Mégis… – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.01.17. 23:14

A 12-szeres válogatott Feczesin Róbert a vele készült interjúban megindokolta, miért igazolt az első osztályú Újpest FC-ből az NB II nyolcadik helyén álló Vasasba.

Én nem tudom, mit tettem volna.

Az persze imponáló, hogy az újraformálódó Vasas tulajdonos-klubigazgatója, Nagy Miklós a pénteki Nemzeti Sportban kijelentette, az NB I-be jutást elsősorban magyar játékosokkal, saját nevelésű fiatalokkal próbálják meg elérni, ám ebbe a vonulatba a majd' 34 éves „Fece” inkább a nemzetiségével, mint a korával illik bele. Még akkor is, ha a rutinjával sokat segíthet az első osztályért folytatott küzdelemben – ha egyáltalán az NB II másodikjától tizenegy pontos hátrányban lévő piros-kékeknek van erre esélyük… Fogadjuk el, profi világ van, a futballista oda megy, ahol többet fizetnek, s a Vasas, ha kevéssel is, de többet kínált neki, mint az Újpest. Igaz, az sem mellékes, hogy az őszi szezonban az Újpestben nyolc gólt szerző csatárt három és fél éves szerződés köti majd Angyalföldre – ebből ő azt a következtetést vonta le, a Fáy utcában komolyan számolnak vele.

Sőt, úgy véli, Újpesten nem becsülték meg, annak ellenére, hogy már őszi visszatérése során is engedett az igényeiből. A klub tulajdonosa, Roderick Duchatelet szerződéshosszabbítás esetén sem nyúlt volna mélyebben a zsebébe, a 2019–2020-as idényben a klub legeredményesebb támadója ebből azt a következtetést vonta le, nemigen számít rá.

Azért beszéljünk keveset a futballról is, mert lenne itt még valami: Marco Rossi szövetségi kapitány a teljesítményét látva meghívta a válogatottba, napra pontosan nyolc évvel legutóbbi szereplését követően csereként pályára lépett Uruguay ellen a Puskás Aréna avatóján. Kitágítva a kört: ha Újpesten vagy az NB I-ben marad, nem kerül ki Marco Rossi látóteréből a bolgárok elleni Eb-pótselejtező előtt. A további lehetőségek ismertek, mint ahogyan az is, hogy a Puskás Arénában négy Eb-mérkőzést játszanak. Biztosra nem lehet menni, de 34 évesen engem jobban motiválna az esetleges Eb-részvétel lehetősége, mint a három és fél éves szerződés egy másodosztályú csapatnál. Még ha a labdarúgónak rövidebb ideje is van egzisztenciateremtésre, mint az átlagembernek.

Mégis: tudom, mit tettem volna.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik