NB II: tapasztalatot szereztek, majd az élvonalban mutatták meg magukat

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2020.07.29. 20:28
null
Dicséretes előrelépés: Bolla Bendegúz (balra) még a másodosztályban lett a zalaegerszegiek játékosa, most már a Mol Fehérvárban bizonyíthat (Fotó: Meder István)
A szombaton kezdődő bajnoki küzdelmeket felvezető sorozatunk második részében olyan labdarúgókról írunk, akik a másodosztályban gyűjtöttek erőt és tapasztalatot, hogy aztán a legjobbak között bizonyítsák tudásukat.

 

Amióta kialakult az NB II (a Merkantil Bank Liga) 2020–2021-es idényének mezőnye, gyakran hangzik el: ilyen erősnek régen ígérkezett a másodosztályú bajnokság – és a csapatok múltját, társadalmi beágyazottságát, szurkolótáborát, valamint nevét tekintve csakugyan jól néz ki a mezőny. Nem lehet tehát csodálni, hogy egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk az NB II augusztus 1-jei rajtja iránt. Ötrészes sorozatunkban egyebek mellett bemutatjuk a mezőny résztvevőit, ismertetjük a nyári átigazolási időszak játékosmozgásait, valamint taglaljuk a bajnokság múltját, jelenét – és jövőjét.

„Ha az ember kinyitotta a hétfői Népsportot, Dzurják-gólok estek ki belőle…” Kollégánk, Lakat T. Károly írta ezt 1986-ban, amikor Dzurják József, a közönségkedvenc „Csöpi” az akkor második ligás DVTK-tól a Ferencvároshoz igazolt át. A támadó 1985-ben 28, egy évvel később 25 góllal lett az NB II gólkirálya, s ez az 53 gól elegendő volt ahhoz, hogy szinten lépjen, osztályt váltson – és megállta a helyét, hiszen 1990-ben már az NB I-ben is ő szerezte a legtöbb gólt. Más világ volt, és nemcsak azért, mert lapunknak akkoriban más neve volt, hanem azért is, mert ma mintha nehezebb lenne a második vonalból kiemelkedve az első osztályban is meghatározó szerepet játszani. Persze nem lehetetlen.

Tököli Attila (balra) a Dunaferr színeiben is remekelt (Fotó: Nemzeti Sport)
Tököli Attila (balra) a Dunaferr színeiben is remekelt (Fotó: Nemzeti Sport)

Erre láttunk példákat a közeli és a távolabbi múltban is. „Nem voltam még tizenkilenc, amikor Beremendre kerültem – ezt már Tököli Attila mondta, aki szintén az NB II-ben megerősödve lett később első osztályú gólkirály: 2000-ben 22, 2002-ben 28 góllal. – A csapat akkor az utolsó helyen állt, de én úgy voltam vele, fejlődhetek, tanulhatok. A klub sajnos végül nem tudta elkerülni a kiesést, mégis nagyon jó érzésekkel gondolok vissza arra az időszakra. Befogadtak, elfogadtak, talán mert látták, hogy bele tudok rúgni egyeneset a labdába, és ami ennél fontosabb, mindent megteszek, hogy segítsek a csapatnak. Abban a fél idényben tizenhárom bajnokin kilenc gólt szereztem, és ez elegendő volt ahhoz, hogy visszakerüljek Pécsre.”

Érdekes módon a 25-szörös válogatott játékos később még két klubban is szerepelt az NB II-ben: 1997-ben Dunaújvárosba szerződött.

„Hívtak NB I-es klubok, de a Dunaferr érdeklődése volt a legkomolyabb – emlékezett Tököli Attila. – Utólag egyértelmű, hogy jól választottam, feljutottunk, aztán az NB I-ben is bajnokok lettünk. Végül az élvonalból kizárt Ferencvárosban játszottam még NB II-es bajnokit – az már egy más helyzet volt. A mostani bajnokság? Megsértődni nem szabad, aki azért játszik a másodosztályban, mert az a szintje, ne duzzogjon, akiben meg több van, ott bizonyítson – ez ilyen egyszerű.”

Hasonló helyzetben volt annak idején Torghelle Sándor. A Bp. Honvéd fiatal tehetségeként Marcaliban futballozott, és később arról beszélt, a fővárosból érkező tinédzsernek jó lecke volt.

„Tíz-tizenöt évvel idősebb csapattársak közé kerültem, családos emberek prémiuma függött attól, gólt szerzek-e vagy sem – emlékezett a 42-szeres válogatott támadó. – Egyetlen esélyem volt elfogadtatni magam. Hajtottam, mint az őrült, nekiugrottam a magasabb, idősebb, rutinosabb védőknek, hogy a társaim lássák, minden tőlem telhetőt megteszek.”

Világos: egy második ligás játékos a legrövidebb úton úgy lehet NB I-es, ha feljutó csapat tagja. A másik lehetőség, hogy felhívja magára egy élvonalbeli klub figyelmét – tekintettel arra, hogy ma már sok külföldi játékos kap szerepet, és csak 12 csapat alkotja az első osztályt, a felvevőpiac szűkült, vagyis csakugyan ki kell emelkedni ahhoz, hogy osztályt váltson. De látni erre is példát: Papp Kristóf Vácról, Sajbán Máté Budaörsről, Szélpál Norbert Békéscsabáról került Paksra, és mindannyian igazolták, hogy az NB I-ben a helyük. Az egészséges versenyrendszerben az NB II az élvonal előszobája, sokaknak ugródeszka lehet – ma is divat, hogy az NB I-es csapat ajtaján kopogtató tehetség egy szinttel lejjebb kap játéklehetőséget, s ott megerősödve tér vissza klubjához. Ilyen utat járt be a legutóbb Újpesten szerepelt Koszta Márk, vagy a DVTK-ban futballozó Prosser Dániel, de említhetjük a Mol Fehérvár FC védőjét, Bolla Bendegúzt, aki a válogatott vetélytársak miatt Siófokon és Zalaegerszegen fejlődhetett (a ZTE-vel fel is jutott), most került vissza a fehérváriakhoz, ahol újabb lépcsőfokot kell meglépnie. Hamarosan meglátjuk, a szombaton induló NB II-es bajnokságból – a feljutókon kívül – ki tud feljebb lépni.

Szappanos Péter 2014-ben az NB III-as Dunaharasztiban játszott (Fotó: Tumbász Hédi)
Szappanos Péter 2014-ben az NB III-as Dunaharasztiban játszott (Fotó: Tumbász Hédi)

 

AZ NB III-BÓL IS VEZET ÚT FELFELÉ
Miközben azt hallani, az alacsony létszám és a sok légiós miatt csaknem lehetetlen az NB II-ből az első osztályba szerződni, Mezőkövesden két játékos biztosan cáfolja a tételt: Cseri Tamás az NB I legjobbjai közé jutott, de még érdekesebb a kapus, Szappanos Péter esete, aki a 2013–2014-es idényben még az NB III-ban, Dunaharasztiban védett – onnan került az NB I-be. „Lépésről lépésre kellett haladni, és az időbe telt – mondta lapunknak a 29 éves kapus. – A harmadosztályból előbb az NB II-be akartam eljutni, ott minél jobban teljesíteni és úgy előrelépni. Mindenekelőtt el kellett hitetnem magammal, hogy képes vagyok rá. És ha bárkivel beszéltem, mindig mondogattam, nem titkoltam, nekem az első osztály a cél, azért dolgozom, hogy ott védhessek. Rengeteg munka kellett hozzá, négy évig voltam a második ligában, amikor a Mezőkövesd megkeresett. A mostani másodosztály? Nagy városok, jelentős klubok, sok korábbi NB I-es játékos, így szerintem a szakma és a közönség részéről is nagyobb figyelem övezi a bajnokságot. Akiben van motiváció és tehetség, felhívhatja magára a figyelmet.”

 

LABDARÚGÓ NB II
1. FORDULÓ

Augusztus 1. (szombat)

20.00:
Kaposvári Rákóczi FC–Nyíregyháza Spartacus (Tv: M4 Sport)
Augusztus 2. (vasárnap)

17.30:
Soroksár–Debreceni EAC
17.45:
Debreceni VSC–Budaörs (Tv: M4 Sport)
19.00:
Pécsi MFC–Dorogi FC
19.00:
FC Ajka–ETO FC Győr
19.00:
Szeged-Csanád Grosics Akadémia–Békéscsaba 1912 Előre
19.00:
Gyirmót FC Győr–Aqvital FC Csákvár
19.00:
Szolnoki MÁV FC–Szentlőrinc
19.00:
BFC Siófok–Szombathelyi Haladás
20.00:
Vasas FC–Kazincbarcika SC (Tv: M4 Sport)

Tekintse át táblázatainkat csapatonkénti bontásban!

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ FC AJKÁNÁL
Érkezők: Deczki Máté (Veszprém – kölcsönből vissza), Irimiás Gergő (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Rétyi Róbert (Vasas FC – kölcsönbe), Tóth Péter (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Zvara Levente (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Zsolnai Richárd (Diósgyőri VTK – kölcsönbe)
Távozók: Horváth Péter (?), Illés Dávid (MTE 1904), Köles János (szlovákiai, ?), Markó Róbert (?), Pavlitzky Balázs (?)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BÉKÉSCSABÁNÁL
Érkezők: Bidzilya Anton (ukrajnai, MTK – kölcsön után ismét kölcsönbe), Bora György (BFC Siófok), Hodonicki Márk (Békéscsaba II), Kitl Miklós (Dorog), Paudits Patrik (Dorog)
Távozók: Burai Erik (DVSC II kölcsönből vissza), Dávid Zoltán Gergő (Kazincbarcika), Faragó Tomás (szlovákiai, ?), Gréczi Márton (Szeged-Csanád), Ilyés Tamás (Körösladány – kölcsönbe), Lustyik Levente (MTK Budapestkölcsönből vissza), Mácsai László (Körösladány), Polényi Gábor (?), Zahorán Balázs (?)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAÖRSNÉL
Érkezők: Horváth Roland (Budafok), Petneházi Márk (III. Kerület), Petró Balázs (Sárvár), Kovács Péter (Debreceni VSC – kölcsön után végleg), Sajbán Miklós (Mezőkövesd – kölcsön után végleg)
Távozók: Bakos Szabolcs (III. Kerületi TVE), Fehér-Kaplár Zsombor (Biatorbágy – kölcsönbe), Forgács András (?), Medgyes Sinan (Budafoki MTE), Molnár Bence (Érd – kölcsönbe), Ódé Norbert (Vác FC), Stieber András (Újpest), Tóth Keve (BVSC – kölcsönbe)


NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A CSÁKVÁRNÁL
*
Érkezők: Koch Attila (Puskás Akadémia II – kölcsönbe), László Noel (Puskás Akadémia II – kölcsönbe), Magyar Zsolt (Puskás Akadémia II – kölcsönbe), Nándori Botond (Puskás Akadémia – kölcsönbe), Papp Milán (Puskás Akadémia II – kölcsönbe), Marko Vukaszovics (montenegrói-magyar, szabadon igazolhatóként – legutóbb ETO FC Győr), Zelizi Patrik (Bicske)
Távozók
: Galambos Ádám (Nyíregyháza), Hermány Bence (?), Kiprich Dávid (?), Pratsler Benjamin (?), Sipos Zoltán (?), Szabó Norman (Balassagyarmat)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI EAC-NÁL
Érkezők: Acsádi Bence (DVSC), Belényesi Csaba (DVSC), Székely Dávid (Füzesgyarmat), Takács Péter (Dorog)
Távozók: Krajcsó Krisztián (Körösladány)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-NÉL
Érkezők:
Bévárdi Zsombor (Kaposvári Rákóczi – kölcsönből vissza), Korhut Mihály (Arisz Szaloniki, görög – szabadon igazolhatóként), Pintér Ádám (Kaposvári Rákóczi – kölcsönből vissza), Poór Patrik (Paks, szabadon igazolhatóként),Sós Bence (Puskás Akadémia), Tischler Patrik (Kisvárda), Varga József (Puskás Akadémia), Zöldesi Illés (Kisvárda – kölcsönbe)
Távozók: Barna Szabolcs (MTK Budapest), Babatunde Adeniji (nigériai, ?), Belényesi Csaba (DEAC), Haruna Garba (nigériai, ?), Jurij Habovda (ukrán, ?), Kovács Péter (Budaörs – kölcsön után végleg),Luka Milunovics (szerb, ?), Nikola Trujics (szerb, Lárisza – Görögország), Nagy Sándor (Bp. Honvéd)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DOROGNÁL
Érkezők: Beliczky Gergő (Siófok), Fürjes Ádám (Taksony – kölcsönből vissza), Kovács Máté (MTK, kölcsönbe), Szerencsi Miklós (MTK, kölcsönbe),Tóth Barnabás (Tiszakécske), Tulipán Ákos (Taksony), Zabari Dávid (Iváncsa), Zuigeber Ákos (MTK, kölcsönbe)
Távozók: Borsos Vilmos (Paksi FC – kölcsönből vissza), Forró Gyula (ETO FC Győr), Földi Botond (Mezőkövesd – kölcsönből vissza), Kitl Miklós (Békéscsaba), Paudits Patrik (Békéscsaba), Sitku Illés (visszavonult), Takács Péter (Debreceni EAC)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ETO FC GYŐRNÉL
Érkezők: Forró Gyula (Dorog – szabadon igazolhatóként), Gundel-Takács Bence (Mol Fehérvár – kölcsönbe), Kerkez Milos, Ruisz Barnabás, Szabados Attila, Szabó Tamás, Sipőcz Bence (mindannyian Fehér Miklós Akadémia), Király Botond (Vasas), Lipták Zoltán (Gyirmót FC Győr), Májer Milán (Budapest Honvéd), Szuhodovszki Soma (MTK – kölcsönbe), Temesvári Attila (Budapest Honvéd – kölcsönbe), Vankó Imre (Szeged)
Távozók:
Nemanja Andrics (szerb-magyar, ?), Marius Charizopulos (szlovák-magyar, ?), Dobos Áron (Fortuna Sittard – Hollandia, kölcsönből vissza, onnan Szeged?), Gengeliczki Gergő (Soroksár), Horváth Zoltán (Kisvárda), Horváth Tamás (?), Kun Bertalan (ZTE), Lovrencsics Balázs (Soroksár), Rengel Péter (?), Simon András (Haladás), Simon Ádám (Szeged-Csanád GA), Tömösvári Bálint (Bp. Honvéd – kölcsönből vissza, onnan BFC Siófok, kölcsönbe)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A GYIRMÓT FC GYŐRNÉL
Érkezők: Hajdú Ádám (Vasas), Herjeczki Kristóf (Bp. Honvéd – kölcsön után végleg), Juhász Zsombor (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Major Martin (Mol Fehérvár II, kölcsönbe), Szatmári István (MTK Budapest), Szegi Vince (Mosonmagyaróvár – kölcsönből vissza), Réti Patrik (BFC Siófok)
Távozók: Lipták Zoltán (ETO FC Győr), Koltai Tamás (befejezte pályafutását), Májer Milán (Bp. Honvéd – kölcsönből vissza), Sandal Dominik (szlovákiai, Lipót), Szabó Lukas (szlovákiai, ?), Tóth Bence (?), Varga Péter (szlovákiai, ?), Villám Balázs (?)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A HALADÁSNÁL
Érkezők: Csilus Tamás (BFC Siófok), Kovalovszki Máté (Lipót Pékség – kölcsönből vissza), Mocsi Attila (Mol Fehérvár FC), Simon András (ETO FC Győr)
Távozók: Balogh Ferenc (MTE 1904 – kölcsönbe), Bokor Bence (MTE 1904 – kölcsönbe), Gyurján Márton (ZTE), Jagodics Márk (Mezőkövesd), Tóth-Gábor Kristóf (Budapest Honvéd)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A KAPOSVÁRI RÁKÓCZINÁL
Érkezők: Földi Botond (Mezőkövesd, kölcsönbe), Szarka Ákos (szabadon igazolhatóként – legutóbb Szuvon FC, dél-koreai), Varjas László (Mezőkövesd, kölcsönbe), Varjas Zoltán (Mezőkövesd, kölcsönbe)
Távozók: Ádám Martin (Paks), Bévárdi Zsombor (Debreceni VSC – kölcsönből vissza), Farkas Aurél (Nyíregyháza Spartacus), Fodor Marcell (visszavonult), Hegedűs Dávid (Eger), Nagy Richárd (Paks), Antun Palic (horvát, ?), Pintér Ádám (Debreceni VSC – kölcsönből vissza), Igors Tarasovs (lett, ?), Dinko Trebotic (horvát, Dinamo Minszk – Fehéroroszország), Zsiga Ervin (CS Municipal Satu Mare – Románia), Andriy Yakimiv (ukrán, ?)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A KAZINCBARCIKÁNÁL
Érkezők: Ádám Ferenc (Putnok – kölcsönből vissza), Dávid Zoltán Gergő (Békéscsaba), Lakatos Miklós (Putnok – kölcsönből vissza), Tóth László (Vasas FC – kölcsönből vissza)
Távozók: Fekete Ádám (?), Gábor Lukács (Jászberény), Géringer Tamás (Diósgyőri VTK – kölcsönből vissza), Harangozó Bence (Sopron)

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A NYÍREGYHÁZA SPARTACUSNÁL
Érkezők: Farkas Aurél (Kaposvári Rákóczi), Galambos Ádám (Csákvár), Jánvári Gábor (BFC Siófok), Kalocsai László (Mezőkövesd-Zsóry II), Kulcsár Hunor (Tiszaújváros – kölcsönből vissza), Motkó Benjamin (Tállya – kölcsönből vissza), Papucsek Barna (szabadon igazolhatóként, legutóbb Balmazújváros), Vasziljevics Nikola (Szeged-Csanád GA U19), Yasin Hamed (szudáni-magyar, szabadon igazolhatóként, legutóbb Sepsi OSK)
Távozók:Forgács Dávid (Paks, onnan Szentlőrinc, kölcsönbe), Pejovics Danilo (szerb-magyar, ?), Szekszárdi Tamás (?)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A PÉCSI MFC-NÉL
Érkezők: Bartha László (Paksi FC), Óvári Zsolt (DVTK), Preklet Csaba (Tiszakécske), Króner Martin (Budafok), Batizi-Pócsi Balázs (Tiszakécske), Vukman Donát (MTK Budapest)
Távozók:Egyed Balázs (Sajóbábony), De Oliveira Ayrton (brazil, ?), Szabó Dominik (Kozármisleny)

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BFC SIÓFOKNÁL
Érkezők: Benke András (Hévíz – kölcsönből vissza), Csibra Dániel (Hévíz – kölcsönből vissza), Hutvágner Gergely (Sampdoria – Olaszország, kölcsön után végleg), Kecskés Tamás (Paksi FC), Lapos Máté (Bicske – kölcsönből vissza), Tömösvári Bálint (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Török Dávid (Bicske – kölcsönből vissza), Deutsch Bence (MTK Budapest – szabadon igazolhatóként)
Távozók: Beliczky Gergő (Dorog), Benke András (II. Kerület UFC), Bora György (Békéscsaba), Csilus Tamás (Haladás), Horváth Attila (Tiszakécske), Jánvári Gábor (Nyíregyháza Spartacus), Kővári Róbert (Paksi FC – kölcsönből vissza), Lorentz Márton (Paksi FC), Molnár Péter (?), Remili Mohamed (III. Kerületi TVE), Réti Patrik (Gyirmót FC Győr)


NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A SOROKSÁRNÁL*
Érkezők: Gengeliczki Gergő (ETO FC Győr), Kópis Róbert (Soroksár U19), Lovrencsics Balázs (ETO FC Győr), Magyari Szilárd (FK Csíkszereda/FK Miercurea Ciuc – Románia), Vida Kristóf (Ferencváros – kölcsönbe)
Távozók: Lőrinczy Attila (Budafoki MTE), Molnár Róbert (Szentlőrinc), Pál András (Tiszakécske), Völgyi Dániel (Nyköping – Svédország)

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A SZEGED-CSANÁD GA-NÁL
Érkezők:
Gréczi Márton (Békéscsaba), Orosz Márk Erik (Hódmezővásárhely – kölcsönből vissza), Ódor Máté (Szeged-Csanád GA U19), Simon Ádám (ETO FC Győr), Varga Bence (MTK Budapest)
Távozók: Alekszics Branimir (szerb-magyar, ?), Andorka Péter (befejezte pályafutását), Koszó Balázs (?), Kuti Krisztián (?), Kóródi Nándor (Debreceni VSC – kölcsönből vissza), Szántai Levente (befejezte pályafutását), Tóth Máté (Mezőkövesd – kölcsönből vissza), Vankó Imre (ETO FC Győr), Zvara Dávid (?)

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A SZENTLŐRINCNÉL
Érkezők: Dulló Martin (Vác), Forgács Dávid (Paks – kölcsönbe), Kapronczai Gergely (MTK – kölcsönbe), Kovács Dávid (Tiszakécske), Lehoczky Roland (MTK – kölcsönbe), Molnár Róbert (Soroksár), Nagy Barnabás (MTK – kölcsönbe), Sinkovits Dávid (Topolya), Sili Luka (III. Kerület – kölcsönbe), Törőcsik Péter (MTK – kölcsönbe)
Távozók:

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A SZOLNOKNÁL
Érkezők:
Bárdos Bence (Diósgyőri VTK – kölcsön után ismét kölcsönbe)
Távozók: Annus Árpád (Monor), Albert Ádám (Jászberény), Simon Attila (Taksony), Szabó Péter (?), Szabó Richárd (Füzesgyarmat)

 

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A VASASNÁL
Érkezők: Bánfalvi Dániel (Kubala Akadémia), Kalmár Olivér (ETO FC Győr – kölcsön után végleg), Litauszki Róbert (Újpest FC),Pekár László (Mezőkövesd), Radó András (ZTE, szabadon igazolhatóként), Silye Erik (Ferencváros, legutóbb Mezőkövesd – kölcsönben), Sztojka Dominik (UTE – a VKLA szerződtette, de profi szerződést kötött)
Távozók: Bősz Levente (?), Hajdú Ádám (Gyirmót FC Győr), Király Botond (ETO FC Győr), Lakatos Csaba (Kisvárda, szabadon igazolhatóként), Nagy Zoárd (Balatonfüred – kölcsönbe), Rétyi Róbert (FC Ajka – kölcsönbe), Szmola Bálint (Balatonfüred – kölcsönbe), Torghelle Sándor (?), Tóth László (Kazincbarcika – kölcsönből vissza)

*Azoknál a csapatoknál, amelyeknek NB I-es partnerklubjuk van, csak akkor soroljuk fel a kölcsönjátékosokat, ha visszatérnek anyaegyesületükhöz, vagy másik gárdához kerülnek, ill. ha most érkeztek kölcsönbe.

– Az NB II-es csapatok téli átigazolásait ide kattintva tekintheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik