Dárdai Pál: Álom lenne, ha ez megvalósulna Magyarországon!

KÁNTOR BARNABÁS (BERLIN)KÁNTOR BARNABÁS (BERLIN)
Vágólapra másolva!
2016.04.10. 10:27
null
Dárdai minden hét elején futsalozik a csapatával (Fotó: AFP)
A magyar ember génjei nem tökéletesek, de intelligens emberek vagyunk – véli Dárdai Pál, a német Bundesligában szereplő Hertha vezetőedzője, aki szerint a labdarúgásunk sokat fejlődne, ha a legkisebbeknél kezdenék tanítani a futsalt, amely segítené, hogy futballistáink megtanuljanak gyorsabban gondolkodni a pályán. Exkluzív interjú Berlinből.

– Már többször elmondta, élvezi, hogy hétről hétre tanulhat a Hertha vezetőedzőjeként. A Hannover ellen döntetlent ért el a csapata, most mi volt a tanulság?
– A játékosaim túlságosan motiváltak voltak, ebből visszavenni pedig nehezebb, mintha valaki nem pörög eléggé, és egy kicsit fenéken kell billenteni – mondta Dárdai Pál. – Ebből is tanultam, legközelebb hamarabb reagálok rá. Annál jobb nem történhetne velem, mint hogy a Bundesligában felnőtt játékosokkal, kicsi szörnyetegekkel – amilyen én is voltam – dolgozhatom. A válogatottnál is hallgattak rám, itt is, mindkét helyen eredményesek voltunk, illetve vagyunk.

MAGYAROK A BUNDESLIGÁBAN?
„Egy magyar játékosnak túl nagy ugrás lenne a Bundesliga. Ezt nem bántásból mondom, nekik első körben holland, belga vagy osztrák bajnokságban kell megmutatniuk magukat és onnan kikerülniük ide. A német utánpótlás rendkívül erős, olyan játékosok jönnek ki az U19-ből, hogy nagyon nehéz velük felvenni a versenyt, de ha valaki kivételesen jó teljesítményt nyújt, tárt karokkal várom.”

– A sikerek titka lehet az, hogy futsalos elemeket visz csapata játékába?
– Így van, minden hét elején futsalozunk azért, mert a csapatom lassú. Az egyetlen erősségünk, hogy a játékkészségünkkel, a labdakezelések gyorsaságával, a betanult támadásvezetésekkel eredményeket tudunk elérni. Ebből született mindkét gólunk pénteken. Rengeteget gyakoroljuk ezeket a figurákat, a játékosok kiválóan megtanulták és élvezik is. Muszáj volt beletennem ezeket az elemeket, mert nincs gyors emberem.

– A futsal egyik alapja az úgynevezett „hármas-nyolcas” forgás, ebből is láthatunk elemeket csapata játékában.
– Az első félidőben a saját térfelünkön kellett ezt alkalmaznunk, hogy ki tudjuk hozni a labdát, ellenfelünk nem tudott vele mit kezdeni.

– A magyar futball előrelépésében nem segíthetnének a futsalos elemek?
– Előbb-utóbb be kellene építeni őket a képzésbe, mert a génjeink sajnos nem tökéletesek… Sprinterek nem vagyunk, de intelligens emberek igen, a játékosok is azok. Nézzük meg Izlandot! Ott is sikerült helyretenni a labdarúgást. Magyarország is kis ország, olyan, mint a villányi meg a szekszárdi vörösbor – kis mennyiség, oda lehet rá figyelni és világszínvonal! A magyar emberekben is benne van a gömbérzék. Már kiskorban el kell kezdeni az oktatását értelmes testnevelő tanárokkal. Ha ebbe beépülne a futsal is, ha ez megvalósulna Magyarországon, az álom lenne. Nem a legkisebbeknél, hanem az eggyel nagyobbakknál, de sokat segít a gyors gondolkodás elsajátításában. A spanyol futball ezzel építette újjá magát, támogatom, hogy mi is így tegyük.

BERLINI LÁTOGATÁSUNK SORÁN KÉTSZAVAS KIFEJEZÉSEKET HALLOTTUNK DÁRDAI PÁLLAL KAPCSOLATBAN A SZURKOLÓKTÓL ÉS HELYI ÚJSÁGÍRÓKTÓL EGYARÁNT – DE NEM UGYANAZT. HOGY MIK EZEK, ÉS HOGY MIKOR TETTE GUILLOTINE ALÁ A FEJÉT DÁRDAI PÁL, ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT VASÁRNAPI SZÁMÁBAN!

„Egy ember sem adott volna kettő fillért erre” az NSO Tv berlini riportja

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik