A Fekete csillagok a fekete földrészen írnának történelmet

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.05.24. 01:22
null
Sulley Muntari (piros szerelésben), az Inter légiósa több poszton is bevethető (Fotó: Action Images)
Nincs könnyű helyzetben a ghánai labdarúgó-válogatott szerb szövetségi kapitánya, Milovan Rajevac, hiszen a 2006-os világbajnokságot előde és honfitársa, Ratomir Dujkovics csapata a legjobb afrikai gárdaként zárta, és neki is hasonlóképpen illene szerepelnie az első afrikai megatornán.

Közvetlen elődjén, Claude Le Roy-n viszont hamar túltett, hiszen míg a francia csak bronzéremre volt képes ANK-n, neki az ezüst is összejött 2010 elején. No és ne feledkezzünk meg a roppant magabiztos vb-kvalifikációról – az afrikai válogatottak közül a ghánaiak biztosították a selejtezők során leghamarabb részvételüket a nyári futballünnepen.

Fegyelmezett és EU-konform védelem

Afrika Elefántcsontpart melletti legnagyobb reménysége kontinensbeli társai többségével ellentétben olyan védelemmel rendelkezik, amelynek tagjai a vén kontinens komolyabb csapataiban edződnek hétről hétre. Rajevac első számú kapusa a világbajnokságon a rutinos Richard Kingson (török nevén: Faruk Gürsoy) lehet, aki a Wigan Athleticben keresi kenyerét (a világbajnokság idején 32 éves lesz). A hatalmas termetű kesztyűs ember előtt középen John Mensah (27, klubja az Olympique Lyon) biztos tagja a védelemnek, mellette Isaac Vorsah (21, Hoffenheim), Eric Addo (31, Roda) vagy az idei ANK-n feltűnt Lee Addy (25, Bechem Chelsea) szerepelhet. A jobb oldalon az ANK-n alapemberként tevékenykedett Samuel Inkoom (21, FC Basel), de jóval rutinosabb nála a fulhames John Paintsil (29), aki vb-tapasztalatokkal is rendelkezik. A bal oldalon a mindössze húszesztendős portói tehetség, David Addy, a mindkét oldalon hasznos futballra képes Hans Sarpei (33, Leverkusen) és a vb-selejtezők során alapemberként fungáló Harrison Afful (23, Espérance) küzdött meg egymással a kerettagságért, és a harc győztese Sarpei lett.

A 2006-OS CSAPAT 

 
Kifutnának a világból

A ghánaiak igazi fegyvere a középpálya, lévén tagjai futásteljesítményben bárkivel felveszik a harcot, és akkor sem esnek kétségbe, ha ütközniük vagy netán verekedniük kell az ellennel, no és nem ugranak át egy közeli szomszédos országba piszkos trükkökért sem. A gárda esze immáron évek óta a chelsea-s Michael Essien (26), aki mögött a kvalifikációk során minden alkalommal a Rosenborgban légióskodó Anthony Annan „alapozott” – a 23 éves szűrő szerepelt némi meglepetésre a legtöbb vb-selejtezőn. Essien utóda a jobb szélre is „kijáratos” húszéves André Ayew (Marseille), Abedi Pelé fia lehet, és a csapatderekat erősíti mellette a féléves kényszerszünet után visszatérő régi motoros, Stephen Appiah (29, Bologna) is. Két 2006-os vb-résztvevő, az univerzális szélső Haminu Dramani (23, Lokomotiv Moszkva), a bal oldalon és középen is bevethető Sulley Muntari (25, Inter) is a fedélzeten maradt. A friss szelet utóbbi vetélytársa, Kwadwo Asamoah (21, Udinese), a szintén udinei szűrő, Emmanuel Agyemang-Badu (19), valamint a németek orra elől elhappolt, germán U21-es válogatott Kevin-Prince Boateng (23, Portsmouth) jelenti. Boateng vb-esélyeit csökkentette, hogy a FIFA-engedélyre várva tavasszal kellemetlen sérülést szenvedett, és csak május elejére épül fel teljesen, de végül ott lehet a tornán. 

Még mindig keresik a Yeboah-utódot

Továbbra sincs európai szinten is gólerős támadója a Fekete csillagoknak: sem a rutinos Asamoah Gyan (24, Rennes), sem az U20-as világbajnokságon berobbant Dominic Adiyiah (21, Milan) nem megnyugtató megoldás. A vb-selejtezők házi gólkirálya egyébként a bredai Matthew Amoah (29) volt öt találattal, tőle eggyel maradt el az Apollon Limasszolt erősítő, a vb-ről végül lemaradó Junior Agogo (30), kettővel a hoffenheimes Prince Tagoe (23). A nem éppen gólerős támadósor teljesítménye miatt az új kapitány a szinte már elfeledett egykori arsenalos reménységet, Quincy Owusu-Abeyiét (24, al-Szadd) is reaktiválta.

Éppen fordítva

Egyébként is megfigyelhető, hogy egyre több rutinos motoros került előtérbe a válogatottnál, ahogyan közeledik a világbajnokság, úgyhogy a téli ANK-s alapcsapathoz képest óriási változások várhatók. Mint már említettük, az európai hadrend és stílus magától értetődő, ami nem is csoda, lévén talán csak a két cserekapus lehet vb-kerettag az otthon játszók közül. Afrikai csapatoktól merőben szokatlan módon a ghánaiak védelme sokkal erősebb, mint támadósoruk, és bizony támadó középpályásaiknak is fel kellene nőniük a szűrőkhöz és a bekkekhez a 2006-os sikerek megismétléséhez.
A szakértők szerint Rajevac Ghánája taktikailag a legképzettebb afrikai válogatott, és a mester maga is nyíltan megmondta, hogy inkább nyerni akarnak, mint szórakoztatni, lásd a 4–5–1-es taktikai harcrendet. Fizikailag a topon áll a ghánai válogatott, hiszen egy átlagos NB I.-nyi nézősereget el tudnának dádázni egy hirtelen támadt tömegverekedés után, de vb-esélyeiket nagyban növelte volna, ha az Inter kissé flúgos középcsatára, Mario Balotelli mégiscsak csatlakozik hozzájuk.

GHÁNA ÚTJA A VB-RE 
AFRIKAI ZÓNA, 2. SELEJTEZŐKÖR, 5. CSOPORT
Ghána–Líbia 3–0 (Tagoe 17., Agogo 54., Kingston 64.)
Lesotho–Ghána 2–3 (Muso 89., Seema 90., ill. Kingston 15., Agogo 41., 63.)
Gabon–Ghána 2–0 (Meye 45+1., Nguema 59.)
Ghána–Gabon 2–0 (Tagoe 31., Muntari 75.)
Líbia–Ghána 1–0 (Oszmán 86.)
Ghána–Lesotho 3–0 (Appiah 19., Agogo 24., Amoah 62.)
Ghána csoportelsőként léphetett a következő körbe.
3. SELEJTEZŐKÖR, D-CSOPORT
Ghána–Benin 1–0 (Tagoe 1.)
Mali–Ghána 0–2 (K. Asamoah 66., Amoah 78.)
Szudán–Ghána 0–2 (Amoah 6., 52.)
Ghána–Szudán 2–0 (Muntari 14., Essien 52.)
Benin–Ghána 1–0 (Audu 89.)
Ghána–Mali 2–2 (Amoah 65., Annan 83., ill. Fane 23., Ndiaye 68.)
Ghána csoportelsőként jutott ki a vb-re.
 Az afrikai csoportok végeredményét itt olvashatja! 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik