Löw: Igen, mi is megnyerhetjük az aranyat!

Vágólapra másolva!
2010.05.28. 07:06
null
Löw szerint a németek megnyerhetik a vb-t (Fotó: Action Images)
Szombaton Magyarország ellen a Puskás Ferenc Stadionban lép pályára a legutóbbi két világversenyen dobogós német válogatott. Joachim Löw a lapunknak e-mailen keresztül adott interjújában elárulta, csapata versenyben lehet az aranyért Dél-Afrikában, igaz, hiba lenne a legnagyobb esélyesek között emlegetni.

– Németország 2006-ban bronzérmes volt a világbajnokságon, 2008-ban ezüstérmes az Európa-bajnokságon – Dél-Afrikában jön az arany?
– Nem tiltakoznék!

– Fussunk neki máshogy: Németországnak reális az esélye, hogy versenyben legyen a világbajnoki címért?

– Az elmúlt hat évben rengeteget fejlődött a válogatott. Az Európa-bajnokságon még a tornán belül is sokat javultunk, és a vb-selejtezőt is simán vettük. Taktikai és technikai téren is előreléptünk, úgyhogy okkal bizakodom. Igen, mi is megnyerhetjük az aranyat, de nem mi vagyunk a legnagyobb esélyesek, hanem Spanyolország és Brazília.

– A csoportkörben Ausztráliával, Szerbiával és Ghánával találkoznak. A sorsolás után sokan egyből elkezdték emlegetni a hagyományos német szerencsét. Egyetért velük?
– Tényleg járhattunk volna rosszabbul is, de szerintem óriási hiba kimondott szerencséről beszélni. Érdekes, nem lebecsülendő erejű csoportba kerültünk. A szerbek Franciaországot utasították maguk mögé, Ghána Afrika második legjobbja és a regnáló U20-as világbajnok, az ausztrál pedig nagyon egységes csapat, és biztosan megkeseríti az életünket a nyitányon.

– Hogyan lehet az ilyen riválisok ellen felkészülni? A rajtig minden mérkőzésüket élőben nézi meg, esetleg edzésekre is elmegy? Vagy már mindent tud róluk?
– Nálunk a feltérképezés az Urs Siegenthaler vezette csapat feladata. Urs a januári Afrikai Nemzetek Kupájára is elutazott, hogy minél pontosabb képet kapjon a helyi gárdákról. Természetesen Ghána kiemelt figyelmet kapott, de a többiekről sem feledkeztünk el, elvégre nem akarunk a csoportban ragadni, és igyekszünk minden eshetőségre felkészülni. Kiemelten fontosnak tartom, hogy folyamatosan információkat kapjak a riválisokról, de nemcsak a taktikájukról, hanem minden, az edzővel és a csapattal kapcsolatos eseményről is.

– Négy éve kevesen bíztak a Nationalelfben, most viszont minden szakértő legalább a legnagyobbak közvetlen közelébe sorolja. Ilyen rövid idő alatt mi változott meg a német futballban?
– A hazai világbajnokság előtt jelentős problémáink voltak, mert nehezen találtunk jó fiatal játékosokat. A torna alatt aztán az olyan ifjú titánok, mint Lahm, Podolski, Schweinsteiger és Mertesacker a reflektorfénybe léptek. Az ő megjelenésükkel elindult egy gondolkodási folyamat, strukturális átalakítás, amelynek keretében a Bundesligában egyre több fiatal kapott jelentős szerepet. A szövetség is optimalizálta az utánpótlásrészlegét, ennek eredménye lett az U21-es, U19-es és U17-es Európa-bajnoki cím. A folyamat részeként fiatalokat építhettem be a válogatottba, Özil, Marin és Boateng is már kipróbált harcosnak számít. Amellett sem mehetek el szó nélkül, hogy a nagy öregek, mint Klose is sokat fejlődtek, és rengeteg fontos tapasztalattal gazdagodtak.

– A sérülése miatt hiányzó Ballackot nem említette. Sokak szerint ő az egyetlen világklasszis német labdarúgó. Egyetért velük?
– Kétségtelenül neki van a legnagyobb nemzetközi tapasztalata, ezért is kár, hogy nem játszhat Dél-Afrikában. De Schweinsteiger, Lahm és Mertesacker is évek óta kiegyensúlyozottan, magas színvonalon futballozik a klubjában és a válogatottban is, így nálam ők is a vezérek, a klasszisok közé tartoznak. Ugyanakkor hiba lenne néhány játékosnál leragadni, a legfontosabb a csapaton belüli összhang. Nálunk vannak öregek, akiknek a vállán ott a teher, és vannak fiatalok, akiknek fel kell pörgetniük a játékunkat.

– Miért Johannesburg közelében lesz a főhadiszállásuk? Mi döntött Fokvárossal, illetve Durbannel szemben?
– A tengerszint feletti magasság, illetve az orvosi stábbal való konzultáció. Aligha véletlen, hogy a csapatok többsége Johannesburg és Pretoria környékére voksolt.

– A következő  kemény munka Magyarország ellen jöhet. A Bundesligából több játékos is ismerős lehet, ez könnyíthet a helyzetén.
– A magyarok mindig is játékosabbak voltak az átlagnál. Hajnal, Lőw, Szalai és Torghelle is technikailag jól képzett, ezt az első és a másodosztályban is bizonyította. Dárdai és Király tapasztalt, robusztus futballista, aki csapata tartópillére. Jóllehet a magyar futballra most nem járnak könnyű idők, meggyőződésem, hosszabb távon újra kimagasló szerepet játszhat az európai labdarúgásban.

A JOACHIM LÖWVEL KÉSZÍTETT TELJES, KÉTOLDALAS INTERJÚT ELOLVASHATJÁK A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik