A magyar tini csodafejese a Hertha ellen – és ami mögötte van

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2018.04.03. 17:42
null
Németh Hunor az FCN legjobbja volt az olaszországi tornán
A dán élvonalbeli Nordsjaelland utánpótlásában pallérozódó Németh Hunor Vajkról akkor írunk legutóbb, amikor megkapta a Midtjyllandban szereplő válogatott védőnk, Korcsmár Zsolt mezét, korábban pedig az ő példáján keresztül mutattuk be Külföldi tapasztalatok című sorozatunkban a dán labdarúgás utánpótlás-nevelő rendszerét. A 11 éves támadó az elmúlt hétvégén egy 64 csapatos, rangos olaszországi tornán a legjobb négy közé vezette együttesét és bekerült a viadal három legjobb játékosa közé. Édesapjával, Németh Tamással arról beszélgettünk, hogyan építik fel a dán klubnál egészen fiatal kortól a gyerekek versenyeztetését, miként lehet egyáltalán bekerülni abba a körbe, hogy időről időre Európa legjobb korosztályos gárdái ellen léphessenek pályára különböző nemzetközi megméretéseken.

Itthon is egyre többet hallani szakmai fórumokon, hogy az utánpótlás-nevelés kulcsa a gyerekek 6 és 13 éves kor közötti időszaka, az a periódus, amíg eljutnak az akadémiákig, mert 14-15 éves korban már nem lehet pótolni azokat a hiányosságokat, amelyeket a képzés korai szakaszában esetleg nem kaptak meg a fiatalok.

A tapasztalatgyűjtés legjobb módja, ha konkrét példán keresztül tudjuk megvizsgálni, hogyan foglalkoznak ezzel a korosztállyal egy olyan klubnál, mint például a CIES Football Observatory statisztikái alapján Európa ötödik legfiatalabb átlagéletkorú (22 év) együttese, a Nordsjaelland, amelynél kimondott cél a saját utánpótlásból kikerülő játékosok csapatba építése. Ennek érdekében egész fiatal korosztálytól folyamatosan járják a rangos nemzetközi tornákat a csapatok, hogy a kontinens legjobbjaival mérhessék össze tudásukat, velük szemben fejlődhessenek.

A Nordsjaellandnál már tízéves kortól rendszeresen járnak a korosztályos gárdák a legkülönbözőbb helyekre Európában – újságolta a Nemzeti Sport Online-nak Németh Tamás, akinek fia, Hunor Vajk a klub utánpótlásában pallérozódik. – Úgy tervezik meg az egyes korosztályok utaztatását, hogy a gyerekek minél több futballkultúrával megismerkedhessenek. Amíg például most mi az U11-es csapatunkkal Olaszországba látogattunk, addig az idősebb korosztályok közül voltak, amelyek Törökországba utaztak, mások pedig Spanyolországba. Mi meg legközelebb Hollandiában szerepelünk majd, többek között a legjobb helyi korosztályos együttesek, illetve belga klubok ellen.

Teljesen más egy Benfica, egy Atlético Madrid vagy egy Ajax ellen pályára lépni, mint a dán korosztályos tornákon vagy bajnokságban. Ezek a nemzetközi erőpróbák a srácoknak is jó visszajelzésként szolgálhatnak, hol tartanak, egyúttal nagy fejlődési lehetőséget jelentenek. Másrészt a klubon belül is nagyon odafigyelnek az eredményekre; amikor most az olaszországi tornán bejutottunk a legjobb négy közé, még az első csapat vezetőedzője is hívta Hunorék trénerét, hogy gratuláljon."

A DÁN ÁLLAMPOLGÁRSÁG SZÓBA SEM KERÜLT
Németh Hunor Győrben született, azt követően költözött ki a család Dániába, azóta ott élnek, Hunor már tökéletesen beszél dánul. Az édesapa elmondta, hosszú távra terveznek az országban, de az nem került még szóba, hogy felvegyék a dán állampolgárságot, nem látják szükségét.

Persze az Magyarországon sem számít ritkaságnak, hogy külföldi tornára utaznak a korosztályos együttesek, csak nem mindegy, milyen körben, és persze milyen gyakran tudják megméretni magukat.

Németh Tamástól megtudtuk, nem ritka, hogy a topklubok korosztályos csapatainak jelentős összegeket fizetnek a szervezők, hogy részt vegyenek egy-egy tornán (például tavaly a Barcelona részére négymillió forintnak megfelelő összeget fizettek, hogy U15-öseik elinduljanak egy dániai kupán), míg a kisebb klubok gyakran selejtezőket kénytelenek játszani, hogy egyáltalán meghívják őket, és jelentős részvételi díjat is kell fizetniük, abból finanszírozzák a „nagyok" költségeit. Szintet pedig úgy lehet lépni, ha egy-egy tornán kiugróan jól szerepel egy klub, mert akkor a következő viadalra már kiemeltként kaphat meghívást. Mint például most a toscanai rendezvény esetében a Nordsjaelland, melynek az U13-as gárdája tavaly megnyert egy másik olaszországi tornát, és annak köszönhetően hívták meg most a Universal Youth Cupra, ám még így is kellett valamekkora részvételi díjat fizetnie. Dániában a gyerekek folyamatos, nemzetközi szintű versenyeztetése érdekében a szülőknek is jelentős anyagi áldozatot kell hozniuk.

Universal Youth Cup – a helyosztók (program még a mérkőzések előtt)
Universal Youth Cup – a helyosztók (program még a mérkőzések előtt)

Kemény világ ez, már ebben a korban is. Nem kevés pénzbe kerül a szülőknek, hogy a gyerekek elutazhassanak a különböző tornákra, de igyekszünk mindenben támogatni Hunor pályafutását. Még ha ennek az is az ára, hogy jóval kevesebbszer tudunk hazautazni Magyarországra, mint korábban, most már csupán évente egy-egy alkalommal. A csapat programja ugyanis ma már a családét is meghatározza, és ha csak tudunk, próbáljuk elkísérni Hunort, nagy boldogság látni, miként lépdel előre ezen a nagyon hosszú és rögös úton. Kiváltképp akkor, ha úgy szerepel az együttes, mint most, Olaszországban" – fogalmazott a büszke édesapa.

VEZÉRSZEREPBEN

Németh Tamás szakmailag is beszélt a fiáról. Elmondta például, hogy bár ebben a korban még nem helyeznek nagy hangsúlyt a fejesekre, a 147 centiméter magas Hunornak ez az egyik erőssége, két gólt is fejjel szerzett az olaszországi tornán. Amúgy Dániában két korosztályban is számítanak rá, az a fajta támadó, aki mozgatja a társait, vezérszerepe van a csapatban. A legutóbbi fél évben a korosztályos mérkőzéseken 55 gólt szerzett és 30 gólpasszt adott, persze ez ebben a korban még kevésbé mérvadó.

A 11. életévét nemrég betöltő fia ugyanis az elmúlt hétvégén hét meccsen – 2x20 perces találkozók, kilenc a kilenc ellen, rövidített pályán – hét góllal és három gólpasszal járult hozzá a Nordsjaelland négy közé jutásához. Búcsúztatták többek között a portugál Benficát – 11-esekkel, melyek során Németh Hunor is betalált – és a legjobb nyolc között a német Herthát is, 4–2-vel. Utóbbi mérkőzésen a magyar támadó szépségdíjas gólt fejelt („csodagólt" – ahogy édesapja jellemezte), egy találatot pedig előkészített. A Nordsjaelland olyan sztárklubokat előzött ezzel meg, mint a Juvetnus, a Chelsea, a PSG, a Milan vagy az AS Roma. Németh Hunort pedig még az elődöntők előtt jelölték a torna három legjobbja közé – 1064 gyerek közül.

A díjat végül nem ő kapta, miután nem jutottak be a döntőbe – a Nordsjaelland az elődöntőben kikapott 2–1-re a későbbi győztes Atléticótól (amely a döntőben aztán az Ajaxot verte meg), majd a bronzmeccsen 1–0-ra a Sampdoriától, így a 4. helyen zárt.

HUNOR FEJES GÓLJA A HERTHA ELLEN



„A gyerekek, köztük Hunor is, nagyon csalódottak voltak, hogy a négy között már nem jött össze a győzelem. Viszont szülőként látni a menetelésüket csodálatos élmény volt. És jó tudni, hogy immár nemzetközi szinten is felfigyelhettek rá, megjegyezhették a nevét, mert ezt a korosztályt már szemmel tartják a scoutok, a különböző nagy klubok. Hogy mást ne mondjak, a torna vendégei között a korábbi Milan-sztár, Franco Baresi is feltűnt, de találkoztam a világhírű játékvezetővel, Pierluigi Collinával is. Azt persze most még nem lehet megmondani, Hunor mire viheti évek múlva, ám a Nordsjaellandnál minden adva van ahhoz, hogy a lehető legtöbbet kihozza magából."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik