NB III: az élvonal helyett jogi diplomával a harmadosztályban

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2019.07.24. 10:18
null
Csirszki Martinnak az iskolapadban több sikerélménye volt, mint az NB I-ben
Lábtörése után jogi diplomát szerzett, de nem sérülése miatt szerepel csak a harmadosztályban Csirszki Martin, a DVTK korábbi labdarúgója.

 

– Sejtem, sokszor nem lehetett megtalálni a miskolci éjszakában az utóbbi években...
– Kis túlzással percnyi szabadidőm sem volt – mondta dr. Csirszki Martin, az NB III Keleti csoportjában szereplő Putnok FC 24 esztendős középpályása, aki kitüntetéses jogi diplomát szerzett a Miskolci Egyetemen. – Kemény öt évet tudhatok magam mögött, de megérte.

VÁLTOZÁS A KISPADON
Új edzővel, Kriston Istvánnal kezdi a 2019–2020-as idényt a Putnok FC, vagyis Koszta Péter öt idény után megválik pozíciójától, de marad a klubnál, s szakmai igazgatóként dolgozik tovább. Kriston István korábban a Diósgyőri VTK utánpótláscsapatainál, illetve az NB III-ban szereplő DVTK II-nél edzősködött, míg az előző kiírásban a Sajóbábony VSE szakmai munkájáért felelt a 26. fordulóig. Szintén távozott Kiss József kapusedző, de továbbra is Nagy Csaba a másodedző, Boros Zoltán pedig a gyúró.

– A magyar futballközeget ismerve csodabogárnak tarthatták, mert tanul.
– Mindig furcsán néztek rám, amikor mondtam a meccsek után, hogy sietek haza, mert még tanulnom kell... Persze csak vicceltek, mert tudták, nekem ez fontos. Naponta legalább hat, de inkább nyolc órát ültem a könyvek fölött, hogy végül 4.93-as átlaggal fejezzem be a sulit. Büszke vagyok, hogy ötvenöt tanulóból ketten végeztünk summa cum laude minősítésű kitüntetéses diplomával. Közben az országos agrárjogi perbeszéd versenyen is sikerrel jártam, egy jogesetet kellett megoldani, s a felperesi kategóriában nyertem.

– Akkor a jövőben mi élvez prioritást, a futball vagy a tanulás?
– Úgy terveztem, ha a másodosztályban lenne lehetőségem, félreteszem a tanulást, mivel azonban ez nem történt meg, maradok Putnokon. Elfoglaltságom azért lesz, mert felvételt nyertem a PhD-képzésre, amely kettő plusz két év.

Hét meccsen játszott a DVTK-ban (Fotó: Szabó Miklós)
Hét meccsen játszott a DVTK-ban (Fotó: Szabó Miklós)

– Olvasni lehetett a mottóját, miszerint aki a csorda után megy, szaros füvet legel!
– A labdarúgókat beskatulyázzák, de azért érdemes észrevenni a jó példákat is. Horváth Zsolt vagy Fodor Ferenc egyetemet végzett, de Dibusz Dénes is a felsőoktatásban tanult. Az idézettel csak annyit szerettem volna érzékeltetni, hogy nem mindig az a jó megoldás, ha beállsz a sorba. Előfordult, hogy rám is furcsa szemmel néztek, mert kilógok abból a sorból...

– Hiányzik az élvonal?
– Persze. Csak hét bajnokit játszottam Diósgyőrben, utána jött az a szörnyű sérülés.

– A kispesti Souleymane Tandia kétezertizenkettő december elsején eltörte a lábát. Eszébe jut még?
– Az életemnek azt a fejezetét lezártam. Mindenki azt hiszi, azért játszom az NB III-ban, mert már nem tudnék magasabb szinten, pedig makkegészséges vagyok, nem lehet a véletlen műve, hogy az utóbbi három idényben nyolcvanegy bajnokit játszottam a Putnokban. Érzem, hogy az NB II-ben is megállnám a helyem, sőt lehet, idővel az élvonalban is jól játszanék, de mindez csak feltételezés. Így alakult az élet, nincs ezzel semmi gond, a lényeg, hogy szusszanhatok kicsit, aztán folytatódik a munka – a pályán és az iskolapadban egyaránt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik