Öngól hozta meg a svéd sikert Máltán

Vágólapra másolva!
2009.09.09. 20:33
null
Zlatan Ibrahimovic (balra) csak szenvedett a pályán (fotó: Reuters)
Címkék
Hozta a svéd válogatott a kötelezőt az egyes számú labdarúgó világbajnoki selejtezőcsoportban, de Lars Lagerbäck együttese nagyon gyenge játékkal győzte le 1–0-ra Máltát. A találkozó egyetlen gólja Ian Azzopardi nevéhez fűződik, a máltai játékos saját hálójába talált.

Kötelező győzelem várt a svéd válogatottra, amely a sikeres budapesti selejtezővel a háta mögött érkezett a szigetországba. Lars Lagerbäck szövetségi kapitány a szombaton győztes tizenegyet küldte pályára, így a csapatban helyet kapott Anders Svensson is, aki 100. válogatottságát ünnepelhette.

Az első félidőben nem tudtak komoly fölénybe kerülni a svédek, igaz, a máltaiak meglepően szervezetten futballoztak. Andreas Isaksson kapust ugyan egyáltalán nem tették próbára Mifsudék, az viszont a svéd támadók kritikája, hogy Andrew Hoggnak is mindössze egyszer kellett nagyot védenie, az előrehúzódó védő, Olof Mellberg fejesénél.

A szünet után már közel kerültek a gólszerzéshez a skandinávok: Zlatan Ibrahimovic kapott labdát a jobb szélen, középre passzolt, az érkező Kim Källström pedig 18 méterről lőtt. A labda megpattant az egyik máltai védőn, ezzel becsapta Hoggot, ám a máltaiakat kisegítette a jobb kapufa, amelyről kipattant a labda.

Lagerbäck becserélte Tobias Hysent, és a középpályás új színt hozott a játékba. Igaz, a svéd csapat addig olyan ötlettelenül futballozott, hogy ezt nem volt nehéz túlszárnyalni. A svédek a második félidő közepétől egyre jobban beszorították a hazaiakat, akik ellentámadásokkal próbáltak operálni: egyszer Mifsud egyéni akció során csak kevéssel lőtt kapu fölé.

A vendégek fölénye a 81. percben érett góllá: a csereként beállt Berg próbálta visszapasszolni a labdát középre, ám a máltai védő, Azzopardi olyan rosszul ért labdába, hogy az róla a kapuba pattant. A svédek nem panaszkodhattak a szerencsére…

AZZOPARDI ÖNGÓLJA
 

 

 

 A lefújás előtt még Rasmus Elm lőtt kapufát, a svédek pedig elmondhatják magukról, hogy ha nehezen is, de hozták a kötelezőt.

A dán válogatott a svédek sikere miatt matematikailag még nem juthatott ki Dél-Afrikába, de az albániai pontszerzésével egyre közelebb kerül ehhez. Morten Olsen együttesében ezúttal is Nicklas Bendtner volt eredményes, ám Erjon Bogdani egyenlíteni tudott.

VB-SELEJTEZŐ

1. CSOPORT

Málta–Svédország 0–1 (Azzopardi – öngól 81.)

Albánia–Dánia 1–1 (Bogdani 51., ill. Bendtner 40.)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik