elsődleges minden esetben a csapatjáték. Örülök, ha jól megy egy mérkőzésen, de szerencsére akkor sincs gond, ha éppen nem jön ki a lépés. Számos kiváló képességű játékosunk közül mindig van valaki, aki kisegíti a többieket, ha azok rosszabb napot fognak ki. A keret legnagyobb erőssége talán az összetartás.”

Amilyen jó formában zárta az előző szezont a Slovan Bratislava (utolsó hét tétmérkőzésen hat győzelem), úgy folytatta az újat. A felkészülési időszakban becsúszott egy-egy rosszabb eredmény, június végén a cseh kupagyőztes Slavia Prahát azonban legyőzte a csapat, s azt követően beindult a henger. Holman Dávidék a legutóbbi négy mérkőzésükön tizennyolc gólt szereztek, a formával tehát nincs gond. Kérdés: az idő előrehaladtával mennyire bírják a futballisták a kettős terhelést?

Kemény nyári felkészülésen vagyunk túl, amelynek éppen az volt a célja, hogy a felfokozott tempó ne okozzon gondot. Egyelőre senkin sem látszik különösebben a fáradtság, de furcsa is lenne így a szezon elején. Természetesen a mérkőzések után mindenkinek előjönnek kisebb-nagyobb problémái, de ezeken könnyen túltesszük magunkat. Ha megnézzük a topligákat, ott sincs nagyon pihenő. Próbálunk rájuk hasonlítani. A stáb szerintem kiváló munkát végzett ezen a téren.”

A menetelést csütörtökön, a Balzan ellen folytathatják az Európa-ligában, a máltai klub a magyar szurkolóknak már ismerős lehet. Tavaly a Mol Vidi FC találkozott vele a sorozat első körében, és jutott tovább 5–3-mas összesítéssel. A feladat tehát nem tűnik megoldhatatlannak, mi több, a csoportkörös szereplés sem elérhetetlen.

Nincs konkrét célunk az Európa-ligára, de természetesen szeretnénk minél tovább jutni. Hogy mi lehet a végállomás, az egyrészt a szerencsén múlik. Ezalatt azt értem, hogy ha a Balzanon túljutunk, kit sorsolnak nekünk. Másrészt a sérülések elkerülésén. A jelenlegi kezdőcsapat jól működik, remekül összeszokott, a mag ráadásul megmaradt a nyáron. Ha minden jól alakul, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy még hónapokig versenyben legyünk.”

Holman Dávid esetében egyre inkább megkerülhetetlen kérdés a válogatottság. A futballista bemutatkozása egyelőre várat magára, de a szlovák élvonalbeli DAC-ot elhagyó Marco Rossi érkezésével fordulhat a kocka. A magyar válogatott nemrégiben kinevezett szövetségi kapitánya a szlovák bajnokságból is ismerheti a támadót, a Dunaszerdahely és a Slovan Bratislava több párharcot vívott egymással.

Minden futballista álma a válogatottság, én sem tartozom a kivételek közé. Elvárásaim nem lehetnek, dolgozom, igyekszem felhívni magamra az aktuális kapitány figyelmét. Marco Rossit felkészült edzőnek tartom, bízom benne, hogy sikeres lesz a válogatott kispadján. Ha megkapom tőle az esélyt a bizonyításra, igyekszem élni vele.”

 VIDA MÁTÉ IS ÖRÜLHETETT

A Dunaszerdahely győzelemmel kezdte a szlovák bajnokság 2018–2019-es idényét, s a Podbrezová otthonában 2–1-re megnyert találkozó nem csupán Vida Kristopher utolsóperces gólja miatt marad emlékezetes. Ez volt az első tétmérkőzés, amelyet a Vasastól július elején szerződtetett Vida Máté végig a pályán töltött. A 22 éves válogatott középpályás csereként már a Grúziában vívott Európa-liga-mérkőzésen pályára lépett, ezúttal viszont kezdőként kapott szerepet, és ha továbbra is bizalmat szavaz neki Peter Hyballa vezetőedző, még a héten bemutatkozhat a dunaszerdahelyi közönség előtt.
„Örülök az érkezésének. Mátét régebbről ismerem, a Vasasnál csapattársam volt. Nem véletlen, hogy a válogatottban is bemutatkozhatott már, nagy erőssége lehet a Dunaszerdahelynek” – mondta Vida Kristopher, aki Kalmár Zsolttal együtt sokat segíthet a fiatal beilleszkedésében.

 

2019.01.19 08:11:09

Légiósok BORBOLA BENCE

„Ha továbbra is jól megy a játék, és olyan ajánlat érkezik értem nyugatról, előbb-utóbb elengednek.”

2019.01.16 14:38:36

Légiósok NAGY ZSOLT

A topligák közül a Bundesligában öt, a Serie A-ban egy magyar futballista játszik.

2019.01.16 07:56:50

Légiósok Cs. A.

A Kitchee középpályása szerint vele nem lehet tervezni Magyarországon.

2019.01.14 22:32:45

Légiósok THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Melyik verzió lenne jobb a magyar válogatottnak?