Minimum 730 millióért vihetik a jogokat

Vágólapra másolva!
2009.12.18. 16:14
Címkék
A Magyar Televízió a mai naptól vár ajánlatokat a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogainak részbeni megvételére. A közszolgálati televízió – amely 24 mérkőzést megtartana magának – nehéz anyagi helyzete miatt válik meg a közvetítés nagy részének lehetőségétől. Az árverésre bocsátott csomag minimumára 730 millió forint plusz áfa.
Képünk illusztráció (Fotó: Action Images)
Képünk illusztráció (Fotó: Action Images)

Az MTV speciális formában, lényegében árverésen kívánja eladni egy másik tévétársaságnak a 2010-es labdarúgó-vb hazai közvetítési jogainak egy részét, mégpedig úgy, hogy 24 mérkőzést megtartana magának (hogy a köztévé nézői is láthassanak különlegességeket a sportcsemegéből).

A Magyar Televízió finanszírozási gondokkal küzd, miután 2010-ben elveszíti eddigi összköltségvetésének 35 százalékát, a szabadon felhasználható költségvetési forrásainak pedig a felét.

A köztévé ezért spórol, így korlátozni kényszerül például a drága sportközvetítéseket.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) tagjaként az MTV 2007-ben szerezte meg a labdarúgó-vb 64 találkozójának magyarországi közvetítési jogait, az EBU és a FIFA közti megállapodás alapján. Ha viszont a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség és a köztévé tulajdonosi testülete hozzájárul, az MTV pénzért átadhatja a közvetítési jogokat, de úgy, hogy maga is bemutathasson 24 meccset. Ez esetben a közvetíteni kívánt összecsapások napi első választási joga a vásárló tévétársaságé, és a második választás a Magyar Televízióé.

A közvetítési jogcsomag minimumára 730 millió forint plusz áfa. Ezen kívül a gyártási költség arányos részét is az együttműködő partnernek kell állnia.

A Magyar Televízió ma 11 médiacéget keresett meg írásban azzal, hogy január 7-ig tegyenek ajánlatot. Egy nappal később, január 8-án a beérkezett legjobb ajánlatra lehet majd licitálni. Az árverés lezárása után az MTV a legjobb ajánlatot tevővel kezd el a szerződésről egyeztetni. Az MTV – a kuratórium jóváhagyását követően, majd a FIFA előzetes írásbeli engedélye birtokában – köti meg végül a szerződést.

„A labdarúgóvébé mindig az év legnézettebb sporteseménye a világon. Sport- és reklámértéke páratlan. Az MTV nehéz szívvel, de rákényszerült arra, hogy megtegye ezt a lépést. Nézőink érdekeit vettük figyelembe, amikor olyan megoldást választottunk, hogy a mi képernyőnkön is legyenek izgalmas meccsek" – mondta Schatz Péter, az MTV üzleti és termékfejlesztési igazgatója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik