A topligákból csak Gera és Vadócz lehet igazán elégedett

Vágólapra másolva!
2010.05.22. 14:05
null
Gera Zoltán jó szezont zárt a Fulhamben (Fotó: Action images, archív)
Címkék
Légiósfigyelő sorozatunkban több részben összegezzük a külföldön futballozó magyarok 2009–2010-es szezonját. A mai első részben az angol, a német, a spanyol és az olasz első-és másodosztályban futballozó játékosokkal foglalkozunk.

ANGLIA – CSAK GERA LEHET IGAZÁN ELÉGEDETT

A topligákban szóhoz jutó magyarok közül Gera Zoltán azon kevesek közé tartozik, akik igazán elégedettek lehetnek a 2009–2010-es szezonjukkal, hiszen az előző, sérülésektől és beilleszkedési nehézségektől sem mentes idénye után ezúttal már fontos tagja volt a bajnokságot 12. helyen záró Fulhamnek, 27 meccsen két gólt szerzett, ráadásul az ő vezérletével jutott be a csapat az Európa-liga döntőjébe.

Főleg a nemzetközi kupában nyújtott emlékezetes teljesítményt, hiszen 14 meccsen hat gólt szerzett, négy gólpasszt adott, többek között az ő találatainak köszönhetően búcsúztatta a Fulham a Juventust, és ő szerezte a továbbjutást jelentő gólt a Hamburg elleni elődöntőben is.

„A nemzetközi kupaszereplésre jobban odafigyel a sajtó, talán éppen ezért is nagyobb visszhangot kapott az Európa-ligában nyújtott teljesítménye – értékelte a Nemzeti Sport Online kérdésére Gera játékát menedzsere, Filipovics Vladan. – Ennek ellenére a bajnokságban is jól játszott Zoli, főleg azt követően, hogy decembertől új pozícióban, a csatár mögött szerepeltette őt Roy Hodgson."

Fillipovics hozzátette, ezek után nem lepte meg, hogy Gerára felfigyeltek és hírbe hozták például az AS Romával, de egyelőre nem tud hivatalos megkeresésről. Jövőjével kapcsolatban egyébként Gera is azt mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy nem tervez váltást.

GERA GÓLJA A CHELSEA-NEK
 

 

Fülöp Márton két csapatban (Sunderland, Manchester City) összesen 17 meccsen védett a Premier League elmúlt szezonjában, és bár a Chelsea elleni két találkozóra aligha emlékszik vissza szívesen (a két meccsen összesen tíz gólt kapott), összességében nem érheti különösebb kritika a teljesítményét.

A kérdés csak az, hogy a következő szezonban hol szerepel majd, ugyanis már többször kijelentette, távozik a Sunderlandtől. A hírek szerint érdeklődik iránta az élvonalba most feljutó West Bromwich, de a másodosztályú Queens Park Rangersnél és a Premier League-től búcsúzó Hull Citynél is felvetődött a neve.

Gerán és Fülöpön kívül Kurucz Péter jutott még szóhoz, a fiatal kapus csereként beállva 18 percet játszott a West Hamben a Manchester United ellen. A korábbi újpesti játékos a Nemzeti Sport Online-nak korábban elmondta, mindenképp játszani szeretne, ezért jó esély van rá, hogy a következő szezonban kölcsönadják egy alacsonyabb osztályban szereplő klubhoz.

Ugyanebben bízik a Bolton kapusa, Bogdán Ádám, aki a most befejeződött idényben a felnőttek között mindössze egy találkozón lépett pályára a negyedosztályú Crewe Alexandra kölcsönjátékosaként. Gulácsi Péternek (Liverpool) ugyancsak kölcsönben öt meccs jutott (felnőttek között) a harmadosztályú Tranmere Roversben.

A másodosztályban szereplők közül Tímár Krisztián a szezon jelentős részében sérült volt, és jövője egyelőre kérdéses, ugyanis csapata, a Plymouth kiesett a Championshipből (Tímár két meccset kölcsönben a League One-ban töltött az Oldhamnél, ott sérült meg), bár a játékos úgy nyilatkozott, hogy szívesen maradna.

Gyepes Gábor együttese, a Cardiff City még feljuthat a Premier League-be, de a magyar védő csak a szezon egyes szakaszaiban játszott, nem számít alapembernek, úgy tudjuk, a nyáron távozhat az együttestől.    

A Queens Park Rangersben Buzsáky Ákos ismét meghatározó játékossá tudott válni azt követően, hogy az előző idényben nagyon sokáig sérült volt. A bajnokságban lőtt tíz gólt és a válogatottnál is számít rá Erwin Koeman szövetségi kapitány. Negatívum számára, hogy a célkitűzéssel ellentétben csapata nem volt harcban a feljutásért. Buzsáky számára rossz emlékként maradt meg a Jim Magilton menedzserrel történt affér is, a szakember a beszámolók szerint a Watford elleni meccs után egy vita hevében lefejelte a magyar játékost, ami után végül távoznia kellett a klubtól.

Tavasszal kölcsönben a QPR-ben játszott Priskin Tamás is, de a válogatott csatár sem itt, sem ősszel az Ipswichben nem tudta megismételni az előző idényben a Watfordban nyújtott produkcióját, amikor 36 meccsen 12 gólig jutott. Ebben a szezonban 30 meccsen két gól a mérlege.

A Championship bajnokánál, a Newcastle Unitednél szereplő magyar utánpótlás-válogatott védő, Kádár Tamás jobbára epizódszerepet kapott Chris Hughton menedzsertől.

Az angliai légió tagja Halmosi Péter is, aki ősszel bajnokin egy percet sem kapott a Hull Cityben, tavasszal kölcsönben hazatért a Haladáshoz, de menedzsere, Filipovics Vladan szerint jó esély van rá, hogy ősszel a másodosztályban már számít rá angol klubja.

NÉMETORSZÁG – SÉRÜLÉSEK, MELLŐZÉSEK, SOK KÉRDŐJEL

A német légióból senkinek sem volt igazán jó idénye szinte mindenki különböző sérülésekkel küzdött, Torghelle Sándort és Szabics Imrét pedig akkor is gyakran mellőzte az Augsburg vezetőedzője, Jos Luhukay, amikor egészségesek voltak (Torghelle így is lőtt hét gólt). Éppen ezért ők már távoztak is a csapattól, előbbi a szintén német másodosztályú Fortuna Düsseldorfnál, utóbbi korábbi csapatánál az osztrák Sturm Graznál folytatja.

TORGHELLE PARÁDÉS TALÁLATA A 'LAUTERNNEK
 

 

Szintén csapatváltáson gondolkodik a Bundesliga II-ből Koblenzcel kieső Stieber Zoltán.

„Mindenképpen szeretnék a Bundesliga 2.-ben maradni. A napokban eldől, hogy ez sikerül-e. Sajnos a nemrég véget érő szezon nem alakult olyan jól, mint az előző, van is hiányérzetem. Edzeni kell tovább, az élet nem áll meg, remélem, hogy sikerül minél magasabb szintre eljutnom" – mondta a Nemzeti Sport Online-nak a sokáig sérüléssel bajlódó középpályás.

A Németországba egy éve visszatért Király Gábor a szintén másodosztályú 1860 Münchennél ismét első számú kapus lett, a szurkolók hamar megszerették, jó formában védte végig a szezont, nem rajta múlott, hogy nem jutott fel a csapata az élvonalba.

Dárdai Pál az élvonaltól búcsúzott a Herthával. A berlinieket 1997 óta szolgáló válogatott középpályás lett a csapat meccsrekordere a Bundesligában, miután átadta a múltnak Michael Sziedat 280 meccses csúcsát. Ennél sokkal több öröme azonban nem volt a 34 éves futballistának, hiszen sérült is volt, és 13 év után (1997-ben a Wolfsburg ellen a másodosztályban mutatkozott be a Herthában) ismét a másodosztályban kell játszania, de jó előre jelezte, vállalja a Herthával a Bundesliga 2-t, kevesebb fizetésért is.

Szalai Ádám télen került kölcsönbe a Real Madrid Castillától a Mainzhoz, ahol  15 meccsen lépett pályára, egy gólt szerzett. Teljesítményével meggyőzte Thomas Tuchel vezetőedzőt, hogy érdemes őt végleg megszerezni, ám a németek egyelőre nem tudtak megegyezni a támadó áráról. Szalaiért 1.2 millió eurót szeretne kapni a „királyi gárda". Nem könnyíti a támadó helyzetét, hogy az idény végén megsérült, és egyelőre nem tudni, mikor térhet vissza a pályára, ugyanis kiderült, hogy egy korábbi szakadás következtében roncsolódtak a bokaszalagjai.

A szintén mainzi Lőw Zsolt számára már ebben a szezonban is a sérülés jelentette a legfőbb problémát. A nyáron a Hoffenheimtől megszerzett védő ősszel alapembernek számított, jól ment neki a játék, 15 meccsen lépett pályára, két gólpasszt adott, ám januárban bokasérülést szenvedett, megműtötték, így tavasszal már nem játszhatott.

A fentiek után talán már nem meglepő, hogy Hajnal Tamás sem volt végig egészséges az idényben, sérülés miatt a 9. és 19. forduló között nem léphetett pályára a Dortmund színeiben. Miután visszatért csak háromszor volt kezdő, két meccset játszott végig.

OLASZORSZÁG – VASS ÁDÁM LEHET A SZEZON NAGY NYERTESE

A Serie A-ban a Bari két magyar utánpótlás-válogatott középpályásáért szoríthattunk, Koman Vladimir tavaly nyáron került a Sampdoriától (az előző idényt is kölcsönben töltötte az Avellinónál) kölcsönbe a Barihoz, míg Gosztonyi András télen érkezett Giampiero Ventura csapatához szintén kölcsönbe az MTK-tól.

Koman Vladimir bajnokin szerepelt (ötször be-, kilencszer lecserélték), s ezalatt két gólt, két gólpasszt jegyzett. Talán többet is hozzátehetett volna a déli együttes játékához, ha kedvenc posztján, a középpálya közepén kap szerepet, ám azt is láthattuk, hogy fizikailag bizony még bele kell erősödnie az olasz élvonalba.

Gosztonyi András esete teljesen más: Giampiero Ventura, a Bari szakvezetője már a kölcsönvétele után elmondta, hogy nemigen jut majd szóhoz az első csapatnál, ennek ellenére a Siena és a Juventus ellen is pályára léphetett.  

A szombathelyi születésű, de osztrák válogatott Garics György hiába számított meghatározó játékosnak az Atalantában, csapata kiesett a Serie A-ból.

Filkor Attila és csapata a Gallipoli a másodosztálynak int búcsút a szezon végén. Az Inter középpályása télen került kölcsönbe a Serie B-ben szereplő gárdához (a Gallipoli a Grosseto és a Sassuolo után a harmadik olasz másodosztályú klub amelyben Filkor szerepel), miután a Sassuolónál már nem tartottak rá igényt. A januárban a Ferencvárossal is hírbe hozott játékos új együttesében eddig kilenc meccset kapott, de sem gól, sem gólpassz nem fűződött a nevéhez.  

Az olasz légió legnagyobb nyertese ebben az évadban a 21 éves Vass Ádám lehet, aki fontos tagja a Serie B-ben két fordulóval a bajnokság befejezése előtt feljutó helyen álló Bresciának (igaz egy kisebb sérülést követően az elmúlt három fordulóban nem játszott), ezt jelzi, hogy áprilisban 2012-ig szerződést hosszabbított vele a klub.  

A középpályás egyébként akkor is az élvonalban folytathatja, ha csapata nem jut fel, ugyanis menedzsere, Paunoch Péter elmondása szerint több csapat is érdeklődött már iránta, a legkomolyabban a Chievo, de a két klub télen nem tudott megegyezni az átigazolási díjról.

VASS GÓLJA A SASSUOLÓNAK
 

 

SPANYOLORSZÁG –  VADÓCZ-GÓL A VILÁG VÉGÉRŐL

A Primera División egyetlen magyar légiósa, Vadócz Krisztián felemás szezont tudhat maga mögött: az Osasuna játékosa az ősszel mindössze három meccsen lépett pályára, és csak 25 percet játszott, ám a tavasszal beverekedte magát José Antonio Camacho együttesébe, sőt csapata második leghatékonyabb gólvágója lett a játszott percekhez viszonyított találatok száma alapján a házi gólkirály Walter Pandiani mögött.

Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya be is hívta a németek és a hollandok elleni keretbe a játékost, akiről Camacho úgy nyilatkozott, hogy tökéletesen alkalmazkodott a támadó középpályás szerepkörhöz. Vadócz a Real Madrid mellett a Sporting Gijón, az Espanyol és a Zaragoza kapujába is betalált a tavasszal, utóbbi talán az egész szezon egyik legnagyobb gólja volt.

VADÓCZ-BOMBA A ZARAGOZÁNAK
 

 

A másodosztályban játszó U20-as vb-bronzérmes Simon András kilenc találkozón szerepelt a Córdoba színeiben (a Liverpooltól kölcsönbe került Spanyolországba), többnyire csereként, gólt nem szerzett.

Sorozatunk második részét, amelyben a nem topligákban szereplő játékosok szezonját értékeljük, itt olvashatják.

LÉGIÓSAINK SZEZONJA – SZÁMOKBAN
  Meccs Perc Gól Gólpassz    
ANGOL LÉGIÓ            
Bogdán Ádám (Crewe Alexandra) 1 90    
Buzsáky Ákos (QPR) 39 2516 10 3    
Fülöp Márton (Sunderland/ Manchester City) 17 1465    
Gera Zoltán (Fulham) 27 1874 2 3    
Gulácsi Péter (Tranmere Rovers) 5 450      
Gyepes Gábor (Cardiff) 16 1376 1 1    
Kádár Tamás (Newcastle)
13 646 1    
Kurucz Péter (West Ham) 1 18    
Tímár Krisztián (Plymouth/ Oldham) 9 670    
Priskin Tamás (Ipswich/ QPR) 30 1854 2 1    
NÉMET LÉGIÓ            
Dárdai Pál (Hertha)
17 953    
Hajnal Tamás (Dortmund) 21 1127 2    
Lőw Zsolt (Mainz) 15 1567 2    
Stieber Zoltán (Koblenz) 21 1147 2    
Torghelle Sándor (Augsburg) 20 753 7 2    
Szabics Imre (Augsburg) 12 691 1 3    
Szalai Ádám (Mainz) 15 798 1 1    

Király Gábor (1860 München)              

     33  2970   –   
        –  
OLASZ LÉGIÓ            
Filkor Attila (Sassuolo/Gallipoli) 14 834    
Gosztonyi András (Bari) 3 33    
Garics György (Atalanta) 30 2553    
Koman Vladimir (Bari) 16 966 2 2    
Vass Ádám (Brescia) 27 1750 2 1    
SPANYOL LÉGIÓ            
Vadócz Krisztián (Osasuna) 20 1052 4    
Simon András (Córdoba) 9 375    
(A táblázatban a cikkben szereplő játékosok bajnoki meccseinek statisztikai adatai,

a játszott meccsek, illetve percek száma, a gólok és gólpasszok száma

Forrás: transfermarkt.de)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik