Csak 1966-ban teljesítették a parancsot

Vágólapra másolva!
2010.06.05. 00:06
null
Az olasz válogatott legyőzését követően 1966-ban a portugálok ellen is érett az észak-koreai csoda (Fotó: fifa.com)
Címkék
Aki csak egy kicsit is ismeri a diktatúrák természetét, megérti, miért írtuk a fentieket (különösen most, amikor újfent roppant feszült lett, mondhatni, fokozódott arrafelé a politikai helyzet). A villámgyorsan, kőkeményen és egyre taktikusabban futballozó „Csollima" a 2010-es világbajnokság legtitokzatosabb válogatottja, hiszen az ország vezetői még azt is hétpecsétes titoknak és lakat alatt tartják, hogy például melyik csapat nyerte meg a legutóbbi két bajnokságot, melyek voltak a nemzeti csapat tagjainak korábbi klubjai, pontosan hol születtek vagy éppen hogy ki a szövetség elnöke. Meg is nézheti magát szegény vb-adatbank készítő...

Szépen nyitottak

A kommunizmus rögös útjára lépett országban 1945-ben alakult meg az Észak-koreai Labdarúgó-szövetség, azaz már a szovjetek által segített „felszabadulás" évében. Amikor hivatalosan is kikiáltották a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot, a FIFA is felvette tagjai közé a szövetséget. Először az 1964-es olimpia selejtezőin mérették meg magukat, az első világbajnokság pedig, amire neveztek, az 1966-os volt. Selejtezőcsoportjukban a dél-koreaiak visszaléptek, az ausztrálokat pedig kettős győzelemmel ütötték ki a KNDK-sok. Angliában a testvéri szovjetek ellen egy 3:0-s vereséggel nyitottak az ázsiaiak, majd Chilével 1:1-et játszottak úgy, hogy a 88. percben egyenlítettek ki.

Ezen annyira felbuzdultak, hogy az akkoriban is erős olasz válogatottat 1:0-ra megverték, az emiatt legendává váló Pak Du Ik találatával. A „Csollima" összeállítása azon a mérkőzésen Li Csang Mjung – Ha Jong Von, Sin Jung Kju, Lim Zung Szun, Oh Jun Kjung – Pak Szung Zin, Kim Szung Hvi – Han Bong Zin, Pak Du Ik, Kim Bong Hvan, Jang Szung Kuk volt, szövetségi kapitányuk pedig Mjung Rje Hjung. Az olaszok szégyenszemre kiestek, míg az „outsider"-nek tekintett koreaiak továbbjutottak.

Az angliai csoda a következő mérkőzésen, a portugálok ellen is folytatódott, de csupán a 22. percig. Ekkor már három góllal vezetett a KNDK, aztán az európaiak a zseniális Eusébio vezérletével fordítani tudtak.

Negyvennégy év „üresjárat"

A szép eredményt nem követte hasonló folytatás: a következő vb kvalifikációján nem is indultak, majd kudarcot vallottak, ahogyan egy újabb kihagyott selejtező után még négy alkalommal is. A rezsim mindezt nem fogadta kitörő örömmel, különböző büntetésekről lehetett hallani, és az is sokat sejtető, hogy az 1998-as és a 2002-es vb előtt sem ugrottak neki a nagy feladatnak (az Ázsia-kupákon sem jártak több sikerrel). A 2006-osnak igen, mindhiába, a 2010-es nagy tornára viszont kijutottak. Örömüket némileg elrontotta, hogy az örök rivális dél-koreaiak előttük végeztek selejtezőcsoportjukban.

1966 szellemében

A szakértők szerint egyetlen árva pontot sem szereznek majd Dél-Afrikában az észak-koreaiak (De legalább ott vannak! – teszik majd hozzá alighanem fórumozóink), nemzetközileg ismert játékosuk sem akad. Igaz, 1966-ban is hasonló cipőben jártak. Az sem hajtja a malmukra a vizet, hogy nem sűrűn játszottak a vb-szintet megütő ellenféllel, és a vb-selejtezők során hadilábon álltak a góllövéssel. Mellettük szól viszont, hogy náluk jobban aligha hajtja ki a lelkét bárki is ezen a tornán. Lehet, hogy pont nélkül végeznek, de nem adják majd olcsón a bőrüket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik