Előrelépés a Fradiból; magyar fiatalok a Red Bullnál

Vágólapra másolva!
2017.01.31. 14:58
Az elmúlt napokban két válogatott futballistánk is nyugat-európai klubhoz szerződött: Kalmár Zsolt (Bröndby) és Pintér Ádám (Fürth). Előfordulhat, hogy a nemzetközi átigazolási időszak mai zárásáig (bár tudvalévő, hogy vannak később záruló piacok is) újabb magyar már nem vált. A téli piac eddigi történéseiről Esterházy Mátyással, az említett két labdarúgót képviselő Stars & Friends ügynökség munkatársával beszélgettünk.
Kalmár Zsolt a svéd Johan Elmander 11-es mezét örökölte meg új csapatánál (Fotó: brondby.com)
Kalmár Zsolt a svéd Johan Elmander 11-es mezét örökölte meg új csapatánál (Fotó: brondby.com)
Kalmár Zsolt a svéd Johan Elmander 11-es mezét örökölte meg új csapatánál (Fotó: brondby.com)

KEVÉS VOLT A MOZGÁS, DE TÖBB VÁLOGATOTT IS KLUBOT VÁLTOTT

„Elmondhatjuk, hogy a magyar játékosok szempontjából ez a mostani átigazolási időszak is olyan volt, mint amilyenek a téliek lenni szoktak – kezdte összegzését a Nemzeti Sport Online megkeresésére Esterházy Mátyás. – Sok mozgás nem volt, de azért láthattunk itthonról külföldre igazoló játékost, mint a Dél-Koreába szerződő Feczesin Róbertet, külföldön klubot váltó magyart, például az amerikai szerződéssel véleményem szerint kimondottan jól döntő Nikolics Nemanját, és akadt példa hazatérésre is: kívánom Kleinheisler Lászlónak, hogy találja meg a számításait a Ferencvárosnál. Ezenkívül én még arra számítok, hogy Kádár Tamásnak sikerül a télen klubot váltania.”

„Ami az irodánkat illeti, elégedettek lehetünk, mert hosszabb tárgyalások után két futballista, Kalmár Zsolt és Pintér Ádám ügyében is sikerült szakmailag kiváló lehetőséget jelentő megoldást találnunk” – folytatta a játékosügynök.

„Kalmár Zsolt esetében már decemberben megkezdtük a tárgyalásokat a lipcseiekkel a lehetséges kölcsönadásáról, több országból, így Németországból, Ausztriából és Lengyelországból is volt érdeklődés. Nem szabad elfelejteni, hogy az RB Leipzignél olyan játékosok mellett, mint Naby Keita vagy Emil Forsberg tavasszal sem számíthatott volna sok lehetőségre, de a dán Bröndbyvel szakmailag több szempontból is nagyon jól járhat. Egyrészt olyan edzői stábbal dolgozhat, amelyet már ismer Lipcséből, és őt is jól ismerik a szakemberek, másrészt sikerült elérnünk, hogy ne csak fél évre, hanem tizennyolc hónapra kerüljön kölcsönbe. Így le tud telepedni, végig tud csinálni a klubnál egy nyári alapozást is, bajnoki címért harcolhat, és várhatóan a nemzetközi kupában is pályára léphet. Arról nem is beszélve, hogy nagyszerű volt a hétfői fogadtatása, megörökölte például a távozó svéd válogatott, Johan Elmander tizenegyes mezszámát, azt hiszem, ha fele olyan karriert fut be, mint a skandináv támadó, akkor már nagyon sok örömet szerezhet a szurkolóknak.”

A napokban váltó másik válogatott futballista, Pintér Ádám 2015 nyarán szerződött a Ferencvároshoz, ebben a szezonban kevesebb lehetőséget kapott, és a tavaszi folytatásra már nem is számolt volna vele Thomas Doll vezetőedző. Ettől függetlenül sikerült Németországba igazolnia, a másodosztályú Greuther Fürth kivásárolta őt magyarországi szerződéséből.

