Lagerbäck a fiatalokra számít Ibra és Larsson helyett

IMI MARKOSIMI MARKOS
Vágólapra másolva!
2009.08.11. 21:36
Címkék
Félig-meddig engedve a közvélemény nyomásának, Lars Lagerbäck szövetségi kapitány öt olyan fiatalt is beválogatott keretébe, akik meghatározó szerepet játszottak a júniusi U21-es Európa-bajnokságon elődöntőbe jutó svéd csapatban. Ha az öt „titán" jól teljesít a Finnország elleni, augusztus 12-i, solnai felkészülési mérkőzésen, könnyen lehet, hogy a szeptemberi, budapesti vb-selejtezőn is találkozunk velük.
Lagerbäck (balra) fiatalokkal pótolja Larssonékat
Lagerbäck (balra) fiatalokkal pótolja Larssonékat

Lars Lagerbäck általában nehezen hagyja magát befolyásolni, és a mostani fiatalítást is részben a kényszer szülte: két világklasszis csatára, Henrik Larsson és Zlatan Ibrahimovic sérült - a térdét fájlaló, 37 esztendős Larssonnal kapcsolatban a visszavonulást is emlegetik -, ezért egyikük sem vállalhatja a játékot. Ez persze nem bátortalanítja el az ötös fogat tagjait, Mikael Lustigot (Rosenborg), Marcus Berget (Hamburg), Ola Toivonent (PSV), Pontus Wernbloomot (AZ), valamint a Debrecenben is látott Rasmus Elmet (Kalmar): ők bizonyítani akarnak.

A közvélemény elsősorban Marcus Bergben látja a selejtezőkön eddig a vártnál gyengébben teljesítő svéd együttes megmentőjét. A bizalom annak dacára él, hogy az U21-es Eb gólkirályi címét elhódító Berg ugyanolyan nehezen „termel" a válogatottban, mint Ibra: az első találatát a hatodik fellépésén érte el - ez a Málta elleni júniusi vb-selejtezőn történt, amelyen Ibrahimovic is véget vetett majdnem egyéves gól nélküli időszakának.

A kapitány azonban nem ilyen könnyen meggyőzhető: szerinte a magyar védelem egyszerűbben hatástalanítaná Berget, mint a minden hájjal megkent Larssont. Itt a lehetőség megingatni ebbéli hitében!

Noha a svéd és a finn válogatott egymás elleni mérlege egyoldalú (a 82 mérkőzésből 62-t nyertek meg a svédek, s csupán kilencet a finnek), a legutóbbi találkozó, a 2006-os 0-0 azt üzeni: a sárga-kékek ma már nem mehetnek biztosra szomszédjuk ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik