Nagy Ádám és Sergio Busquets útján – „leesett az álluk”

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2016.06.08. 12:19
A Nemzeti Sport Online a közelmúltban több alkalommal foglalkozott a futsal és a nagypályás labdarúgás kapcsolatával. Először Dárdai Pál véleményét kértük ki, aki elmondta, a Hertha sikeréhez hozzájárult, hogy futsalos elemeket gyakoroltatott csapatával. Ezt követően honi szakembereket kérdeztünk arról, hogyan segíthetne a futsal a magyar futballon. Dárdai hazalátogatása alkalmával ismét a futsal beépítésének fontosságáról beszélt, ezúttal pedig ellátogattunk egy olyan helyre, ahol felnőttcsapatnál hozott nagy változásokat és eredményt az új gondolatok bevezetése. Cigándon jártunk.
nso_uj_cikk_embed
mceBlockPasteEnd
nso_uj_cikk_embed
mceBlockPasteEnd

AZ ELŐZMÉNYEK

A 3000 lakosú bodrogközi város labdarúgócsapata évek óta próbálkozott azzal, hogy feljusson az NB III-ból a másodosztályba. A 2015–2016-os szezon előtt talán az eddigieknél is nagyobb volt a játékosokban és a vezetőkben a vágy, hogy sikerüljön megvalósítaniuk az álmukat.

AZ ELŐZŐ ÉVEK
Mielőtt háromcsoportos lett az NB III, a Cigánd a harmadosztály Tisza-csoportjában szerepelt. Az együttes 2011-ben a második, 2012-ben a harmadik, 2013-ban a negyedik helyen végzett. A 2014-ben véget érő szezont a Keleti csoportban a hatodik pozícióban zárta, tavaly az ötödik helyen végzett, a feljutás most sikerült neki.

A téli szünetben reménykedve várhatták a tavaszi folytatást. Volt mire büszkének lenniük, 16 mérkőzés után a harmadik helyen álltak, ráadásul a ligában a legtöbb gólt lőtték, 48-szor találtak az ellenfelek kapujába, azaz meccsenként átlagosan három gólt szereztek.

A negatívumok sorába tartozott ugyanakkor, hogy 19 gólt kaptak (ennél öt csapat is jobb teljesítményt nyújtott), és a közvetlen riválisok közül kikaptak a Nyíregyházától és a Ceglédtől is, ráadásul mind a kettőtől hazai pályán, emellett még több alkalommal hullajtottak el pontokat amiatt, hogy bár a támadójátékuk kiváló volt, felesleges gólokat kaptak.

Makay Robin érkezésével sok minden megváltozott Cigándon (Fotók: Facebook)
Makay Robin érkezésével sok minden megváltozott Cigándon (Fotók: Facebook)

A VÁLTOZÁS

A szakmai stáb a télen azon töprengett, hogyan lehetne változtatni. Ekkoriban történt, hogy Krizán Sándor, a megyei labdarúgó-igazgatóság akkori vezetője közvetítésével Makay Robin Cigándra került edzőnek.

„Tavaly nyáron már megkeresett Fogarasi Zoltán vezetőedző, hogy legyek a segítője, de akkor még nem tudtam elvállalni a munkát, mert Nyíregyházán a futsalcsapatnál dolgoztam Kis Jánossal és Krizán Sándorral – emlékezett vissza Makay. – Az ott elvégzett munkának köszönhetően tapasztaltam meg, mennyire hasznosak a futsal gondolatai. Tartottuk a kapcsolatot Zolival, és megemlítettem neki, hogy látom, mennyit segíthet ez egy nagypályás csapatnak.”

A cigándiak így a télen megtették ugyanazt az ajánlatukat, amit a nyáron, Makay azonban ezúttal igent mondott, az érkezésének pedig az lett a következménye, hogy a téli felkészülés során elvégzett 122 tréningből 47 futsaledzés lett. De hogyan indult az egész?

Közöltük a srácokkal, hogy milyen változások lesznek az edzésben, hogy bekerül a heti programba a futsal. Volt egy bemutató anyagunk, amelyet Kis Jánossal állítottunk össze, ez alapján pedig elmondtam, hol találkozik a futsal és a futball az elméleti oktatás keretein belül. Nagy megdöbbenésemre a hallottaktól leesett az álluk, azon pedig még jobban meglepődtem, hogy visszatapsoltak, mint a színházban… Már akkor úgy éreztem, megérte elkezdenem foglalkozni ezzel.

A levetített videó

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd

„A monoton felkészülés során jó volt nekik, hogy újdonságként teremben is edzettünk. Az elején nehezen alkalmazkodtak hozzá, de aztán rájöttek, mi az előnye annak, hogy öt a három és hét a négy elleni játékokat gyakorlunk. Ezekkel megtanulták, hogy használják a védővonalat és hogy a védőtől távolabbi lábra passzolják a labdát.”

Dárdai is ugyanezt mondta
Érdemes felidézni Dárdai szavait, aki a maga szintjén, a Herthánál hasonló problémákkal küszködött. Ugyanarról beszélt, amiről a Cigánd edzője, hogy nincs olyan gyors játékosa, aki egy az egyben rendszeresen megverné a védőjét, ezért kellett más megoldást (a futsalos elemek bevezetését) találnia.

„Mindenképpen gyorsítani akartunk a játékunkon, mivel nincs egyénileg kiemelkedő játékosunk – mondta Fogarasi Zoltán vezetőedző. – Makay Robin idekerülése után gondolkodtunk azon, hogyan tudunk kivenni elemeket a futsalból. Először csak kispályás focinak fogták fel a srácok az edzéseket a teremben, aztán hamar megértették, miért edzünk így.”

A foglalkozások futsallabdával zajlottak, ami elősegíti a gyors játékot, mert nem pattan el a labda, a játékosnak nem kell azzal foglalkoznia, hogyan vegye át, hanem egyből fel tud nézni, és keresheti a legjobb megoldást. Gyorsul a gondolkodása ezáltal. A legfontosabb, hogy fogékonyak voltak a játékosok, különben nem erőltettük volna.”

Fogarasi Zoltán támogatta kollégája elképzeléseit
Fogarasi Zoltán támogatta kollégája elképzeléseit

A HATÁS

„A sok futsaledzés meghozta a hatását – mondta Makay. – Amikor a teremben játszanak, sokkal gyorsabban kell reagálniuk a szituációkra, kevesebb idejük van a döntésre. Ennek pedig az lett a hatása, hogy a játékosok ma már tudatosan mozognak a pályán.”

Így látja a játékos 1.
„A futsaledzésektől felgyorsult a gondolkodásom, mivel a kisebb terület, kevesebb időm van döntést hozni – mondta Katona György. – Nagy előnye még, hogy több poszton is kipróbálhatom magamat, mivel folyamatosan forgunk, ezért az egyik pillanatban védekezek, a másikban támadok. A kapusnak nem lehet visszaadni a labdát, így rá vagyunk kényszerítve arra, hogy azonnal visszatámadjunk. A nagypályára átmentve ez különösen sokat segít. Automatikusan rááll az agyunk, hogy rögtön visszatámadjunk. A futsal bevezetésével még játékosabbak lettünk, igyekszünk a földön tartani a labdát, csak a legvégső esetben rúgtuk el.”

„Örömteli volt, hogy azok az elemek, amelyek a futsalmeccseken állandósultak, a nagypályás játékunkba is beépültek – így Fogarasi. – Megvalósult a forgás, a négy ember együttes mozgása, a rombuszos védekezés. Ősszel intenzív volt a támadójátékunk, de fontos volt, hogy a tavaszra előrukkoljunk valami újjal. Felgyorsult a védekezésből átvitt kontrajátékunk, valamint egy ritmusban, gyorsan ott tudtunk lenni az ellenfél kapujánál.”

„Már három-négy ember tudatos mozgásával rá lehet kényszeríteni az ellenfelet a labdavesztésre. Nem kell elvenni tőlük, a nyomás miatt odaadják… – magyarázta Makay Ha ezeket össze tudják rakni fejben, az sokat javít a játékukon, de ez időbe telik. Mi addig jutottunk el a fél év alatt, hogy néhányan elkezdték alkalmazni a futsalos gondolatokat.”

Vajon ki az, akit az edzők a profi játékosok közül példaként tudnak állítani? Makay két nevet említett.

„A magyar játékosok közül Nagy Ádám játékában lehet látni a leginkább, hogy van futsalos háttere. Az elmozgások mellett az a leginkább szembetűnő, hogy tízből legalább kilencszer jó irányba fordul, ha hozzá kerül a labda. Állandóan jár a feje, így mindig pontosan tudja, milyen helyzetben van a pályán, időben felméri, hol vannak az ellenfelek. Nemzetközi szinten pedig leginkább a Barcelona-játékosoknál látom ezeket a jeleket. Busquets például szerintem még életében nem fordult rossz irányba a pályán.

A Cigánd feljebb lép, de Úr László (balra) valószínűleg még feljebb – több kecsegtető ajánlata is van
A Cigánd feljebb lép, de Úr László (balra) valószínűleg még feljebb – több kecsegtető ajánlata is van
Így látja a játékos 2.

Úr László az egyik legnagyobb nyertese lehet a cigándi sikereknek, mivel már most több ajánlata van. Azt mondja, ezt a futsalnak is köszönheti.

„A teremben eltöltött edzések után gondolkodásban felgyorsultunk – a csapat és én is – kezdte Úr. – Elsőre furcsa volt, miért változtatunk, de miután az elméletet gyakorlat követte, hamar megértettem, hogy segíthet rajtam. Az elmozgásokban fejlődtem leginkább, illetve abban, hogy többet mozgok be azóta két ember közé, és jobban megjátszható vagyok.

„Sokat figyelem Nagy Ádám játékát, aki rengeteget fut, állandóan az üres területre mozog, elkéri a belső védőktől a labdát, így szinte minden támadásban részt vesz. Mindig arra a lábára veszi át a labdát, amelyik távolabb van az ellenféltől, erre igyekszem én is figyelni, így nem fordulok bele a játékosba. Fiatal kora ellenére sokat lehet tanulni a Fradi középpályásától.”

AZ EREDMÉNYEK

A bevezetett újítások hatására a tavasszal folytatta gólgyártását a Cigánd. Bár a Nyíregyházát és a Ceglédet nem tudta megelőzni, üldözőit lerázta, így három fordulóval a vége előtt tízpontos előnyre tett szert a Hatvannal szemben, ezzel pedig nemcsak a bronzérmét tette biztossá, hanem azt is. hogy a három NB III-as csoport legjobb harmadikjaként feljut a másodosztályba, ráadásul a gólkirályt is ő adja, Roszel Róbert 24 góllal lett az első.

A két szakember egyetért abban, hogy a futsalos elemek bevezetésének is köszönhetik, hogy a rangadókon jobban szerepeltek tavasszal. Pontot szereztek idegenben a Nyíregyháza és a Cegléd ellen, legyőzték a Hatvant, a Kazincbarcikát és a Rákosmentét is.

Emellett nemcsak csapatként, egyénileg is előrébb tudtak lépni. Makay szerint azok, akik igazán nyitottak voltak az új ötletek iránt. Nekik már több ajánlatuk van, olyan, amely szakmailag és anyagilag is előrelépést jelent. A szakember elismerte, jó érzés volt a számára, hogy megköszönték neki a játékosok, hogy segítette őket a fejlődésben.

Az NB II-be feljutó csapat
Az NB II-be feljutó csapat

A JÖVŐ

Sok edzőnek és szakembernek az a véleménye, hogy az utánpótlásban, a játékosok képzésében érdemes átvenni a futsalos elemeket, megtanítani rá a fiatalokat, de újabb és újabb példa mutatja, hogy ha megvan az újítások iránti nyitottság és fogékonyság, felnőtteknél is érdemes bevezetni őket. Makay Robin célja, hogy egyre több helyen alkalmazzák az újításokat.

„Biztos vagyok benne, hogy egyre több csapatnál lesznek futsalos edzések. Azok a játékosok, akik elkerülnek innen, biztosan megemlítik ott, ahová kerülnek, hogy milyen munka zajlik Cigándon. Személyes célom, hogy mindazt, amit Kis Jánostól tanultam, minél több embernek átadhassam az országban. Én már nem is tudnék máshogy gondolkodni. Aki felismeri ezeket a törvényszerűségeket, az nem is tud másképp dolgozni utána. Ez a legjobb út a fejlődéshez.”

Legjobb gólátlagú NB-s csapatok
CSAPATOSZTÁLYMECCSSZÁMSZERZETT GÓLOK SZÁMA
GÓLÁTLAG
CigándNB III
32822.56
KozármislenyNB III
32
812.53
Nyíregyháza
NB III
32
74
2.31
Mosonmagyaróvár
NB III
32
72
2.25
RKSK
NB III
32
70
2.18
Videoton II
NB III
3270
2.18
FTCNB I
33
69
2.09
GyirmótNB II
30
58
1.93
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik