Bundesliga: az adórendszer tartja távol Dzsudzsákot?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.16. 13:00
null
Mekkora szerepe lesz a pénznek Dzsudzsák Balázs döntésében?
Mint beszámoltunk róla, a Bild szerint a Hertha sokallja Dzsudzsák Balázs kétmillió eurós fizetési igényét, mert ez a német klub számára a 47.5 százalékos adókulcs miatt csaknem bruttó négymillió eurót jelent. A Nemzeti Sport Online úgy értesült, hogy az adókulcsok közötti különbségek dönthetnek arról, hol folytatja karrierjét a magyar válogatott csapatkapitánya.


Dzsudzsákkal kapcsolatban a legutóbbi hetekben három klubra szűkült a kérők száma: a német Hertháról és a török Besiktasról, mint kérőkről, szólnak a hírek, illetve az is elképzelhető, hogy Dzsudzsák marad a Dinamónál.

Utánaszámoltunk, hogy ha a középpályás esetleg ragaszkodik az évi nettó kétmillió eurós keresetéhez (jelenleg 2.5 milliót kap a Dinamótól), az adórendszertől függően ez hol mibe kerülne a klubjának.

A Herthánál a németországi 47.5 százalékos adókulcs mellett a klubnak bruttó 3.8 millió eurót kellene befizetnie, hogy a játékos kétmilliót kapjon a számlájára.

A török élvonalban játszó futballisták adókedvezményt kapnak – nem véletlenül szerződik oda több olyan kiválóság is, aki már túl van a csúcson, de még van benne pár jó év, amely alatt megszedheti magát –, bruttó bérük 15 százalékát adózzák le, míg például az állami szektorban dolgozók 27 százalékot. A Besiktasnak így Dzsudzsák évi kétmilliója összesen 2.35 millió euróba fájna.

Oroszországban 20 százalékos adókulcs van érvényben, így a Dinamo bruttó 2.5 millió eurója jelentene Dzsudzsák számára kétmilliót.

Ha esetleg más kérő is előkerül Dzsudzsák kapcsán (hallottunk angliai érdeklődésről is…), íme, néhány további adókulcs az élvonalbeli futballistákról (a török Today’s Zaman alapján): Svédország 56.9, Portugália 56.5, Spanyolország 52, Franciaország 50.3 (Monaco nulla), Olaszország 47.9, Anglia 45 százalék. Monacót leszámítva Bulgáriában a legalacsonyabb az adókulcs, mindössze 10 százalékos.

Az NB I-ben a játékosok EKHO-s szerződést kapnak, az adókulcs nagyjából a török élvonalban alkalmazott 15 százaléknak felel meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik