A Mainz menedzsere szerint Szalai egy nap nagy pénzt hoz a konyhára

Vágólapra másolva!
2013.01.28. 09:16
null
Szalai Ádám továbbra is remekel a Mainzban (Fotó: Imago)
Szalai Ádámot ismerik, tisztelik, szeretik és megbecsülik Mainzban. Szó se róla, a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban gólokat rugdosó huszonöt esztendős támadó sokat tett azért, hogy mindenütt elismerően beszéljenek róla. Múltjáról, jelenéről és sokat ígérő jövőjéről Christian Heidel, a Mainz menedzsere nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, aki szerint egy nap biztosan jó üzlet lesz a magyar csatár értékesítése, de egyelőre szó sem lehet az eladásáról.

Nem győzik dicsérni a németek.

Akkor is elismerően szólnak róla, ha tudják, nem a szombati volt Szalai Ádám „csúcsmeccse”. Látták őt mainzi színekben jobban is játszani. De két remek gólja önmagáért beszél. Végtére is egy ízig-vérig támadó játékát elsősorban a góljai minősítik, és tizenegy után ugyan van-e olyasvalaki, aki kicsit is panaszkodna honfitársunkra?

ÉRVÉNYBEN MARAD A SÁRGA
Hiába figyelt, hiába volt óvatos, mégis sárga lapot kapott Szalai Ádám a Greuther Fürth elleni bajnokin (3–0), s mivel ez volt neki az ötödik, nem léphet pályára a várva várt Bayern München elleni bajnokin.

„Számunkra katasztrófával ér fel Szalai Ádám kiesése – mondta Christian Heidel, a csapat menedzsere. – Bosszúsak vagyunk, elvégre a játékvezető igazságtalan ítélete ismét bennünket sújtott. Az előző fordulóban, a Freiburg ellen Shawn Parkert állították ki tévesen, most pedig Ádám kapott lapot egy el nem követett szabálytalanságért. Azt gondolom, a játékvezetők túlságosan is gyorsan nyúlnak laphoz, ha hirtelenjében úgy ítélik meg, hogy a támadó önszántából esett el.”

Vajon hova fordulhatnak a mainziak, hogy küzdjenek az igazukért – már ha egyáltalán terveznek ilyet.

„Attól tartok, hogy képtelenség megváltoztatni a megváltoztathatatlant – így a klub menedzsere. – A játékvezető hozott egy döntést, és hiába derült ki, hogy tévesen, eltörölni nem lehet. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség szabályai sem engedik, hogy utólag bármit is visszavonjanak az arra illetékesek.”

„Csapatunk rendkívül fontos tagja Szalai Ádám – mondta Christian Heidel, a Mainz klubmenedzsere a Nemzeti Sportnak. – Minden tekintetben meghatározó és nélkülözhetetlen eleme együttesünknek – de nem elsősorban azért, mert gólokat szerez. Persze ez is fontos, elvégre a támadó feladata az, hogy odaérjen a kapu elé, és gólokat szerezzen. Szalai Ádám ellenben ennél többre képes, sokkal többre. Ő igazi csapatjátékos, annyit fut egy mérkőzésen, amennyit csatárok nem szoktak. A gólszerzés mellett az a nagy erőssége, hogy a védőmunkából is kiveszi a részét, márpedig ez nálunk ugyanúgy elvárás, ezt írja elő a csapatjátékunk. Nálunk a védekezés Szalai Ádámnál kezdődik, s bámulatos, hogy mindemellett arra is marad ereje, hogy eredményes legyen.”

A tizennégyszeres válogatottnak hihetetlen mélységből kellett felküzdenie magát. A rossz emlékű keresztszalag-szakadása után azonban talpra állt, és megint csak bizonyította, bizonyítja, hogy újra meghatározó alakja mainzi csapatának.

„Egy sérülés sohasem jön jókor, de a Kaiserslautern elleni kifejezetten balszerencsés időszakban történt – emlékezett a klub mindig készséges menedzsere. – Ádám kitűnő formában játszott, duzzadt az erőtől, az önbizalomtól. Aztán jött az a mozdulat. Ám egy pillanatra sem fordult meg a fejünkben, hogy elveszíthetjük Ádámot. Mellette álltunk, támogattuk, éreztettük vele, bármi is lesz, mi hosszú távon számolunk vele. S tessék, újból felépítette magát, erőt gyűjtött, játékba lendült, és ismét ugyanolyan jól teljesít, mint a sérülése előtt. De hosszú s csakugyan keserves utat kellett megtennie ahhoz, hogy újból a régi önmagát idézze.”

Ha hinni lehet a sajtóértesüléseknek, Szalai Ádám közben a Mainz legértékesebb játékosává küzdötte fel magát. Úgy tartják, az értéke ma már körülbelül hétmillió euró – mintegy kétmilliárd forint. Szép summa, ha valaki vinni akarja.

„Sajnos nem vagyunk a Bayern szintjén, amely esetleg akkor is nemet mondhat, ha az alapemberét akarják kivásárolni – ismerte el Christian Heidel. – Nekünk az első és legfontosabb célunk, hogy bent maradjunk az élvonalban. Látjuk persze a tabellát, ám e pillanatban még nem szeretnénk Európáról, a nemzetközi kupaporondról álmodozni. Na persze, ha olyan helyen végzünk, nem ágálunk majd az indulás ellen. Szalai Ádám e pillanatban a keresett játékosaink közé tartozik. Nagy értékünk, és egyszer biztosan jó üzlet lesz az értékesítése. Erről azonban ma még szó sem lehet, nem téma. A nyárig biztosan nálunk játszik, aztán majd meglátjuk, mi lesz. Ennél sokkal fontosabb, hogy látjuk rajta az akaratot és az elszántságot, hogy tovább fejlődjön – és tovább is fejlődhet, hisz megvan benne minden hozzá. S ha előrelép, akkor persze nemcsak a játéka, az értéke is »javulhat«.”

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, DÁRDAI PÁL SZERINT MELYIK TOPCSAPATBAN MENNE MÉG JOBBAN SZALAI ÁDÁMNAK, ÉS MIT GONDOL STIEBER ZOLTÁN A CSATÁR REMEKLÉSÉRŐL, KERESSE A NEMZETI SPORT HÉTFŐI SZÁMÁT.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik