Gulácsi: Nagelsmann gördeszkával jár edzésre; Werner az öltöző mókamestere

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN, TOKICS MÁTÉKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN, TOKICS MÁTÉ
Vágólapra másolva!
2020.03.20. 10:43
null
Gulácsi Péter egyelőre úgy készül, áprilisban újraindítják a Bundesligát (Fotó: AFP)
Gulácsi Péter, az RB Leipzig és a magyar labdarúgó-válogatott kapusa avatta be a Nemzeti Sport Online Instagram-követőit a lipcsei kulisszákba. A játékos sztorizott a legnagyobb lövőerejű klubtársairól, az istenadta tehetségnek tartott, s a Liverpoollal összeboronált Timo Wernerről, valamint arról is, milyen szerepe volt a magyar válogatottságot választó Willi Orbán meggyőzésében. A kapus nézői kérdésekre felelve elárulta, hazatérne-e mondjuk egy NB I-es BVSC-be, hogy vonzza-e még a Liverpool, és melyik ellenfélnek örülne a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc között. Végül a német kakaóscsiga-rejtély is szóba került. Az adás az IGTV-n visszanézhető. 


„Nehéz megítélni a hangulatot. Egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak, kérik az embereket, kerüljék a zsúfolt helyeket, csak a legfontosabb dolgokért menjenek el otthonról. Az óvodák, az iskolák bezártak. Az éttermek korlátozva vannak nyitva, nagyobb távolságok vannak az asztalok között, a boltok is bezártak, csak a szupermarketek vannak nyitva
– mesélte a koronavírus-helyzetről Németországban a magyar válogatott és az RB Leipzig kapusa, Gulácsi Péter a Nemzeti Sport Online videointerjújában.

„Azt mondom, nem is annyira az intézkedésektől kell várni a helyzet javulását, az embereknek maguknak kell átérezni a saját felelősségüket a történetben. Én két futóprogramot leszámítva öt percet voltam talán kinn. Ezt próbáljuk tartani, remélem, hogy a csapattársaim is tartják. Mindannyian bízunk abban, hogy így a helyzet minél hamarabb megoldódhat.”

Gulácsi maga is részt vett az NSO #maradjotthon Instagram-kihívásában.


„Azért a Leipzig által előírt feladatok nem épp ilyenek. Ez inkább nektek szólt. Szerencsére van egy nagyobb falfelület, huszonnégy év labdarúgómúlttal be mertem vállalni, hogy legfeljebb a vakolatot rúgom le itt-ott. A ház egyben van szerencsére. Futásaink, erősítő gyakorlataink vannak, labdával nem nagyon tudunk gyakorolni. Még így is óriási előnyben vagyok, hogy nekünk van kertünk, a játékosok többsége lakásokban él.”

Szóba került a Tottenham elleni Bajnokok Ligája-siker. A kapus elmondta, bár Londonban csak egy góllal győztek, úgy érzi, mégis ott futballozott jobban a lipcsei csapat, szemben a 3–0-ra megnyert visszavágóval. „A párharc előéletéhez tartozik, hogy náluk csaknem a teljes csatársor, nálunk meg szinte a teljes védelem hiányzott. Talán az élet ilyen szempontból egálra hozta a dolgokat (…) Mindennel együtt sem gondolta szerintem senki, hogy ez ennyire sima lesz.”

„Willi kiesése a lipcsei védelemből új kihívást jelentett számomra is. Mindig szeretem megtalálni azt az embert, aki segít középen, akivel igazán szoros a kommunikáció. Számomra ő ez a személy. Most Lukas Klostermann az, aki talán leginkább átvette ezt a szerepkört, bár ő kevésbé karakán vezértípus, mint Willi. Az ötvédős rendszerben ő a jobb oldali középső ember, így jelenleg ideális helyzetben van ahhoz, hogy segítsen a védelmet szervezni. Azt szokták mondani, hogy a szabadrúgásoknál, a szögleteknél a kapusnak kell igazgatnia a védelmet. Ez elvben jól is hangzik, de nekem is ugyanannyi időm van ezeknél a szituációknál, mint a többieknek. Nincs extra tíz másodpercem, hogy mindent elrendezzek. Ilyenkor jól jön a segítség” – avatott be a kulisszákba.

Gulácsi Péter a Tottenham ellen is bizonyított (Fotó: Török Attila)
Gulácsi Péter a Tottenham ellen is bizonyított (Fotó: Török Attila)

„Wernert nem a lövő ereje, hanem a sebessége emeli ki, ha van egy kis területe és jön a labda, egy az egyben szinte biztosan ő a nyerő. Emellett óriási figura, igazi mókamester. Mindig töri valamin a fejét” – mesélte az RB Leipzig egyik legnagyobb értékéről, a többek között a Liverpoollal is szóba hozott Timo Wernerről.

„Mindig kettőn áll a vásár, mindegy, hogy mit tanácsolnék Dominiknak, a Leipzig és a Salzburg vezetőségének is úgy kellene gondolnia. Ez az első teljes idénye a Salzburg felnőttcsapatában, szerintem akkor sincs semmi gond, ha jövőre is ott marad. Hozzánk jelenleg egyébként is nagyon nehéz bekerülni ezen a poszton, Dani Olmo és Emil Forsberg is sokszor csak padozik támadó középpályásként.”

„Még nem tettünk le arról, hogy akár idén is teljesüljön az álmunk. Jó lenne egy kézzel fogható sikert, egy trófeát is elérni. Tavaly ehhez a Német Kupában közel is kerültünk, de a döntő a Bayern München ellen nem sikerült. A Bundesligában még lőtávolban vagyunk és a Bajnokok Ligájában is állunk. Lehet, nem mi vagyunk az esélyesek, s magunk sem számolunk úgy, hogy BL-t kellene nyernünk, de jó lenne már ott tartani, hogy legalább még egy kört mehetünk ebben a mezőnyben” – tette hozzá.

Az RB Leipzig sikerében kulcsszerepe van a csapat 32 esztendős vezetőedzőjének, Julian Nagelsmann-nak, akiről Gulácsi elárulta, fiatal kora ellenére kellő tekintéllyel rendelkezik az öltözőben, bár időnként kétségtelenül eltér a stílusa a megszokottól. Ilyen például, hogy nem egyszer gördeszkával érkezik a lipcseiek edzéseire, illetve, hogy meccsnapokon rendre elmegy motorozni, ez segít neki végiggondolni a taktikát és ráfókuszálni a mérkőzésre.

Gulácsi Péter edzésben – egy darabig biztos nem lesz rendszeres (Fotó: Török Attila)
Gulácsi Péter edzésben – egy darabig biztos nem lesz rendszeres (Fotó: Török Attila)

S hogy egy esetleges folytatás esetén mely ellenfélnek örülnének a legjobban?

„Nagyon szorítottam a Liverpool továbbjutásáért, jó lett volna visszatérni az Anfieldre. Anno több BL-meccsen is voltam ott, de sosem szereplőként. Van persze egy érzelmi kötődés is, de nem a dac, nem a bizonyítási vágy fűt. Kevesen tudják, hogy anno maradhattam volna a Liverpoolnál, én voltam az, aki évek frusztrációja után úgy érezte, a fejlődése érdekében tovább kell állnia, játéklehetőségre vágytam. Amióta elkészült az új főlelátó, még különlegesebb lehet a stadion atmoszférája. Sajnos ez idén nem jön össze. Csapatszinten, talán a többség nevében mondhatom, egy spanyol ellenfélnek örülnénk a legjobban. Az Atlético ugyebár továbbjutott, a Barca egy-egyről várja a Napoli elleni folytatást, és majd meglátjuk, a Real esetleg tud-e fordítani a Manchester City ellen. Amit annyira nem szeretnénk, hogy a Bayern Münchent kapjuk, ellene így is játszunk legalább kétszer egy évben” – tekintett előre a kapus.

Gulácsi olvasói kérdésekre elárulta, egyelőre nem gondol a hazatérésre, és karrierje befejeztével is inkább külföldön képzeli el magát. Ha mégis visszatér még Magyarországra egyszer, akkor a szíve Zuglóba húzza, „zuglói srác vagyok, a BVSC-ben is kezdtem”, emellett természetesen másik nevelőegyesülete, az MTK áll még közel a szívéhez.

Hogy visszatérne-e Liverpoolba?

„A ha jellegű mondatokkal mindig van egy gond, mégpedig a ha… Jelenleg Liverpoolban van a világ egyik, ha nem a legjobb formában lévő kapusa, Alisson. Igaz, nálam Marc-André ter Stegen és Jan Oblak minimálisan megelőzi őt. Alisson talán ösztönösebb kapus náluk. De ha egészséges, mindenképpen a topszintet képviseli. Nem lehet annyira könnyű az ő riválisának lenni” – elemezte a liverpooli kapushelyzetet, hozzátéve, a BL-kiesés miatt nem kritizálná Jürgen Kloppék cserekapusát, Adriánt, akit főleg az első madridi gól előtt elkapkodott kirúgása miatt hibáztatnak. „Hozott egy rossz döntést, de ilyenkor látszik, mennyit számít, hogy egy kapus folyton játékban legyen, kell három-négy meccs, hogy meglegyen az az érzés, az a magabiztosság, hogy tudd, ilyenkor is van elég időd megfontoltabban dönteni, nem kell azonnal elrúgni a labdát.”

Gulácsi az IGTV-n elérhető adásban beszélt a magyar válogatott és az RB Leipzig védelmének irányításáról, az elhalasztott Európa-bajnokságról és a Bulgária elleni esélyekről a tervek szerint júniusban megvalósuló pótselejtezőn. Az önkéntesség mellett szóba került a kakaóscsiga német rejtélye, és tanácsot adott a fiatal kapusoknak, mire fókuszálva próbáljanak minél magasabb szintre jutni.

Az adás alább tekinthető meg.

Aki esetleg lemaradt róla... IGTV-n már elérhető a Gulácsi Péterrel készült beszélgetésünk.

141 Likes, 0 Comments - Nemzeti Sport Online (@nso.hu) on Instagram: "Aki esetleg lemaradt róla... IGTV-n már elérhető a Gulácsi Péterrel készült beszélgetésünk. "



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik