PÓR KÁROLY
PÓR KÁROLY
2018.04.03 17:42 Frissítve: 2018.11.07 10:09

A magyar tini csodafejese a Hertha ellen – és ami mögötte van

A dán élvonalbeli Nordsjaelland utánpótlásában pallérozódó Németh Hunor Vajkról akkor írunk legutóbb, amikor megkapta a Midtjyllandban szereplő válogatott védőnk, Korcsmár Zsolt mezét, korábban pedig az ő példáján keresztül mutattuk be Külföldi tapasztalatok című sorozatunkban a dán labdarúgás utánpótlás-nevelő rendszerét. A 11 éves támadó az elmúlt hétvégén egy 64 csapatos, rangos olaszországi tornán a legjobb négy közé vezette együttesét és bekerült a viadal három legjobb játékosa közé. Édesapjával, Németh Tamással arról beszélgettünk, hogyan építik fel a dán klubnál egészen fiatal kortól a gyerekek versenyeztetését, miként lehet egyáltalán bekerülni abba a körbe, hogy időről időre Európa legjobb korosztályos gárdái ellen léphessenek pályára különböző nemzetközi megméretéseken.

Németh Hunor az FCN legjobbja volt az olaszországi tornán

 

Itthon is egyre többet hallani szakmai fórumokon, hogy az utánpótlás-nevelés kulcsa a gyerekek 6 és 13 éves kor közötti időszaka, az a periódus, amíg eljutnak az akadémiákig, mert 14-15 éves korban már nem lehet pótolni azokat a hiányosságokat, amelyeket a képzés korai szakaszában esetleg nem kaptak meg a fiatalok.

 
 IIyet még nem hallottunk! A klub, melynél a LEGO is edzést tart – így nevelik az utánpótlást a Nordsjaellandnál

A tapasztalatgyűjtés legjobb módja, ha konkrét példán keresztül tudjuk megvizsgálni, hogyan foglalkoznak ezzel a korosztállyal egy olyan klubnál, mint például a CIES Football Observatory statisztikái alapján Európa ötödik legfiatalabb átlagéletkorú (22 év) együttese, a Nordsjaelland, amelynél kimondott cél a saját utánpótlásból kikerülő játékosok csapatba építése. Ennek érdekében egész fiatal korosztálytól folyamatosan járják a rangos nemzetközi tornákat a csapatok, hogy a kontinens legjobbjaival mérhessék össze tudásukat, velük szemben fejlődhessenek.

A Nordsjaellandnál már tízéves kortól rendszeresen járnak a korosztályos gárdák a legkülönbözőbb helyekre Európában – újságolta a Nemzeti Sport Online-nak Németh Tamás, akinek fia, Hunor Vajk a klub utánpótlásában pallérozódik. – Úgy tervezik meg az egyes korosztályok utaztatását, hogy a gyerekek minél több futballkultúrával megismerkedhessenek. Amíg például most mi az U11-es csapatunkkal Olaszországba látogattunk, addig az idősebb korosztályok közül voltak, amelyek Törökországba utaztak, mások pedig Spanyolországba. Mi meg legközelebb Hollandiában szerepelünk majd, többek között a legjobb helyi korosztályos együttesek, illetve belga klubok ellen.

Teljesen más egy Benfica, egy Atlético Madrid vagy egy Ajax ellen pályára lépni, mint a dán korosztályos tornákon vagy bajnokságban. Ezek a nemzetközi erőpróbák a srácoknak is jó visszajelzésként szolgálhatnak, hol tartanak, egyúttal nagy fejlődési lehetőséget jelentenek. Másrészt a klubon belül is nagyon odafigyelnek az eredményekre; amikor most az olaszországi tornán bejutottunk a legjobb négy közé, még az első csapat vezetőedzője is hívta Hunorék trénerét, hogy gratuláljon."

 A DÁN ÁLLAMPOLGÁRSÁG SZÓBA SEM KERÜLT
 Németh Hunor Győrben született, azt követően költözött ki a család Dániába, azóta ott élnek, Hunor már tökéletesen beszél dánul.  Az édesapa elmondta, hosszú távra terveznek az országban, de az nem került még szóba, hogy felvegyék a dán állampolgárságot, nem látják szükségét.

Persze az Magyarországon sem számít ritkaságnak, hogy külföldi tornára utaznak a korosztályos együttesek, csak nem mindegy, milyen körben, és persze milyen gyakran tudják megméretni magukat.

Németh Tamástól megtudtuk, nem ritka, hogy a topklubok korosztályos csapatainak jelentős összegeket fizetnek a szervezők, hogy részt vegyenek egy-egy tornán (például tavaly a Barcelona részére négymillió forintnak megfelelő összeget fizettek, hogy U15-öseik elinduljanak egy dániai kupán), míg a kisebb klubok gyakran selejtezőket kénytelenek játszani, hogy egyáltalán meghívják őket, és jelentős részvételi díjat is kell fizetniük, abból finanszírozzák a „nagyok" költségeit. Szintet pedig úgy lehet lépni, ha egy-egy tornán kiugróan jól szerepel egy klub, mert akkor a következő viadalra már kiemeltként kaphat meghívást. Mint például most a toscanai rendezvény esetében a Nordsjaelland, melynek az U13-as gárdája tavaly megnyert egy másik olaszországi tornát, és annak köszönhetően hívták meg most a Universal Youth Cupra, ám még így is kellett valamekkora részvételi díjat fizetnie. Dániában a gyerekek folyamatos, nemzetközi szintű versenyeztetése érdekében a szülőknek is jelentős anyagi áldozatot kell hozniuk.

Universal Youth Cup – a helyosztók (program még a mérkőzések előtt)

 

Kemény világ ez, már ebben a korban is. Nem kevés pénzbe kerül a szülőknek, hogy a gyerekek elutazhassanak a különböző tornákra, de igyekszünk mindenben támogatni Hunor pályafutását. Még ha ennek az is az ára, hogy jóval kevesebbszer tudunk hazautazni Magyarországra, mint korábban, most már csupán évente egy-egy alkalommal. A csapat programja ugyanis ma már a családét is meghatározza, és ha csak tudunk, próbáljuk elkísérni Hunort, nagy boldogság látni, miként lépdel előre ezen a nagyon hosszú és rögös úton. Kiváltképp akkor, ha úgy szerepel az együttes, mint most, Olaszországban" – fogalmazott a büszke édesapa.

 VEZÉRSZEREPBEN

Németh Tamás szakmailag is beszélt a fiáról. Elmondta például, hogy bár ebben a korban még nem helyeznek nagy hangsúlyt a fejesekre, a 147 centiméter magas Hunornak ez az egyik erőssége, két gólt is fejjel szerzett az olaszországi tornán. Amúgy Dániában két korosztályban is számítanak rá, az a fajta támadó, aki mozgatja a társait, vezérszerepe van a csapatban. A legutóbbi fél évben a korosztályos mérkőzéseken 55 gólt szerzett és 30 gólpasszt adott, persze ez ebben a korban még kevésbé mérvadó.

A 11. életévét nemrég betöltő fia ugyanis az elmúlt hétvégén hét meccsen – 2x20 perces találkozók, kilenc a kilenc ellen, rövidített pályán – hét góllal és három gólpasszal járult hozzá a Nordsjaelland négy közé jutásához. Búcsúztatták többek között a portugál Benficát – 11-esekkel, melyek során Németh Hunor is betalált – és a legjobb nyolc között a német Herthát is, 4–2-vel. Utóbbi mérkőzésen a magyar támadó szépségdíjas gólt fejelt („csodagólt" – ahogy édesapja jellemezte), egy találatot pedig előkészített. A Nordsjaelland olyan sztárklubokat előzött ezzel meg, mint a Juvetnus, a Chelsea, a PSG, a Milan vagy az AS Roma. Németh Hunort pedig még az elődöntők előtt jelölték a torna három legjobbja közé – 1064 gyerek közül.

A díjat végül nem ő kapta, miután nem jutottak be a döntőbe – a Nordsjaelland az elődöntőben kikapott 2–1-re a későbbi győztes Atléticótól (amely a döntőben aztán az Ajaxot verte meg), majd a bronzmeccsen 1–0-ra a Sampdoriától, így a 4. helyen zárt.

HUNOR FEJES GÓLJA  A HERTHA ELLEN


„A gyerekek, köztük Hunor is, nagyon csalódottak voltak, hogy a négy között már nem jött össze a győzelem. Viszont szülőként látni a menetelésüket csodálatos élmény volt. És jó tudni, hogy immár nemzetközi szinten is felfigyelhettek rá, megjegyezhették a nevét, mert ezt a korosztályt már szemmel tartják a scoutok, a különböző nagy klubok. Hogy mást ne mondjak, a torna vendégei között a korábbi Milan-sztár, Franco Baresi is feltűnt, de találkoztam a világhírű játékvezetővel, Pierluigi Collinával is. Azt persze most még nem lehet megmondani, Hunor mire viheti évek múlva, ám a Nordsjaellandnál minden adva van ahhoz, hogy a lehető legtöbbet kihozza magából."

2019.07.06 00:09:25

Légiósok THURY GÁBOR

ALAPVONAL. Mennyire tesz jót egy 18 esztendős fiatalnak, aki azzal kel és fekszik, hogy szinte napról napra nő az értéke?

2019.07.03 11:52:01

Légiósok nemzetisport.hu

Játékosaink szerte a világon: ismerkedjen meg a „magyar légióval”! Az Egyesült Államoktól Hongkongig szinte mindenhol találni magyar futballistákat.

2019.07.01 21:29:35

Légiósok THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Mit ér a futballista, ha magyar?

2019.06.23 09:34:23

Légiósok SOMOGYI ZSOLT

A Slovanban más lett a játéka az első válogatott meccsén gólt szerző támadónak.