„Nagyon örülünk a fürthi lehetőségnek, úgy vélem, Pintér Ádámnak ezzel szakmailag sikerült előrelépnie, nívós bajnokságba igazolt, ahol bizonyítani tudja, továbbra is lehet vele számolni a válogatottban is” – mondta a középpályásként és védőként is bevethető labdarúgóval kapcsolatban Esterházy Mátyás.

Szoboszlai Dominik (jobbra) hamarosan hivatalosan is a Red Bull Salzburg játékosának vallhatja magát (Fotó: az Alkass International Cup hivatalos Facebook oldala)
Szoboszlai Dominik (jobbra) hamarosan hivatalosan is a Red Bull Salzburg játékosának vallhatja magát (Fotó: az Alkass International Cup hivatalos Facebook oldala)

PIACKÉPES FIATALOK

A játékosügynökkel külön kitértünk azokra az utánpótláskorú fiatalokra, akik a télen váltottak klubot vagy a közeljövőben lehet lehetőségük az előrelépésre, akár külföldi szerződésre is. Mint ismert, a 17 esztendős Csóka Dániel Zalaegerszegről szerződött az angol másodosztályú Wolverhamptonhoz, míg a holland sztárklub, az Ajax bejelentette két 16 esztendős magyar játékos, az MTK-tól érkező Horváth Milán Olivér és a Honvédtól szerződtetett Schön Szabolcs átigazolását.

A játékosügynök ugyanakkor további fiatalokra is felhívta a figyelmet:

„Szoboszlai Dominik a napokban szerepelt a Red Bull Salzburg U17-es csapatával egy katari nemzetközi tornán, és bár nem sikerült a döntőbe jutniuk, remek teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet, szépségdíjas gólt is szerzett, sőt az Eintracht Frankfurt elleni, 4–0-ra megnyert bronzmeccsen is betalált, gólpasszt is jegyzett, ezzel kiérdemelte a mezőny legjobbjának járó címet is. Az ő esetében már csak a FIFA hozzájárulására várunk, hogy szerződtetni tudja az osztrák klub (ugyanerre az engedélyre vár az Ajax is Schön esetében – a szerző). Ugyancsak érdemes lesz figyelemmel követni a 2002-es születésű Mester Csabát, aki Győrből került korábban a Rapid Wienhez, jelenleg már ő is Salzburgban futballozik. A Red Bullnál nagyon fejlett a megfigyelőhálózat, minden korosztályból igyekeznek kiválasztani a legjobb játékosokat, ennek eredménye az RB Leipzig kiváló szereplése a Bundesligában, ezért is nagy szó, hogy több magyar fiatalra is felfigyeltek.”

Szoboszlai hétvégi gólja a Red Bullban

Esterházy ugyanakkor több, egyelőre itthon játszó tehetségre is felhívta a figyelmet. Így az MTK-tól kölcsönbe az NB II-es Doroghoz kerülő 18 éves kapusra, Demjén Patrikra, aki megítélése szerint másfél éven belül már az NB I-ben is lehetőséget kaphat. Továbbá Bévárdi Zsombort (Videoton), Bolla Bendegúzt (MTK) és Molnár Dominikot (MTK) is a jövő nagy ígéretei közé sorolta, mindannyian korosztályos válogatottak.

A TRENDEK NEM VÁLTOZTAK

Ők lehetnek tehát a jövő, de ami a jelent illeti, azt azért érdemes leszögezni – és ez is hasonlatos az elmúlt évekhez –, hogy jelentős érdeklődés külföldről továbbra sem mutatkozik az NB I-es magyar játékosok iránt. A már említett Feczesinen és Pintéren kívül csak Nagy Dominik váltott országot a hazai játékosok közül, az ő átigazolásáról már az ősszel megegyezett az FTC a lengyel Legia Warszawával.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik