A sérülések miatt össztűz zúdul a FIFA-ra

Vágólapra másolva!
2010.06.06. 09:27
null
Drogba kiesése több mint érzékeny veszteség Elefántcsontpartnak (Fotó: Action Images)
Adler (német) – Träsch (német), Ferdinand (angol), Westermann (német), Lassana Diarra (francia) – Ballack (német), Essien (ghánai), Obi Mikel (nigériai) – Pirlo (olasz) – Drogba (elefántcsontpart), Robben (holland). Jelen pillanatban így áll fel legerősebb összeállításában a pechesek válogatottja. A június 11-én kezdődő világbajnokság előtti napokban történt sérülések következtében több meghatározó futballista volt kénytelen lemondani a dél-afrikai szereplésről – ki véglegesen, ki időlegesen, ki kérdőjelesen –, s akad, aki a sajnálatos események kapcsán a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA) bírálja.

Szomorú tényállás, de lassan egy komplett kezdőcsapatot lehetne összeállítani azokból a labdarúgókból, akik a közelgő világbajnokság előtti napokban, hetekben elszenvedett sérülésük miatt kénytelenek kihagyni az év legrangosabb sporteseményét. De azokból, akik legalább a rajton nem lehetnek ott, később azonban esetleg még bekapcsolódhatnak, már most összejönne egy ütős kis csapat. (Lásd bevezetőnk elején.)

Rio Ferdinand, az angol válogatott csapatkapitánya pénteken térdsérülést szenvedett, ezért lemarad a világbajnokságról, Didier Drogba, az elefántcsontpartiak klasszis csatára pedig a karját törte aznap a japánok elleni felkészülési mérkőzésen, az ő dél-afrikai szereplése is veszélyben forog.

„Nekem azt mondta, hogy számára máris véget ért a világbajnokság"– árulta el KoloTouré, Drogba csapattársa, jóllehet az optimista Sven-Göran Eriksson szövetségi kapitány egyelőre nem törölte a nevét a csapatlistáról. S a meghatározó futballisták vesszőfutása még nem ért véget.

A nigériai John Obi Mikel nem épült fel térdsérüléséből, ezért nem vehet részt a vb-n, míg az olasz Andrea Pirlo a válogatott edzésén vádlisérülést szenvedett, egyelőre az ő szereplését sem lehet biztosra venni, egyes hírek szerint a torna első két mérkőzését mindenképpen ki kell hagynia.

SZAVAZÁS

Ki nyeri a 2010-es labdarúgó világbajnokságot?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Napjaink talán legjobb védekező középpályása, a ghánai Michael Essien – aki szombaton 2015-ig meghosszabbította szerződését a Chelsea-nél – korábbról „hozott" sérülése miatt mondhatott le a világbajnokságról, a német Michael Ballackot az angol FA-kupa döntőben rúgták le úgy, hogy nem tud játszani Dél-Afrikában, a magyar válogatott elleni felkészülési mérkőzésen pedig Arjen Robben, a hollandok egyik kulcsembere rogyott a gyepre fájdalmában.

Aggasztó, ami történik – fogalmazott Grafite, a brazil válogatott cserecsatára. – Mi is egyre többet beszélünk a szomorú helyzetről, illetve arról, hogy nagyon kell vigyáznunk minden egyes mozdulatnál, nehogy megsérüljünk, mert senki sem szeretné kihagyni a világbajnokságot."

A selecao tagjai a felkészülési időszakban több vizsgálaton is átestek, s Dunga kapitány kifejezetten ügyel rá, hogy ezekben a napokban ne terhelje túl játékosait.

„Előfordul, hogy ilyenkor az edzőteremben történő erősítés a leghasznosabb a futballisták számára, nem pedig egy-egy mérkőzés – jelentette ki Dunga.– Rendkívül hosszú és fárasztó idény után kell újra felpörögniük a játékosoknak, márpedig ilyenkor könnyebben megsérülnek, ezt szem előtt kell tartanunk."

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azonban nem teszi meg – állapítja meg José Luis Chilavert. A paraguayi válogatott korábbi remek kapusa szerint felelőtlenség röviddel a bajnoki idény után világbajnokságot rendezni: „A futballisták természetesen játszani szeretnének, de meg kell érteni, hogy nem robotok. Nem tudom, a FIFA mikor veszi már észre, hogy a játékosoknak jóval több idő kell a regenerálódásra. Bár szerintem nem is akarja észrevenni, mert a reklámbevételek nyilván fontosabbak a szövetség számára. Sajnálatosnak és veszélyesnek tartom, hogy napjaink futballjában szinte mindent ez határoz meg." Nem lehet azt mondani, hogy a levegőbe beszél.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik