Légiósok: zulu nyelven „fejedelemnek” becézik Bajner lehetséges új klubját

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2022.11.12. 19:07
null
Bajner Bálint próbajátékra érkezett Johannesburgba (Fotó: thesouthafrican.com)
Már közel másfél éve nincs csapata Bajner Bálintnak, de a korábban meghökkentő nyilatkozataival nagy feltűnést keltő támadó most közel került ahhoz, hogy szerződtessék: sajtóhírek szerint Dél-Afrika egyik neves klubjánál köthet ki.


Bajner Bálint
2009-ben tagja volt a csehországi U19-es Európa-bajnokságon bronzérmes magyar válogatottnak. 2013-ban Jürgen Klopp pályára küldte a Borussia Dortmund Mönchengladbachban elért 1–1-es döntetlenje során, országos ismertséget viszont egy félresikerült nyilatkozattal szerzett magának: a Nemzeti Sportnak adott videointerjújában kijelentette, nem érdekli a magyar válogatott.

Az NB I-ben 2007-ben, a Sopron játékosaként debütáló Bajner fiatalon megfordult a román Liberty Salontánál és kölcsönben a West Ham utánpótlásában, ezután a Budapest Honvédban, majd az olasz hatodosztályú Sulmonában szerepelt. 2012 és 2014 között a Borussia Dortmund II kötelékébe tartozott, majd a 2014–2015-ös évadban először az angol másodosztályú Ipswich-hez került.

Itt az első, Fulham ellen játszott bajnokiján menedzsere, Mick McCarthy 44 perc után lekapta a pályáról. A játékos később úgy nyilatkozott, azért cserélték le olyan hamar, hogymegtapsolhassák a szurkolók – ez a kijelentés szintén nagyot ment a neten, nem sokára pedig megtörtént a magyar nyelvű közösségi média történelmének első jelentős, sport vonatkozású raidje, azaz csoportos felhasználói támadása.

Bajnert további két bajnoki után mellőzni kezdte menedzsere, azonban a csapatnak sem jöttek össze a jó eredmények – a lelkes magyar szurkolók pedig megszállták az Ipswich Town Facebook-oldalát: „no Bajner, no party”-kommentek ezreivel érzékeltették, hogy a remélt sikerekhez a magyar légiósnak „vissza kellene kerülnie” a csapatba.

Ez azonban már csak két alkalommal történt meg, a csatár fél év után, gól nélkül hagyta el Ipswichet és költözött a harmadosztályú Notts Countyhoz. Itt 19 bajnokin már összejött három gól – ráadásul olyan is megtörtént, hogy több száz, Angliában élő magyar szurkoló kifejezetten az ő kedvéért utazott el egy Leyton Orient elleni mérkőzésre, ahol aztán megszerezte első gólját, amellyel nyert is 1–0-ra a csapata.

A Notts Countyban magyar szurkolók előtt is ünnepelhetett (Fotó: Notts County Football Club/FB)
A Notts Countyban magyar szurkolók előtt is ünnepelhetett (Fotó: Notts County Football Club/FB)

A kiírás végén azonban a Notts County kiesett a League One-ból, Bajner pedig hazajött Paksra. Az Atomvárosban 14 meccsen egy gólig és egy gólpasszig jutott, majd az olasz harmadosztályú Modenába távozott, ahol fél év elteltével szerződést bontott.

2017-ben fél évig nem volt csapata, majd egy idényre visszatért a dortmundi tartalékcsapatba. 2018 nyarától 2020 szeptemberéig ismét klub nélküli volt, majd Pécsre szerződött, ahol a következő nyárig 9 meccsen küldték pályára és egyszer sem talált a kapuba.

Pécsen láttak fantáziát Bajner Bálintban, aki végül nem szerzett gólt a csapatban (Fotó: PMFC)
Pécsen láttak fantáziát Bajner Bálintban, aki végül nem szerzett gólt a csapatban (Fotó: PMFC)

Az elmúlt közel másfél évet megint szabadon igazolhatóként töltötte, a hírekbe is csak labdarúgáson kívüli történetekkel került be, a Blikk például tavasszal arról cikezett, hogy a 31 éves játékos egy ketrecharcossal készült karrierje folytatására, amihez most elképzelhető, hogy elérkeztünk: thesouthafrican.com hírportál szerint Bajner Dél-Afrika egyik legnépszerűbb labdarúgóklubjánál, a Kaizer Chiefs-bél szerepel próbajátékon.

Az „amakhosi”-nak – zulu nyelven „fejedelemnek” – becézett csapatnál a goal.com szerint nem kívánják elsietni a keret megerősítéséhez szükséges új csatár kiválasztását.

„Szeretnénk megismerni a kiszemelt játékosok hozzáállását pályán és azon kívül is, tudni szeretnénk a múltjukról, a családjukról, és mindazokról a dolgokról, amelyek sokat számítanak abban, hogy hogyan teljesítenek, illetve, hogy hogyan tudják mindig a legjobbjukat nyújtni. A Kaizer Chiefs nem könnyű csapat. Vadállatnak kell lenni, ha nem vagy erős mentálisan, akkor gyenge vagy ide. Itt önmagában a tehetség nem számít, ezért olyan játékosokra van szükségünk, akik bírják a nyomást” mondta a helyi közmédia sportcsatornájának (SABC Sport) a vezetőedző, Arthur Zwane.

Amennyiben Bajner Bálint próbajátéka sikeresen zárul és a játékos aláír Dél-Afrikában, természetesen a Nemzeti Sport is nyomon követi majd légiós-pályafutását.

A dél-afrikai lapok közül többen „korábbi Dortmund-játékosként” említik Bajnert, aki 19 percre ugrott fel a legjobbak közé a Bundesligába (Fotó: AFP)
A dél-afrikai lapok közül többen „korábbi Dortmund-játékosként” említik Bajnert, aki 19 percre ugrott fel a legjobbak közé a Bundesligába (Fotó: AFP)
A FIFA-ba is visszakerülne, ha Dél-Afrikába szerződne
A Kaizer Chiefs is megtalálható az EA Sports videojátékában, a FIFA 23-ban, így ha Bajner Johannesburgba szerződik, a következő keretfrissítéssel a kultikus játéksorozatba is visszakerülhet, amelyben legutóbb még Notts County-játékosként szerepelt. A klub a Ferencvároshoz, valamint legnagyobb dél-afrikai riválisához, az Orlando Pirateshez is hasonlóan a Rest of the World (A korábbi, magyarul is elérhető kiadásokban: Egyéb területek) csapatai között található.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik