Hiába Kalmár gólja, a jobban hajrázó Slovan nyerte a Fortuna Liga rangadóját

NAGY ZSOLT, NAGY-PÁL TAMÁS, TÖRÖK ATTILA (Dunaszerdahely), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)NAGY ZSOLT, NAGY-PÁL TAMÁS, TÖRÖK ATTILA (Dunaszerdahely), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.07.01. 19:45
A Dunaszerdahely 3–1-es vereséget szenvedett hazai pályán a Slovan Bratislavától a szlovákiai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Fortuna Liga) rájátszásának 3. fordulójában.
Kalmár Zsolt 17 perc után szerzett vezetést a hazaiaknak, ami nem ért pontot (Fotó: Török Attila)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Kalmár Zsolt 17 perc után szerzett vezetést a hazaiaknak, ami nem ért pontot (Fotó: Török Attila) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
RÁJÁTSZÁS, 3. FORDULÓ
FC DAC 1904 (Dunaszerdahely)–Slovan Bratislava 1–3
(Kalmár 17., ill. Medved 21., Moha 82., 94.)

ONLIVE, SZÖVEGES KÖZVETÍTÉSÜNK IDE KATTINTVA KÖVETHETI!

Dunaszerdahely átlagos kisváros. Az utcán fáradt szemű kismamák tolják babakocsiban csemetéjüket, munkából hazafelé tartó emberek várják a megállóban a buszt, a kávézók teraszán lezser férfiak kortyolgatják csinos barátnőik társaságában az üdítőt, kerékpárosok lavíroznak a feltorlódott autósok között, a szupermarketben pedig ugyanúgy megnyitják a kettes kasszát, ha a helyzet megkívánja. A futballmérkőzés napján, a kezdőrúgás előtt pár órával azonban minden átalakul. Az utcákon egyre-másra bukkanak fel a sárga-kék mezes, a klub sálját zsebükből kilógató szurkolók, és indulnak a stadion irányába. Hirtelen feltűnik, hogy a garázs falára DAC-címer van festve, a parkoló kamion vezetőfülkéjében DAC-párna támasztja a szélvédőt, de még a csatornafedél, a szemetes, a játszótér hintája és a kerékpártároló is sárga-kék. A vendéglők ablakában dunaszerdahelyi zászlók lógnak, jókedv és nevetés hallatszik mindenhonnan. A MOL Arénához közeledve a szlovák rendszámú autók közé egyre több magyar vegyül.

Több mint 6000 néző lehetett jelen a találkozón (Fotó: Török Attila)
Több mint 6000 néző lehetett jelen a találkozón (Fotó: Török Attila)

„Hallottátok? A Budafok megvette Zsóri Danit. Jó lenne, ha végre mutatna valamit, mert egy ollózásból nem lehet megélni” – vitatja meg a nap történéseit egy társaság, miközben minden második szembejövő hatalmas mosolyt kap. A viszontlátás öröme teljesen érthető, a szlovákiai korlátozások miatt a koronavírus-járvány kirobbanása, majd lecsengése óta ez az első találkozó, amelyre tömegesen jöhetnek szurkolók, igaz, így is „csak” fél ház engedélyezett, ami dunaszerdahelyi mértékkel azt jelenti, hogy hatezernél valamivel többen lehetnek jelen.

Annyian jelen is vannak. Mire a Nélküled jól ismert dallamai felcsendülnek, a megszabott helykihagyásos ültetési módszerrel már a szurkolók többsége elfoglalja a helyét. A klubhimnuszt követően előtt az egész stadion megemlékezik a tragikusan fiatalon elhunyt Marián Cisovskyról – a volt szlovák válogatott labdarúgónál 2014-ben diagnosztizálták az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű, izomsorvadással járó, gyógyíthatatlan kórt –, valamint megünnepeli a kezdőrúgás elvégzésére érkező Gyurta Dánielt.

Nagy volt a csata (Fotó: Török Attila)
Nagy volt a csata (Fotó: Török Attila)

A találkozó rangadóhoz méltóan nagy iramban kezdődik, a játékosokon egyáltalán nem érződik, hogy az idény újraindulása óta sűrített menetrendben kell játszaniuk a mérkőzéseket. Persze biztosan segített az a pár nap pihenő, amelyet pluszban kaptak: a mérkőzést eredetileg szombaton rendezték volna, de annak érdekében, hogy minél több szurkoló lehessen a lelátón, a két klub megállapodott egymással a júliusi halasztásban, amikortól enyhültek a sportrendezvények szervezésére vonatkozó korlátozások. A lendületes kezdés pozsonyi helyzetet hoz, a harmadik percben Zan Medved helyzetét védi hatalmas bravúrral Martin Jedlicka. A válasz nem sokat várat magára, a pályán lévő két magyar futballista – Holman Dávid a vendégeknél a cserepadon kapott helyet – közül Kalmár Zsolt kerül ziccerbe, de kissé elhamarkodottan lő, így oda a ziccer. Nem úgy a tizenharmadik percben: Marko Divkovic jobb oldali szögletére a bal oldalon remekül érkezik válogatott középpályásunk, és öt méterről a kapu jobb oldalába fejeli a labdát!

A lelátó szinte felrobban az örömtől, az ünneplés azonban nem tart sokáig, Ibrahim Rabiu harcossága és jó passza után Medved kerül helyzetbe, és ezt már nem rontja el, Jedlickával szemben állva a tizenhatos vonalától kilövi a kapu jobb alsó sarkát. A mérkőzés lüktetése a gyors gólváltást követően is megmarad, bár a félidő közepére a Slovan átveszi az irányítást, az első félidő hajrája a hazaiaké. A közönség ki is fejezi elégedettségét, „Álljatok föl!” felszólításra vastapssal búcsúztatja a játékrészt. Bernd Storck ennek ellenére nem tűnik teljesen boldognak, erőteljes bekiabálásokkal teszi helyre játékosait.

A DAC-drukkereken nem múlt semmi (Fotó: Török Attila)
A DAC-drukkereken nem múlt semmi (Fotó: Török Attila)
Az új sláger: DAC-maszk
„Hát, miért ne engednének be? Majd meglátjuk, rajtuk lesz-e maszk” – nyugtatta egy édesanya aggodalmaskodó, talpig sárga-kékbe öltözött kisfiát. Igaza lett, mer bár a beléptetést segítő személyzeten kivétel nélkül volt maszk, kis beszélgetés után pólójukat a szájuk elé tartva mégis utat nyertek a stadionba. Igaz, ha véletlenül nem úgy történt volna, az sem jelentett volna megoldhatatlan problémát. A Mol Aréna környékén a szokásos tökmag-szotyola árusok között ugyanis a koronavírus-járvány hatására feltűntek a maszkárusok, akik a legkülönfélébb mintákban árulták saját készítésűnek, dupla rétegűnek, remek légáteresztő képességűnek mondott, és ami a „leglényegesebb”, DAC-címerrel is kapható portékájukat. Hogy mennyire nyerték el a szurkolók tetszését? A standjuknál kialakuló sorok alapján nyugodtan elmondható, hogy ők már a mérkőzés kezdete előtt nyertesnek érezhették magukat.

„Régi álmom volt egy DAC–Slovan meccsre eljönni. A Nélküled című számot hatalmas élmény élőben hallani. Tetszik a mérkőzés is, bízom a DAC győzelmében!” – nyilatkozza a mérkőzés szünetében Gyurta Dániel, és kívánságához kis híján a folytatás első percében sikerül egy lépéssel közelebb kerülni, a dunaszerdahelyiek vezető gólja azonban Schäfer András lábában marad, gyors egymásutánban két ziccert is elront. Az iram továbbra is jó, a kapuk szinte percenként kerülnek veszélybe. Egyszer Kalmár emelése pontatlan kissé, és Divkovic lő többször centikkel mellé, máskor Jedlicka tartja bravúrokkal meccsben a házigazdát. A puskapor idővel azért kifogy, az utolsó húsz percben többször elkésnek a belépők, ami előhozza a játékosokból az indulatokat. A szerencse végül a Slovan Bratislava mellé szegődik, egy megpattanó beadás Jedlickát is becsapja, a marokkói válogatott Moha pedig a váratlan lehetőséget kihasználva közelről a hálóba fejel. A DAC a hátralévő bő tíz percben mindent megtesz az egyenlítésért, de még egy gólt kap – ezt is Moha szerzi –, így négypontos hátrányban várja a második Zilinával szembeni szombati mérkőzést. 1–3

S hogy milyen élményekkel indul hazafelé egy DAC–Slovan Bratislava rangadó után az ember? Egyedi hangulat, szikrázó mérkőzés, olimpiai bajnok vendég. Dunaszerdahely nem átlagos kisváros.

Izgalmasabb lett volna, ha a bíró engedi a keményebb játékot – Kalmár

ONLIVE, SZÖVEGES KÖZVETÍTÉSÜNK IDE KATTINTVA KÖVETHETŐ!

A DAC-GÓLJA



ÍGY SZÓLT A NÉLKÜLED

A kezdőrúgást elvégző Gyurta Dániel (Fotó. Török Attila)
A kezdőrúgást elvégző Gyurta Dániel (Fotó. Török Attila)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik