Légiósok: Szerintem kedvez nekem a Den Bosch stílusa – Hegyi Krisztián

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.01.11. 07:36
null
Hegyi Krisztián
Hegyi Krisztián, az U21-es labdarúgó-válogatott csapatkapitánya vonzónak tartotta a fiataloktól hemzsegő holland másodosztályban szereplést, kölcsönjátéka kapcsán bizakodó.

 

Nemcsak klubot, hanem országot is vált Hegyi Krisztián. A West Ham United kötelékébe tartozó 21 éves kapus 2019 tavaszán szerződött a Premier League-klubhoz, amelynek utánpótlását végigjárta, majd a tartalékegyüttesében csapatkapitányként szerepelt. Az idény elején a londoniak kölcsönadták a harmadosztályba feljutó Stevenage-nek, amelynek színeiben négy bajnokin és két Ligakupa-mérkőzésen védett. Januárban visszatért anya­klubjába, ám hétfőn érkezett a hír, a holland másodosztályban 18. helyezett FC Den Boschnál tölti a tavaszi szezont.

„A lábmunkát jobban lehet itt fejleszteni, kamatoztatni, mint Angliában, ahol inkább az erőteljes futball van előtérben, ezért mindenképpen szerettem volna fél évre országot váltani   – mondta a Nemzeti Sportnak Hegyi Krisztián, aki már a felnőttválogatottba is meghívást kapott. – Az utóbbi időben sokat beszélgettem a West Ham United kapus­edzőjével, Xavi Valeróval, aki támogatta, hogy ha már ez az egyik erényem, fejlesszem tovább olyan környezetben, ahol még magabiztosabbá válhatok. Több ajánlat érkezett, ám amint megkaptam a Den Boschét, éreztem, az lesz a megfelelő annak alapján, amit felvázolt a klub. A holland másodosztály fiataloktól hemzsegő bajnokság, amelyben a fejlődés áll a középpontban, ez nagyon vonzó volt. Nem játszott szerepet a döntésemben, hányadik helyen áll a csapat a tabellán – remélhetőleg segítségére leszek, és megindulunk felfelé, ami jó fényt vetne rám is. Az persze csak a kölcsönszerződés lejártakor derül ki, jó döntést hoztam-e a klubváltással, mindenesetre bizakodom.”

Az U21-es válogatott csapatkapitánya több játékost ismer a keretből: van, aki a Manchester Citytől, más az Arsenaltól érkezett kölcsönbe.

„A posztriválisaim egyike a Liverpool U21-től, a másik srác pedig az Ajax tartalékegyüttesétől érkezett – előbbit láttam már a Premier League 2-ben védeni. Vetélytárs minden klubban van, úgyhogy nincs új a nap alatt, saját magamra és a fejlődésemre kell összpontosítanom. Ha hozom azt, amit a legjobban tudok, hasznos szezon vár rám. Soha sincs kimondva, hányadik számú kapusként számítanak rám, de azzal a céllal szerződtettek, hogy az érkezésemmel stabilizálják a posztot. Mindkét kapus tíz-tíz bajnokin védett, olyan teljesítményt kell nyújtanom, hogy beverekedjem magam a kezdő tizenegybe. Eddig egy edzésen vettem részt és egy felkészülési mérkőzésen játszottam Hollandiában, hatvan percet kaptam a Jong Utrecht ellen három-kettőre megnyert meccsen. Jól éreztem magam a pályán, az első benyomásom alapján kedvez nekem a klub játékstílusa, egyből ráéreztem, hogyan segíthetem hatékonyan a labdakihozatalt, amelybe gyakran bevonnak.”

 

A felnőttfutballban töltött első időszaka kívülről nézve felemásra sikerült, mivel eleinte játszott, jó hírek érkeztek róla, ám októberre kiszorult a kapuból. Rákérdeztünk, hogyan emlékszik vissza a Stevenage-nél töltött hónapokra.

„Meglepően hangozhat, de jó fél év van mögöttem, sokat fejlődtem a Steven­age-nél. Nyilván többet szerettem volna játszani, de a meccseken kívül is rengeteget lehet tanulni a futballban. Tapasztaltam, hogyan kell felkészülni, ha hétről hétre kedd-szombat ritmusban jönnek a mérkőzések, s hogyan kell rutint szerezni abban, hogy mentálisan és erőnlétileg is bevetésre készen álljak és a legjobbomat nyújtsam – a League One ezzel a tapasztalattal is felvértezett. A szinten tartás volt a legfontosabb, a kapusedzéseken a mérkőzéseket helyezték előtérbe, a technikai képzésen kisebb volt a hangsúly. Nem tudom, mit tartogat a holland kapus­iskola, de az biztos, hogy nem árthat. Négy és fél év után hagytam el Angliát, ami kissé furcsa, de úgy érzem, jót tesz az országváltás – megismerhetek egy új kultúrát, nyelvet. Szeretem az ilyen helyzeteket, remélem, jól jövök ki belőle és előrelépek a pályafutásomban.”

Az FC Den Bosch január 15-én lép pályára először bajnokin a téli felkészülést követően, a Jong PSV vendége lesz. Mivel a tehetséges magyar kapus játék­engedélye megérkezett 's-Hertogenboschba, a szakmai stábon múlik, bemutatkozhat-e élesben is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik