HIRDETÉS
HIRDETÉS
SINKOVICS GÁBOR
SINKOVICS GÁBOR
2017.10.23 23:46 Frissítve: 2017.10.24 08:58

Amerika hangja – Sinkovics Gábor jegyzete

HIRDETÉS

 

Reménykedve, lelkesen hallgattuk annak idején Amerika hangját, a bugyborékoló, sípoló, kuruttyoló, zavart adást, ormótlan asztali rádiókból szólt a rock and roll Chuck Berrytől, Elvis Presleytől, és közben mondták a híreket. Mondták, s mi újra és újra kétségbeestünk a valóságtól, jóllehet pontosan tudtuk, hogy nem Suhajda úr munkásőr-egyenruhája, a békekölcsön vagy a párt sokadik konferenciája jelenti a létező világok legjobbikát. Azóta minden megváltozott körülöttünk, de Amerikára most is figyelünk. Különösen, ha magyar az onnan érkező hírek főszereplője. Egy kutató, egy művész, egy feltaláló, egy pókerarcú pókerjátékos – vagy egy futballista.

Mint például Nikolics Nemanja.

 
MLS: Nikolics Nemanja lett a gólkirály!
Nikolics a második magyar gólkirály az Egyesült Államokban 
Otthon kezdte, triplával végezte – így lett gólkirály Nikolics
Nikolics Romário, Van Nistelrooy és Suárez nyomában

A Chicago Fire labdarúgója még nem érte el – és valószínűleg nem is fogja – Brad Pitt vagy Justin Bieber népszerűségét, de talán nem is ez a célja. Ő csak rugdossa a gólokat, ebben a szezonban már huszonnégyet termelt, és – jó érzés leírni – gólkirályi címet szerzett. Elismerésre méltó teljesítmény, még akkor is, ha tudjuk, az Államokban a „soccer” aligha vetekedhet az amerikai futball, a kosárlabda, a jégkorong vagy a baseball iránti rajongással. Innen, Európából nézve Nikolics így is a csúcsra jutott.

A sportág már egészen más színvonalat képvisel, amióta Pelét afféle futballnagykövetként a New York Cosmos szerződtette. A gyönyörű stadionokban több tízezer néző előtt rendezik a meccseket, megannyi európai sztár szerepel a csapatokban, a színvonalra pedig, ha nem is éri el az öreg kontinens topbajnokságaiét, aligha lehet panasz.

Büszkék vagyunk Nikolicsra, mégis van bennünk hiányérzet.

Ha ott termelte a gólokat, miért nem te(he)tte ezt a magyar válogatottban is? Nagy szükség lett volna rá. Érthetetlen, sőt megmagyarázhatatlan történet. Bernd Storck, a már menesztett kapitány sohasem mondta ki, miért nem hívta a Chicago csatárát, miért nem vált nála alapemberré a korábban itthon, majd Lengyelországban, a Legiában is gólkirályi címig jutott játékos. Hogy kinek volt igaza kettejük „történetében”, és Nikolics miért nyilatkozta azt, hogy most inkább nem jönne, azt már felesleges bolygatni. Ennél fontosabb, hogy az új kapitány újra csatasorba állítsa a huszonnégy gólig jutó támadót.

Amerika hangja újra reményt adhat.

S mi Elvis Presley helyett Nikolics Nemanjáért lelkesedhetünk.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.19 08:18:04

Légiósok BABJÁK BENCE

„Szerintem nem kell bántani azt a magyar labdarúgót, aki azért mond nemet a klubja ajánlatára, mert ambíciói vannak.”

2018.09.15 11:52:59

Légiósok VINCZE SZABOLCS

Úgy érzi, szerencséje volt, hogy játékosként Berlinbe került, ahol felépíthette magát és az életét.

2018.09.12 17:27:43

Légiósok PÓR KÁROLY

Az egy éve Barcelonában élő Huszár család és az újonnan érkező Molnárék is úgy vélik, az FCB Escola egy lehetőség.

2018.09.01 09:43:51

Légiósok SOMOGYI ZSOLT

„Két lehetőség van, kérdés, várhatok-e Európából ajánlatot. A másik út keletre vezet, ott kevésbé lenne elsődleges a szakmai szempont.”

2018.08.14 09:26:42

Légiósok NAGY ZSOLT

A Franciaországból távozott védő nem rágódik a múlton, jól megy a játék, várja a válogatott meghívót.

HIRDETÉS
HIRDETÉS