A magyar tehetséget az 5 millió eurós játékos utódjának szánják

Vágólapra másolva!
2017.02.08. 18:01
null
Nagy Dominik (balra) szerint a Legia edzésein nagyobb az iram a Fradinál megszokottnál (Fotók: Ackermann Sándor)
A Nemzeti Sport Online lengyelországi tudósítója, Ackermann Sándor egy varsói kollégával, a Przeglad Sportowy sportnapilapnál dolgozó Maciej Kaliszukkal közösen felkereste a télen a Ferencvárostól a Legia Warszawához kerülő, és immár az Ekstraklasa hétvégi, tavaszi rajtjára készülő egyszeres magyar válogatott Nagy Dominiket. A középpályást az első benyomásairól, a lengyel szakírót pedig a 21 éves futballista lehetséges szerepéről, megítéléséről kérdeztük. 

 

A MAGYAR DUDA – AZ ÖTMILLIÓ EURÓS SZLOVÁK UTÓDJÁT LÁTJÁK BENNE

Megoszlanak az értesülések arról, hogy Nagy Dominik mekkora összegért szerződött a Ferencvárostól a lengyel Legia Warszawához, a hírek alapján 600 ezer és egymillió euró közötti összegről beszélhetünk. Vagyis annyi bizonyos, szép pénzt fizettek érte (magyar viszonylatban mindenképp), így alighanem az elvárások is nagyok vele szemben.

A napokban további írásokkal jelentkezünk Lengyelországból. Szó lesz még a Varsóból Chicagóba szerződő Nikolics Nemanjáról, a lengyel futball felemelkedéséről és kitérünk majd a futballban is egyre inkább erősödő lengyel-magyar kapcsolatokra is.

„Meglehetősen pozitív volt Nagy fogadtatása Lengyelországban, sokan azt mondják, akkora tehetség a Legiában, mint korábban a szlovák Ondrej Duda volt. Ő is nagyon fiatalon érkezett, tavaly pedig ötmillió euróért adták tovább a Herthának. Meglátjuk mire lesz képes Nagy, a szezon elején reálisan nézve valószínűleg a padon fog kezdeni a fontosabb meccseken. Ha esetleg továbbjut a csapat az Európa-ligában és az edzőnek rotálnia kell, akkor több lehetőséget kaphat, de a Legia jelenlegi keretét elnézve nem valószínű, hogy rögtön kezdeni fog. Idővel viszont mindenképpen bekerülhet a kezdőcsapatba" – fogalmazott az egyszeres válogatott középpályással kapcsolatban Maciej Kaliszuk, a Przeglad Sportowy munkatársa.

Vagyis hasonló utat járhat be, mint például a magyar játékosok lengyelországi úttörője, Lovrencsics Gergő, akit Pápáról szerződtetett (először csak kölcsönben), aztán fokozatosan épített be a csapatba a Lech Poznan, onnan került be a magyar válogatottba is. Más kérdés, hogy a szélső végül nem tudott magasabb szintre lépni a lengyel bajnokságból.

„Azok a játékosmegfigyelők, akik Nagy Dominiket látták játszani, kiváló lehetőségnek vélték a szerződtetését, úgy ítélték meg, hogy az említett Dudához hasonlóan őt is elviheti majd egy erősebb csapat – folytatta Kaliszuk. – Ez bevált játékospolitika a Legiánál, szeretnek tehetséges fiatalokba invesztálni, hogy aztán továbbadhassák egy erősebb ligába, természetesen jóval magasabb áron. Persze nyilván nem a Barcelona fogja megvenni, de el tudom képzelni, hogy ha Varsóban rendszeresen játéklehetőséget kap, legalább másfél éven keresztül, akkor három-négymillió euróért egy erős bajnokság középcsapatába kerülhet. A lengyel élvonal tehetségeit leginkább Németországból figyelik."

Az újságíró hozzátette, az eddigi felkészülési meccsek alapján egyelőre nincs meg Nagy pontos helye a pályán. A középpálya középső részén várhatóan nagyon nehéz bekerülnie a csapatba. Ott játszik ugyanis az alapemberek közül az ősszel a bajnokságban hét gólt szerző Miroszlav Radovics és a finn Kasper Hämäläinen is. A széleken minden bizonnyal kisebb lesz a konkurenciája, talán nem véletlen, hogy már balhátvédként is kipróbálta őt Jacek Magiera vezetőedző.

NAGY DOMINIK SZERINT AZ IRAM A LEGFONTOSABB KÜLÖNBSÉG

Nagy Dominiknek ezekben a napokban meglehetősen sűrű a programja. Szombaton az Arka Gdynia elleni idegenbeli meccsel kezdik meg a tavaszi szezont az Ekstraklasában, jövő héten pedig már az Ajaxot fogadják az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában. A Nemzeti Sport Online-nak edzés után, albérletnézés előtt nyilatkozott a felkészülési időszakról, az első tapasztalatairól.

A VÁLOGATOTTRÓL

„A válogatottság kérdése fontos volt az átigazolással kapcsolatos döntésem meghozatalakor. Ugyanakkor ez még nyitott kérdés, egyelőre itt szeretnék minél több lehetőséghez jutni. Ha ez sikerül és olyan játékot tudok nyújtani, mint tavaly a Fradiban, akkor a válogatottság is reálisabb lesz majd” – mondta a nemzeti csapatban ősszel, a svédek ellen debütáló Nagy Dominik.

„Mindenhol kemény és fárasztó ez az időszak, itt is ugyanúgy, mint otthon a Fradinál. Ami ugyanakkor feltűnő, az itteni edzéseken tapasztalható iram, amely teljesen más, mint Magyarországon. Eddig ez a legfontosabb különbség, amit észrevettem, mióta itt vagyok a varsóiaknál" – kezdte a külföldre kerülő magyarok szokásos megállapításával (talán csak Tamás Krisztián a kivétel...) Nagy Dominik. Ezek szerint már a német Thomas Doll irányította, bajnoki címvédő, belátható időn belül BL- vagy El-csoportkörbe vágyó Ferencvárosnál sincsenek olyan iramú tréningek, mint Varsóban. Pedig az FTC éppen oda szeretne eljutni, ahol a Legia most van (a lengyel bajnok ősszel a BL-ben játszott, tavasszal pedig az El-ben folytathatja nemzetközi szereplését).

A középpályás azzal is tisztában van, nem biztos, hogy rögtön kezdőként veszik majd számításba.

„Ez természetesen előfordulhat, mert meglehetősen bő a keret a Legiánál, sok jó játékossal. Nyilván szeretne az ember minél több lehetőséget, de ha nem leszek kezdő, akkor az csak arra fog ösztönözi, hogy még többet dolgozzak. A felkészülési meccsek egyébként érzésem szerint jól sikerültek, még nem dőlt el, kezdőként számítanak-e rám – fogalmazott Nagy, aki a posztját érintő kérdésre is kitért. – A Ferencvárosban sokat játszottam a középpálya közepén, irányító szerepben, ez is áll hozzám a legközelebb. Ugyanakkor hamar be kellett látnom, hogy a Legiában nehéz lesz odaférni, remek futballisták vannak azon a poszton. Így valószínűleg a szélen kapok majd lehetőséget, felkészülési meccsen például balhátvédként is szerepeltem. Nyilván jobban szeretném a támadásokat segíteni, de azt a posztot is megoldanám, illetve a széleken is elboldogulok.

Jacek Magierával is beszélgettünk már erről, annak ellenére, hogy ő olyan edző, aki mindig tart egy lépés távolságot a játékosokkal, meglehetősen zárkózott. A téli edzőtáborban ugyanakkor elmondta, szerencsés a helyzetem abból a szempontból, hogy olyan labdarúgó vagyok, aki több helyen is bevethető. Jobb és bal oldalon is segíthetem a támadásokat.”

 

MIT TANÁCSOLTAK A CSAPATTÁRSAK? MI DÖNTÖTT VARSÓ MELLETT?

Nagy Dominik a szakma mellett beszélt a beilleszkedésről, a nyelvtanulásról, a csapattársak tanácsáról, de szóba került például a lengyel konyha is.

NIKOLICS NEMANJÁRÓL

„Óriási dolog, amit Niko itt elért, de ez nem csak a lengyel bajnokságban, máshol is egyedülálló lenne. Mivel gyakorlatilag teljesen más poszton játszunk, nem várható el tőlem az övéhez hasonló teljesítmény, ugyanakkor a közönség felé irányuló szeretete nagyon vonzó és motiváló.”

„Szerencsére elég jól teremtek kapcsolatokat, otthon sem volt különösebb gondom a beilleszkedéssel, mindenkivel hamar megtalálom a közös hangot. Csapaton belül egyelőre talán inkább a többi légióssal van jobb kapcsolatom, bár a lengyelekkel is jóban vagyok, de ők kicsit zártabb közösség, lengyelül beszélnék egymás közt. Mi külföldiek pedig egymásra vagyunk utalva, angolul kommunikálunk, de már otthon elkezdtem lengyelül tanulni, még a kiutazás előtt volt pár különórám. Itt még nem folytattam az órákat, de szeretnék mielőbb találni egy jó tanárt. A csapattársak is segítenek: többször is elmondták, hogy a leggyorsabban úgy tanulhatsz meg lengyelül, hogy szerzel egy lengyel barátnőt."

Ami pedig a gasztronómiát illeti: „Zsureket (tradicionális lengyel leves – a szerző) már ettem, ám gyakran gondolok a hazai ízekre is. Már megtaláltam az itteni magyar éttermet! A többiek szerint egyébként Varsó nagyon élhető város, nekem viszont még szükségem van egy kis időre, hogy felfedezzem. A csapattól télen távozó Nemanja Nikoliccsal korábban rendszeresen beszéltem telefonon, sokat segített az itteni dolgokkal kapcsolatban."

Nagy Dominik amolyan zárásként pedig visszatért a szakmára, s elmondta, miért döntött a Legia mellett, mire számít Varsóban.

A FRADIRÓL

„Nehéz helyzetben van a csapat az ősz után. Sok új igazolás ment a Ferencvároshoz, ez ugyanakkor jól és rosszul is elsülhet, mert kérdés, kellően összeszoknak-e az újak. Mindenesetre szurkolok a csapatnak, hogy újra sikerüljön a duplázás, vagyis a bajnokság és a kupa megnyerése."

Elsősorban a továbbfejlődés lehetősége, a Bajnokok Ligája- vagy az Európa-liga-szereplés esélye miatt választottam ezt a klubot. Emellett a lengyel meccsekre rendszerint több játékosmegfigyelő is jár Európából, könnyebb a továbblépés, mint otthonról, de akkor sem panaszkodnék, ha végül kitölteném itt a szerződésemben szereplő négy és fél évet. És még valami: az előbb említett közönség. Itt szinte minden héten telt házas mérkőzések vannak. Szintén nem utolsó szempont. Szerintem mindenképp előrelépés Magyarországról ide igazolni. Kaptam ajánlatot a Serie A-ból és az Egyesült Államokból is, azonban végül a Legia mellett döntöttem. Lengyelországban, de egész Európában is jó híre van a Legiának. Nagy lehetőség ez egy magyar futballistának, hiszen egyre nehezebb manapság jó külföldi csapathoz kerülni."

A magyar légiós a célok kapcsán leszögezte: akárcsak a Ferencvárosnál, a Legiánál is a bajnoki cím és a kupagyőzelem a cél, illetve az, hogy jövőre ismét szerencsét próbálhasson a gárda a BL-ben. A hazai ligában a címvédő varsóiak a 3. helyről kezdik meg szombaton a tavaszi szezont, hátrányuk négy pont az éllovas Jagiellonia Bialystokkal és az ugyancsak 39 pontos, 2. pozícióban álló Lechia Gdanskkal szemben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik