Kitart-e a „Szanyó-hatás", sikerül-e hetedszerre a Gyirmótnak?

Füzesi BálintFüzesi Bálint
Vágólapra másolva!
2014.08.14. 19:56
null
A Kaposvárnak NB I-ből kiesett csapatként nem lehet más célja, mint a visszajutás az élvonalba (Fotó: <a href="http://www.sonline.hu/">sonline.hu</a>)
Szombaton megkezdődik a labdarúgó NB II 2014–2015-es szezonja. Az előző bajnokságban már egy csoportban küzdöttek a csapatok a végső helyezésekért, ez lesz tehát a második szezon, amelyben 16 együttes viaskodik a pontokért. A bajnokság végén az első két helyezett jut fel az NB I-be, míg az utolsó három helyezett kiesik a harmadosztályba. A feljutás esélyese a Vasas, a Gyirmót és a Mezőkövesd is, érdekes módon azonban Kaposváron nem álmodozhatnak az azonnali visszajutásról. Hátul nagy tülekedés várható, bajban lehet a Cegléd, a Balmazújváros és a Szigetszentmiklós, de a Soroksár és a Csákvár sem lehet teljesen nyugodt. Szokásos évad eleji beharangozónkban áttekintjük az esélyeket.

 

Remekül helytállt az egycsoportos NB II első idényében az FC Ajka, és a vezetők a legutóbbihoz hasonló eredménnyel és teljesítménnyel az új szezonban is elégedettek lennének. A klubnál az átigazolási időszakban nem szokott igazán nagy mozgás lenni, most azonban tizenegy játékos távozott, és tíz érkezett. Az alapemberek közül a hosszabb ideje térdsérüléssel bajlódó Kanta Szabolcs alsóbb osztályba igazolt, Fodor Marcell és Horváth Attila a ZTE-hez ment, míg Hanzl Máté, Skriba Máté és Jagodics Márk kölcsönből visszatért a Haladáshoz. A keret azonban nem lesz a múltkorinál rosszabb, Csordás Szabolcs, Szabó Zsolt, Weitner Ádám, Zámbó Bence, Németh László már mind-mind bizonyított a másodosztályban, és az U19-es válogatott középhátvédje, az MTK-tól kölcsönkapott Asztalos Dávid is kibontakozhat a ligában. A szakmai munka vezetője Jákli Péter helyett a Győri ETO-tól érkező Klement István lett, neki kell ismét a középmezőnybe gardíroznia a gárdát.
NSO-tipp: 5–8. hely

KÍVÁNCSI AZ NB II-ES KLUBOK NYÁRI ÁTIGAZOLÁSAIRA?
KATTINTSON IDE, TEKINTSE MEG ÖSSZEÁLLÍTÁSUNKAT!

A nyáron új vezetőedző, Szabó János érkezett a Balmazújvároshoz, a csapat ugyanakkor több alapemberét elveszítette. Oláh Gergő, Vólent Roland, Vachtler Csaba, Szöllősi Ferenc, Forgács András és Privigyei Ádám pótlása már csak azért sem lesz könnyű, mert a klub főképpen fiatal, kevés rutinnal rendelkező labdarúgókat szerződtetett. Az újak közül csak Kis Róbertnek, Reznek Donátnak és Batizi-Pócsi Balázsnak van komolyabb másodosztályú tapasztalata, míg a Debrecentől érkező fiatalok ígéretesek, de egyértelműen a hosszabb távú jövő emberei. Éppen emiatt az előző szezon végén elért középmezőnybeli helyezés megszerzése igencsak nehéznek tűnik, a csapat várhatóan a hátsó régióban foglal majd helyet.
NSO-tipp: 13–16. hely

Nagy mozgás volt a nyári átigazolási időszakban a Békéscsaba 1912 Előre SE keretében, sőt a csapathoz új edző, a Létavértessel NB III-as bajnoki címet szerző Zoran Szpisljak érkezett. A fontos játékosok közül Pozsár Gábor, Nikola Pantovics, Lucas Marcolini, Gajdos Zsolt és Károly Bálint távozott, de helyükre több, azonnal bevethető futballistát igazoltak a vezetők. A klubnál korábban már szerepelt Berki Péter, az NB III-as gólkirály Kertész Tamás, a korábbi nyíregyházi Szilágyi Péter, illetve a Honvédtól érkező Vólent Roland mind-mind csatárposzton jelenthet erősítést, Borbély Bálint, Lőrinczy Attila és Hursán György pedig a középpályának adhat stabilitást. A keret erősebb az előző szezonbelinél, azonban Szpisljak mester egyelőre nem álmodozik feljutásról, a negyedik hely elérésére azonban lehet esély.
NSO-tipp: 1–4. hely

A Ceglédi VSE együttesénél is nagyot változott a keret a nyáron, sokan távoztak, igaz, közülük csak a brazil Robson Goes, Lipusz Norbert, Miski Zoltán és Kenderes Zoltán számított igazán alapembernek. Közülük Kenderes távozása a legfájóbb, hiszen a csapat talán legjobb játékosa az egyetlen ceglédi nevelésű futballista volt a keretben. Főképpen fiatalok hivatottak pótolni a távozókat; Elek Bence, Füle Ákos, Vattai Balázs átigazolása jó húzásnak tűnik, de kérdés, hogy mennyire tudnak rögtön vezéregyéniséggé válni. Az előző bajnokságban a bennmaradást Szabó István vezetésével harcolta ki a csapat, a tréner folytatja munkáját, de az elmúlt idényhez hasonlóan a Pest megyeiek az új szezonban is az NB II-es tagságért küzdhetnek.
NSO-tipp: 13–16. hely

BOGNÁR GYÖRGY CSAPATA TARTALMAS FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMOT CSINÁLT VÉGIG.
ÍME, AZ NB II-ES KLUBOK NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI EREDMÉNYEI!

A sima bennmaradásnál többre vágynak az újonc Aqvital FC Csákvárnál, amely a legkisebb lélekszámú település, amelynek NB II-es csapata lesz a szezonban. Az anyagi hátteret tekintve sem áll az elsők között az NB III-at fölényesen megnyerő Fejér megyei klub, reményei szerint azonban szakmailag nem az utolsók között kullog majd. Ennek érdekében a csapatot tovább erősítették: hárman (Barcsay Márk, Gajdos Zsolt, Molnár Tibor) érkeztek kölcsönbe a Puskás Akadémiától, Bakos Szabolcs Tatabányáról, Nyilasi Bálint Sopronból jött, míg a kapus, Gelei Vince a DVTK-tól tért vissza. Bognár György természetesen vezetőedzőként folytatja munkáját a csapatnál, aminek eredménye bennmaradást érhet, igaz, a védelembe még elkél az erősítés. A klub vezetői egyébként a fair play szellemében egyedülálló kezdeményezéssel rukkoltak ki a napokban.
NSO-tipp: 9–12. hely

Az elmúlt évekhez hasonlóan tudatosan, posztra igazolt a Gyirmót FC Győr, amely fiatalok mellett korábbi NB I-es labdarúgókkal (Nagy Sándor, Présinger Ádám) erősítette meg keretét, a távozók többsége pedig nem számított alapembernek. A győriek tehát folytatni akarják azt a szisztematikus munkát, amelyet egy évvel ezelőtt Sisa Tibor irányításával elkezdtek, és, bár más csapatokkal ellentétben nem hangoztatják, az előttünk álló idényben a további előrelépés a céljuk. Ez – a tavaszi harmadik hely után – már a feljutást jelentő helyek valamelyikének elérését jelentené, és, noha a riválisok is jól igazoltak, ha a tavasszal látott eredményes futballt játssza az új szezonban a Gyirmót, akkor ott lehet az elsők között. A klub a 2008–2009-es szezon óta próbálkozik a feljutással, lehet, hogy a hetedik alkalommal végre révbe is ér?
NSO-tipp: 1–4. hely

Az összes légiósától megvált a nyáron az NB I-ből kieső Kaposvári Rákóczi, így minőségben (bár erről megoszlanak a vélemények...) és mennyiségben is kevesebbé vált a keret. A magyar játékosok közül ráadásul elhagyta a klubot a saját nevelésű Balázs Benjámin (a fiatal támadó a portugál első osztályban szereplő Guimaraeshez igazolt!), a távozókat pedig egyelőre nem sikerült pótolni, még létszámban sem. Igaz, ennek elsődleges oka a klubot „körülölelő" bizonytalanság, hiszen a tartozásokkal küzdő egyesületet heteken át „ámította" egy Amerikában élő befektetőjelölt, amikor pedig nyilvánvalóvá vált a hitegetés, akkor az önkormányzat szerzett tulajdonrészt a gazdasági társaságban és folyósított gyorssegélyt a klubnak. A szakmai stáb is kicserélődött, a vezetőedző a Pécsről távozó Márton Gábor lett, és, bár a szakvezető szeretne még néhány labdarúgót a klubhoz csábítani (a rutinos Rajczi Péter visszatérését éppen csütörtökön jelentették be), nyíltan elismerte, hogy esély sincs arra, hogy a Kaposvár a feljutásért harcolhasson.
NSO-tipp: 9–12. hely

A „mini Újpest" után többek között fradisták érkeztek a nyáron az NB I-ből kieső Mezőkövesd-Zsóryhoz: a klub átigazolta a korábbi ferencvárosi támadót, Máté Jánost, és a FTC tulajdonában lévő kapust, Kunsági Rolandot. Mindeközben az előző szezonban öt korábbi Újpest-játékos, Bognár István, Horváth Tamás, Vermes Krisztián, Szalai Vilmos és Rajczi Péter is a kövesdieket erősítette, de ők mindannyian távoztak a csapattól, és a kulcsjátékosok közül Bognár István, Dominik Fótyik, Gévay Zsolt, Horváth Tamás és Olasz Dénes is elment. Az NB I-et Tóth Lászlóval fejezte be a borsodi csapat, a vezetők a nyáron megegyeztek a trénerrel, hogy a másodosztályban is ő irányítja a kövesdieket. A csapat célja az azonnali visszajutás az első osztályba, ennek érdekében a korábbi Fradi-játékosokon kívül tehetségesnek tartott fiatalokkal, Baracskai Rolanddal, Engel Alexel, Herceg Péterrel, Hanzl Mátéval, Izing Martinnal és Kulcsár Kornéllal erősítettek.
NSO-tipp: 1–4. hely

Újoncként két cél vezérelheti a Soroksárt a másodosztályban: lehetőséget adni a Ferencvárostól kölcsönkapott fiataloknak, és megragadni az NB II-ben. Az NB III Középcsoportját meggyőző teljesítménnyel megnyerő együtteshez a Fraditól csatlakozott a korábban a West Ham Unitedban is védő Kurucz Péter, illetve mások mellett a szintén kapus Holczer Ádám, Kovács Dániel és a gólerős Kocsis Dávid is a XXIII. kerületieket erősíti az új idényben. A távozók közül csak a futballt ismét a kifutóra cserélő Rábold Richárd jelent komolyabb veszteséget. A rutintalanság miatt azonban a csapat várhatóan a kiesés elleni harcban lesz érdekelt, de nem lehetetlen a megkapaszkodása a második ligában.
NSO-tipp: 13–16. hely

A csalódást keltő tavasz után megvált rutinosnak mondható támadóitól (Waltner Róbert, Jusuf Dajic, Pál András, Bogáti Péter) a Siófok, és a keretet elsősorban tehetségesnek tartott fiatalokkal (Berki István, Daru Bence, Eisenberger Tamás, Kirchner Krisztián) töltötték fel. A szakmai igazgató, Horváth Károly ebben a szezonban már óvatosabb a feljutás kérdését illetően, ennek ellenére a Balaton partján az új idény előtt sem tudnak elképzelni mást, csak az első osztályba jutást. Reálisabb célkitűzés lenne azonban a mezőny első fele, a keret minősége alapján nem valószínű, hogy a Siófok harcban lehetne a dobogós helyezésekért.
NSO-tipp: 5–8. hely

Nem volt eseménytelen az idei nyár sem a Soproni VSE-GYSEV-nél. Bár Supka Attila szakmai igazgatóként maradt a csapat élén, Németh Zoltán pályaedző távozott, és a klub ügyvezetője, Csiszár Ákos is elhagyta a klubot. Supka ráadásul meg akart válni több, renitensnek tartott játékostól, közülük azonban „csak" Varga Gábor és Szabó Zsolt ment el, Sifter Tamás, Dénes Zsolt és Deme Imre végül a keret tagja maradhatott. Az új igazolások nem tűnnek rossznak, a Pápától megszerzett Eszlátyi István és az MTK-tól érkezett Horváth Péter a támadósort erősítheti, míg a fiatal Csábi Mihály és Pintér András a középpályán nyújthat több variációs lehetőséget. A távozók közül Gaál Bálint, Katona Máté és Heffler Norbert elvesztése viszont érzékeny veszteség, az előző évi tizedik helyezés azonban az új bajnokságban is elérhető.
NSO-tipp: 9–12. hely

Nem kevesebb mint tizenegy játékossal erősített a nyáron a Szigetszentmiklósi TK-Erima, a klubhoz többek között Hevesi-Tóth Tamás, Kállai Norbert, a magyar állampolgársággal rendelkező Jasarevic Mahir, Osváth Attila, Szabó Bence és Szepessy Róbert is érkezett. A klub a nyáron emellett – egy kivétellel – az összes légiósától megvált, így alapos keretfrissítés történt. A Pest megyeiek ráadásul új trénerrel, Vágó Attilával vágnak neki a pontvadászatnak, amelytől a múltkorinál jobb helyezést remélnek. Ehhez azonban az együttesnek a „kisebb" csapatok elleni mérkőzésekre jobban kell figyelnie a jövőben, hiszen a legutóbbi idényben sok pontot szórt el a tabella hátsó régiójában állókkal szemben. Ha ez nem sikerül, akkor marad az ismételt harc a bennmaradásért.
NSO-tipp: 13–16. hely

Újoncként a bennmaradásnál többre, stabil másodosztályú tagságra vágyik a Szeged 2011-Grosics Akadémia együttese. A viharos időszak után (a csapat egy évvel ezelőtt botrányos körülmények között osztályozón esett ki a második ligából) a gárda nyáron a harmadosztály legjobb második helyezettjeként került az NB II mezőnyébe. Nyilas Elek csapata többek között Oláh Lóránttal, Tímár Krisztiánnal, Fitos Lászlóval és Pozsár Gáborral erősített a nyáron, a rutinos labdarúgók így jó egyveleget alkothatnak a fiatalokkal. A szegediek a hazai mérkőzéseiket egyébként továbbra is Gyulán rendezik, az új szegedi stadiont várhatóan a következő szezonban vehetik birtokba a játékosok és a szurkolók.
NSO-tipp: 9–12. hely

„Tizenöt magyar edzőt tudnék mondani, aki jobb eredményt ért volna Angliával a világbajnokságon, mint Roy Hodgson" – a Szolnoki MÁV vezetőedzője, Kis Károly nyilatkozta általános elképedésre ezt a nyáron. A Tisza-partiak trénere most csapatával az NB II-ben bizonyíthatja, hogy a kijelentésnek volt alapja. A szolnokiak a legutóbbi, csalódást keltő idény után mindenképpen jobb szereplésre vágynak. A középpályára érkezett Kenderes Zoltán és a korábbi ferencvárosi Tóth Bence, illetve a csatárposzton bevethető Tóth Dániel erősítést is jelenthet, de Sipeki István (befejezte a labdarúgást), Zsótér Donát és Szepessy Róbert távozása jelentős veszteségként könyvelhető el. A középmezőny elérése azonban így sem jelenthet gondot.
NSO-tipp: 5–8. hely

Nem titkoltan az új szezonban már a feljutásért fog küzdeni a Vasas, amelynek keretében most csak „fazonigazításra" került sor a téli nagy változások után. A fél éve érkezett fiatal vezetőedző, Szanyó Károly stílusosan és eredményesen játszó csapatot épített a tavasszal, amelyet most tudatosan posztra erősítettek tovább. Hajdú Norbert a bal oldalon, Nagy Dániel a jobb oldalon jelenthet nagyobb variációs lehetőséget, míg Preklet Csaba és a visszatérő Polényi Gábor a védelmet erősítheti. Igazán csak a DVSC-Tevához távozó Cseke Benjámin elvesztése számít érzékeny veszteségnek, az irányító szabadon igazolhatott el a klubtól. Figyelemreméltó, hogy a Vasas felkészülési mérkőzésen 1–1-es döntetlent ért el a szerb Crvena zvezda ellen, de nem csak emiatt állítható, hogy az angyalföldiek a feljutás abszolút esélyesei közé tartoznak. Ha a „Szanyó-hatás" kitart, akkor a Vasast az első számú esélyesnek tekinthetjük a feljutásra.
NSO-tipp: 1–4. hely

A konszolidációs időszak után a ZTE-nél a nyáron nagybevásárlásba fogtak, nem kevesebb mint tizenkét új labdarúgó csatlakozott a kerethez, igaz, a vezetők érdekes módon nem „nagy neveket" igazoltak. Az újak közül Farkas Norbert, Króner Martin, Kovács György és Bailo Dávid a fiatal generációt képviseli, Délczeg Gergely, Melczer Vilmos, Fodor Marcell, Szöllősi Ferenc és Forgács András pedig a rutint. A klubnál maradókkal együtt ütőképes csapatot alakíthat ki az új tréner, Lőrincz Emil (a csapat korábbi edzője, Lendvai Miklós az egerszegi utánpótlásban kapott munkát), de a feljutás egyelőre még nem tűnik reálisnak, a középmezőny elejére azonban odaérhet a gárda.
NSO-tipp: 5–8. hely

NB II
AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA (08. 16–17.)

SZOMBAT

Szigetszentmiklósi TK–Soroksár 17.30
Békéscsaba Előre–ZTE FC 17.30
Ajka–Sopron 17.30
Siófok–Szeged 2011 18.00
Szolnoki MÁV FC–Ceglédi VSE 19.00
Kaposvár–Csákvár 19.00
Vasas–Gyirmót 20.00
VASÁRNAP

Balmazújváros–Mezőkövesd 17.30
Az őszi szezon teljes programja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik