NB II: „Már akkor gondok voltak, amikor a Nyíregyháza élen állt”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.28. 10:18
Brekk János, az NB II-es Nyíregyháza Spartacus ügyvezetője a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elárulta: a Mátyus Jánossal való szakítás egy folyamat végállomása volt, amely már az NB III-ban megindult. A feljutást reálisnak tartja, az újabb edzőváltást viszont már kapkodásnak érezné. Az új szakvezetőtől, a közeget ismerő, feljutási tapasztalattal rendelkező Véber Györgytől azt várják, hogy kreatív játékkal érje el a célkitűzést.
VÉBER A LÁBÁT TÖRŐ NAGY SÁNDORRÓL ÉS A KORÁBBAN KRITIZÁLT HARSÁNYIRÓL
A Nyíregyháza új vezetőedzője, Véber György a Nemzeti Sportnak őszintén beszélt az emlékezetes sajtótájékoztatójáról, amikor Harsányi Zoltánt kritizálta, s azt is elmondta, hogy tisztázta az ügyet Nagy Sándorral, aki tizennyolc évvel ezelőtt súlyos sérülést okozott neki.
VÉBER GYÖRGGYEL KÉSZÍTETT ANYAGUNKAT ITT OLVASHATJA EL!
VÉBER A LÁBÁT TÖRŐ NAGY SÁNDORRÓL ÉS A KORÁBBAN KRITIZÁLT HARSÁNYIRÓL
A Nyíregyháza új vezetőedzője, Véber György a Nemzeti Sportnak őszintén beszélt az emlékezetes sajtótájékoztatójáról, amikor Harsányi Zoltánt kritizálta, s azt is elmondta, hogy tisztázta az ügyet Nagy Sándorral, aki tizennyolc évvel ezelőtt súlyos sérülést okozott neki.
VÉBER GYÖRGGYEL KÉSZÍTETT ANYAGUNKAT ITT OLVASHATJA EL!
„Nyíregyházán Révész Bálint elnök dönt mindenben. Ő hozza meg a végső döntéseket, de napi szinten egyeztetünk, és mielőtt határozna, mindenben kikéri a véleményemet – mondta Brekk János. – Így történt ez az edzőváltás esetében is, amely egy folyamat vége volt. Az élvonalból történő kizárást követően a harmadosztályban NB I-es játékoskerettel szerepeltünk, és idővel belekényelmesedtünk, beleszürkültünk az NB III-as közegbe. Ez igaz a vezetőedzőre, a szakmai stábra és a keretre is. Az eredmények azonban így is jöttek, ami elaltatta az embert. Az NB II-ben nem vállaltuk, hogy megtartjuk a légiósainkat, mert így elestünk volna az MLSZ-támogatástól, ami nagyon komoly tétel. Ennek érdekében viszont vállaltuk, hogy lecseréljük a gárdát és a keretet magyar játékosokkal töltjük fel. Ez amúgy is jellemző a legtöbb klubra idehaza, és nekünk is tervünk volt ebbe az irányba lépni. Valóban nagy érvágást jelentett, hogy új csapatot kellett építenie a vezetőedzőnek, de a kerethez időközben olyan rutinos futballisták érkeztek, mint Rudolf Gergely, Tisza Tibor vagy éppen Máté Péter. Velük csatasorban azért reális az elnökünk célja: fel kell jutni az NB I-be. Ez szerintem sem vállalhatatlan küldetés. A mi pechünk, és egyben Mátyus Janié is, hogy elképesztő sérüléshullámunk volt. És ezek nem szakmai hibából adódó sérülések, hanem törések, szakadások.”

Az ügyvezető szerint az NB III-as idény kihatással volt az NB II-es szezon kezdetére is.

„Nem úgy kezdtünk, ahogy szerettünk volna, ez pedig feszültséghez vezetett a stáb és a csapat, valamint a stáb és a szurkolók között. Többször tárgyaltunk arról, hogy változtatni kell. A győzelmek azért még jöttek, sokáig az élen álltunk, de már akkor látni lehetett, hogy rossz az irány, gyengén játszunk. Látszódtak a gondok, a szolnoki vereségünk után pedig borult a bili. Vészesen kezdtünk távolodni a dobogósoktól és a terveinktől.”

A nyíregyháziak nem sokáig voltak edző nélkül: Mátyus János helyére Véber György érkezett.

„Gyuri habitusa hasonló, mint Janié, mindketten győzni akarnak, ami jó. Igazából egy különbség van közöttük: amíg Gyuri támadó szellemű játékos volt, addig Jani védekező. Amikor Jani hozzánk érkezett, az volt a cél, hogy ne essünk ki az NB I-ből. Ezt sikerült is teljesítenie. A feljutáshoz viszont támadóbb szellem, kreatív támadójáték kell. Gyuri ráadásul ismeri a közeget, a Pápával és a Mezőkövesddel is sikerült felkerülnie az élvonalba. Képesnek tartja magát és a játékoskeretet, hogy a Nyíregyháza is feljusson. Tele van ambíciókkal és most még plusz bizonyítási vágy is fűti.”

Véber György szerződését a nyáron újratárgyalják Nyíregyházán.

„Biztosak vagyunk abban, hogy Véber Györggyel meglesz a feljutás. Ebben az esetben a közös folytatásról könnyen meg tudunk majd egyezni. Egy újabb, szezon közbeni edzőváltás már kapkodásnak tűnne, de az sem biztos, hogy Gyurinak mennie kell a klubtól, ha mégsem jön össze a feljutás. Teszem azt, a harmadik helyen végzünk, egy ponttal maradunk le az első osztályról. Nagy a konkurencia, a Puskás Akadémiára és a Nyíregyházára a keret erőssége és a kimondott elvárások miatt plusz teher nehezedik, a surranópályán viszont sokan vannak. Sok pénz van a nyíregyházi csapatban, az elnök jogosan várja el, hogy feljussunk, miként reális elvárás ez a szurkolók részéről is, akik szintén NB I-et akarnak.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik