Hondával száguldhat a középpályássor

Vágólapra másolva!
2010.05.27. 22:49
null
Honda Keiszuke (jobbra) Marco Materazzitól sem ijedt meg (Fotó: Action Images)
A japán labdarúgó-válogatott nem tartozik a titkos esélyesek közé a 2010-es világbajnokságon, hiszen a 2007-ben a kapitányi székbe ülő Okada Takesi hiába vezette ki magabiztosan a tornára legényeit, a nemzetközi középmezőnybe tartozó gárdák is rendre megmászhatatlan hegynek bizonyultak számukra a felkészülés során. A csapategységgel és a gyors játékkal, taktikai fegyelemmel nincs gond a szigetországban, lásd a jó iramú – bár nem mindig élvezhető –  japán bajnokikat, ám nemzetközi szinten is ütőképes egyéniségeknek híján vannak. A japánok védelme és csatársora finoman fogalmazva nem bővelkedik klasszisokban.

Narazaki nyerte a veteránpárbajt


tt van mindjárt a védelem. A két veterán kapuvédő, Narazaki Szeigo (34 éves lesz a világbajnokság nyitányán, klubja a Nagoja Grampus) és Kavagucsi Josikacu (34, Jubilo Ivata) csatáját előbbi nyerte. Rutin terén jól áll, hiszen lassan nyolcvanadik válogatottságát is eléri, de túl van már fénykorán (ami nagyjából 2002-re tehető, midőn ő védhetett a világbajnokságon). A hátvédsor alapembere a csapatkapitányi posztot is betöltő középhátvéd, Nakazava Judzsi (32, Yokohama F-Marinos), mellette megfordulhat a brazilból honosított Marcus Tulio Tanaka (28, Nagoja Grampus) vagy a japán pontvadászat egyik legjobb bekkje, a szűrőként is bevethető Abe Juki (28, Urava Reds). Mindkét szélen bevethető Komano Juicsi (28, Jubilo Ivata), illetve a mindkét lábát egyformán használó Nagatomo Juto (23, FC Tokyo), míg a rutinos Ucsida Acuto (22, Kashima Antlers) csak a jobb oldalon. A hátvédsor összes posztján otthon érzi magát viszont a 27 esztendős Konno Jaszujuki (FC Tokyo).

 

Hondával száguldhat a középpályássor

Hiába lett a jelenleg legismertebb japán futballista a CSZKA Moszkvában légióskodó Honda Keiszuke (24), a szőkített támadó középpályásnak nincs biztos helye a válogatottban, az első számú karmester ugyanis továbbra is a már 31 esztendős Nakamura Sunszuke, aki korábban a Reggina, a Celtic és az Espanyol színeiben is megfordult, mielőtt haza nem tért a Yokohama F-Marinoshoz. Balján két régi motoros rója a kilométereket: a lassan százszoros válogatott szűrő, Endo Jaszuhito (30, Gamba Oszaka) és poszttársa, az egykoron az Arsenalban is megfordult Inamoto Junicsi (30, Kawasaki Frontale). A több poszton bevethető, a karmesterkedéshez is konyító Nakamura Kengo (29) szintén odahaza futballozik, a Kawasaki Frontalében, és szintúgy nincs híján a rutinnak. Ugyanez elmondható Macui Daiszukéról (29) és Haszebe Makotóról (26) is, ám ők európai topligákban keresik kenyerüket, nevezetesen a Grenoble-ban és a Wolfsburgban.

 

Szinte egy szinten a védelemmel

Ha azt mondtuk, a védelem a japán válogatott Achilles-sarka, akkor a támadósor minimum a fájós, műtét előtt álló testrésze, hiszen sem a rutinos Tamada Keidzsi (30, Nagoja Grampus), sem a legújabb felfedezett, Okazaki Sindzsi (24, Simizu S-Pulse) nem pályázhat aranycipőre a világbajnokságon, hogy egészen finoman fejezzük ki magunkat. A több mint 30-szoros válogatott Szato Hiszato (28, Sanfrecce Hirosima) csak négy gólnál jár a nemzeti tizenegyben, a két fiatal ígéret, Hirajama Szota (25, FC Tokyo) és a még 2004-ben  berobbant Morimoto Takajuki (22, Catania) viszont lényegesen jobb statisztikával rendelkezik, de közülük csak utóbbi került be a vb-keretbe.

 

Sutba dobva a hagyományos felállás

Az első világbajnoki fellépésükön, 1998-ban az akkoriban európai klubcsapatoknál előszeretettel alkalmazott 3–5–2-es taktikai felállásban vették fel a japánok a harcot az ellennel (kevés sikerrel), később ez a helyi Francesco Totti, Nakata miatt módosult 3–4–1–2-re. Manapság gyengébb ellenféllel szemben gyakran három támadóval állnak ki a „kék szamurájok", ám a komolyabb válogatottaknál Okada kapitány rendre a 4–2–3–1 mellett tette le a garast, azaz a három támadó szellemű középpályás mögött biztosításként két szűrő is dolgozik, létszámot lopva a csatársorból.

 

Mielőtt az Európában egy-két kivétellel teljesen ismeretlen nevekből álló keret miatt leírnánk őket, ne feledjük: a mozgékony játékosok rengeteg futásra, sebes passzokra és gyors helyváltoztatásokra épülő tipikus modern ázsiai futballja sokszor megizzasztotta már az esélyesebb gárdákat. Ráadásul pontrúgásaik kifejezetten veszélyesek, szélsőhátvédeik nagy hatékonysággal segítik a támadásokat, a középső bekkek fizikai felépítése megfelelő, és akad végre több kreatív középpályásuk is.

 

A JAPÁN VB-KERET
Kapusok: Narazaki Szeigo (Nagoja Grampus), Kavasima Ejdzsi (Kawasaki Frontale), Kavagucsi Josikacu (Jubilo Ivata)
Védők: Nakazava Judzsi (Jokohama F-Marinos), Tulio (Nagoja Grampus), Konno Jaszujuki (FC Tokyo), Ivamasa Daiki (Kasima Antlers), Komano Juicsi (Jubilo Ivata), Nagatomo Jumo (FC Tokyo), Ucsida Acudo (Kasima Antlers)
Középpályások: Nakamura Sunszuke (Jokohama F-Marinos), Endo Jaszuhito (Gamba Oszaka), Nakamura Kengo (Kawasaki Frontale), Inamoto Junicsi (Kawasaki Frontale), Abe Juki (Urava Reds), Haszebe Makoto (Wolfsburg), Honda Keiszuke (CSZKA Moszkva), Macui Daiszuke (Grenoble)
Támadók: Okazaki Sindzsi (Simizu S-Pulse), Tamada Keidzsi (Nagoja Grampus), Okubo Josito (Vissel Kobe), Morimoto Takajuki (Catania), Jano Kiso (Albirex Niigata)
JAPÁN ÚTJA A VB-RE
ÁZSIAI ZÓNA, 3. FORDULÓ, 2. CSOPORT
Japán–Thaiföld 4–1 (Endo 21., Okubo 54., Nakazava 66., Maki 91., ill. Winothai 22.)
Bahrain–Japán 1–0 (Hubail 77.)
Japán–Omán 3–0 (Nakazava 10., Okubo 22., Nakamura S. 49.)
Omán–Japán 1–1 (Mubarak 11., ill. Endo 53. – 11-esből)
Thaiföld–Japán 0–3 (Tulio 29., Nakazava 39., Nakamura K. 89.)
Japán–Bahrein 1–0 (Ucsida 90.)
Japán csoportelsőként jutott a következő körbe.
ÁZSIAI ZÓNA, 4. FORDULÓ, A-CSOPORT
Bahrein–Japán 2–3 (Isa 87., Tulio – öngól 88., ill. Nakamura S. 18., Endo 44. – 11-esből, Nakamura K. 85.)
Japán–Üzbegisztán 1–1 (Tamada 40., ill. Sackih 27.)
Katar–Japán 0–3 (Tanaka 19., 47., Tulio 68.)
Japán–Ausztrália 0–0
Japán–Bahrein 1–0 (Nakamura S. 47.)
Üzbegisztán–Japán 0–1 (Okazaki 9.)
Japán–Katar 1–1 (El-Binali – öngól 3., ill. Afif 53. – 11-esből)
Ausztrália–Japán 2–1 (Cahill 59., 77., ill. Tulio 39.)
Japán csoportmásodikként került ki a vb-re.
Az ázsiai selejtezőcsoportok végeredményét itt tekinthetik meg!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik