Örömittas „kiwik”, vb-résztvevő Új-Zéland!

Vágólapra másolva!
2009.11.14. 10:36
Címkék
Új-Zéland az interkontinentális pótselejtező visszavágóján hazai pályán 1–0-ra legyőzte Bahreint, és ezzel kijutott a jövő évi labdarúgó vb-re, miután az első meccsen Bahreinben gól nélküli döntetlent játszott a két csapat.
 
Preston kapus kivédte Adnan büntetőjét (Fotó: Reuters)
Preston kapus kivédte Adnan büntetőjét (Fotó: Reuters)

Új-Zéland labdarúgásban története második világbajnoki részvételére készülhet (1982-ben volt az első), miután az intekontinentális pótselejtező visszavágóján Rory Fallon góljával Wellingtonban 36 ezer néző előtt 1–0-ra győzött Bahrein ellen, és ezzel megnyerte a párharcot ázsiai ellenfelével szemben, amellyel az első meccsen gól nélküli döntetlenre végzett.

 

Fallon mellett Mark Preston kapus volt a meccs hőse, aki az 52. percben hárította Szajed Adnan büntetőjét.

A találkozó egyetlen gólját Leo Bertos szöglete után fejjel szerezte Rory Fallon, aki Tímár Krisztián csapattársa az angol másodosztályú Plymouthnál.

FALLON GYŐZTES GÓLJA VIDEÓN

Új-Zéland 1982 óta nem is nagyon álmodhatott világbajnoki részvételről, hiszen még az interkontinentális selejtezőig sem jutott el, tekintve, hogy az Óceániai zóna küzdelmeit rendre a térségben nagyhatalomnak számító Ausztrália nyerte meg.

A „socceroos" azonban a 2010-es selejtezők előtt „átigazolt" Ázsiába (hogy ne kényszerüljön mindig pótselejtezőre), ezzel pedig (ugyancsak) nagy lehetőséget kaptak az új-zélandiak, akik éltek is vele. Előbb a papírformának megfelelően megnyerték az Óceániai zónát, majd a pótselejtező második találkozóján kínkeserves 1–0-s győzelmet aratva (még az utolsó percben is kihagyott egy nagy egyenlítési lehetőséget az arab csapat) kijutottak a vb-re.

Így az az Új-Zéland, amelyet Magyarország 2006-ban Bozsik Péter első meccsén 2–0-ra felülmúlt, az idei Konföderációs Kupát követően jövőre is – egy éven belül másodszor – elutazhat Dél-Afrikába.  

INTERKONTINENTÁLIS VB-SELEJTEZŐ
2. MÉRKŐZÉS

Új-Zéland–Bahrein 1–0 (Fallon 45.)

Továbbjutott: Új-Zéland, 1–0-val

AZ EDDIGI BIZTOS VB-RÉSZTVEVŐK
Afrika (1+5 kvóta): Dél-Afrika (a rendező jogán), Elefántcsontpart, Ghána
Ázsia (4): Ausztrália, Japán, Koreai Köztársaság, Koreai NDK
Dél-Amerika (4.5): Brazília, Chile, Paraguay, Argentína
Európa (13): Anglia, Dánia, Hollandia, Németország, Olaszország (egyben címvédő), Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia
Észak- és Közép-Amerika (CONCACAF-zóna, 3.5): Mexikó, Egyesült Államok, Honduras
Óceánia (1): Új-Zéland
A „fél kvóták” pótselejtezőt jeleznek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik