Kétszereplős versenyfutás a bajnoki címért - NB II-es esélylatolgatás, I. rész

Füzesi BálintFüzesi Bálint
Vágólapra másolva!
2013.05.08. 17:33
null
Ha a szezon végén is a jelenlegi képet mutatja a tabella, a Vasas-játékosok foghatják a fejüket (Fotó: Havran Zoltán)
Négy forduló van hátra az NB II 2012–2013-as szezonjából, és Keleten egyre nagyobb, kiélezettebb a harc a bennmaradásért és a feljutásért is. A Nemzeti Sport Online megvizsgálta, hogy négy fordulóval a szezonzárás előtt mely csapatok esélyesek a feljutásra, illetve mely együttesek végezhetnek a bennmaradást érő pozíciókban. Elsőként a Keleti csoport esélyeivel, várható történéseivel foglalkozunk.

FŐVÁROS–VIDÉK PÁRHARC AZ ELSŐ HELYÉRT

A bajnoki címért folytatott harcban ismét a Mezőkövesd van lépéselőnyben, miután a legutóbbi fordulóban Véber György csapata legyőzte a Honvéd akadémistáit, és pontszámban beérte, illetve jobb gólkülönbségének köszönhetően meg is előzte a Szegeden vereséget szenvedő Vasast. Ráadásul a Mezőkövesdnek már csak három mérkőzése van hátra, miután a kizárt Vác ellen automatikusan megkapja a három pontot (az MLSZ adatbázisában már be is írták a hátralévő fordulókra a Vác elleni mérkőzések 3–0-s eredményét, így a szövetség tabelláján a Mezőkövesd hárompontos előnnyel áll a Vasas előtt). A jövő szombati, Putnok elleni idegenbeli mérkőzés azonban nem tűnik sétagaloppnak, hiszen Koszta Péter csapata elszántan harcol az osztályozós pozíciókért. A Cegléd elleni hazai meccsét várhatóan behúzza a matyóföldi gárda, és ha így lesz, akkor a Ferencváros II elleni idegenbeli találkozó sem jelenthet gondot a kövesdiek számára, akik jó formában vannak, az elmúlt négy fordulóban tíz pontot szereztek.

Komplikáltabb a helyzete a Vasasnak, amelynek még négy meccse van hátra. Az angyalföldiek először az utóbbi időben kiválóan szereplő Balmazújvárost fogadják, amely ellen senki nem mehet biztosra, és vár rájuk még az orosházi kirándulás, amely annak ellenére sem egyszerű, hogy a Békés megyeiek rossz passzban vannak. A Debrecen második csapatát szinte biztosa legyőzi majd Dirk Berger együttese, azonban az utolsó mérkőzésen a Honvéd fiataljai még okozhatnak gondokat. A Vasas sorsa nem a saját kezében van, a Mezőkövesd botlása is szükséges ahhoz, hogy a piros-kékek végezzenek az élen, és lássuk be, ennek van jelenleg kevesebb esélye. Amellett, hogy mindegyik mérkőzését meg kellene nyernie az angyalföldi gárdának, a gólkülönbségén is jelentősen javítania kellene, hiszen előfordulhat, hogy a végén ez dönti el, hogy ki szerzi meg a bajnoki címet.

Még kisebb a sansza a bajnoki cím megszerzésére a Békéscsabának, amely hárompontos előnnyel kezdte a tavaszt, mára azonban négypontos hátrányba került a Mezőkövesddel szemben. A csabaiak a kizárt Vác ellen megkapják a három pontot, de vár rájuk még az Orosháza elleni megyei rangadó, és két tartalékcsapat elleni ütközet. A két nagy rivális hatalmas (de nem túl valószínű) visszaesése kellene ahhoz, hogy a lilák a tabella élén végezzenek, de tavaszi összteljesítményük alapján talán nem is érdemelnék meg ezt.

A BAJNOKI CÍMÉRT KÜZDŐ CSAPATOK HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEI

Mezőkövesd: Putnok (idegenben), Cegléd (otthon), Ferencváros II (i)

Vasas: Balmazújváros (o), Orosháza (i), DVSC-DEAC (o), Honvéd-MFA (i)

Békéscsaba: Orosháza (o), DVSC-DEAC (i), Honvéd-MFA (o)


SŰRŰ A MEZŐNY, MÉG A KAZINCBARCIKA IS REMÉNYKEDHET

Hatalmas a harc egy szinttel „lejjebb”, a bennmaradásért a Keleti csoportban nem kevesebb, mint nyolc csapat küzd! Az NB II és az NB III átszervezése miatt csak a 2–5. helyen végző együttesek maradnak bent „csont nélkül” a másodosztályban, a hatodik, hetedik és nyolcadik helyen záró csapat osztályozót játszhat az NB III bajnokaival. NB I-es tartalékcsapat nem szerepelhet jövőre a második ligában, így ha ilyen együttes(ek) végez(nek) az említett pozíciókban, akkor az alattuk végző csapat szerez jogosultságot a bennmaradásra, illetve az osztályozóra.

Az automatikus bennmaradásra jelenleg – kisebb meglepetésre – a Híres Gábor által trenírozott, tavasszal remeklő Balmazújváros pályázik a legnagyobb eséllyel. Igaz, a Balmaz sorsolása nem könnyű, még háromszor játszik idegenben, de ha Szegeden nem szenved vereséget és a másik három meccsből egyet megnyer, akkor szinte biztosan az első öt között végez, amely hatalmas siker lenne a Hajdú-Bihar megyei kisváros csapatának.

Kétarcú csapat tavasszal a Szeged 2011, mégis a kulcsfontosságú mérkőzések (Mezőkövesd, Szolnok, Nyíregyháza) megnyerése következtében van még esélye az első öt közé jutásra. Igaz, ennek eléréséhez a Balmazújvárost otthon mindenképpen le kell gyűrnie, és házon kívül is két meccset hoznia kell – ha ez nem sikerült, marad az osztályozó, amelyről azért várhatóan nem fog lecsúszni a gárda.

Az edzőváltás sem igazán segített a télen rengeteg pénzből megerősített Nyíregyháza-Spartacuson, amelynek nemhogy a bajnoki címre sincs már esélye, de még a biztos bennmaradásért is küzdenie kell. Igaz, újabb esélyt kapott a gárda az élettől, hiszen a Vác elleni ajándékpontokon kívül a kis Lokit minden bizonnyal legyőzi hazai környezetben, a hátralévő két meccséből pedig – gyengébb együttesek ellen – várhatóan egyet kell megnyernie ahhoz, hogy ne kényszerüljön osztályozóra.

Remekül szerepel tavasszal a Szolnoki MÁV, Kis Károly legénysége legutóbb hét gólt szerzett Debrecenben, korábban pedig legyőzte többek között a Békéscsabát, a Nyíregyházát és a Vasast is. Ennek eredményeként akár még az első öt hely valamelyike is meglehet, és ha a papírformának megfelelően a Honvéd-MFA-t és a Putnokot legyőzi otthon, akkor az utolsó mérkőzésen, Cegléden azért küzdhet a csapat, hogy a „csont nélküli” NB II-es tagsága meglegyen. És ez a tragikus őszi szezon után óriási eredmény lenne!

Jelenleg a Putnok áll az utolsó, osztályozót érő pozícióban, de hogy ez így is maradjon a bajnokság végén, még legalább hét-nyolc pontot gyűjtenie kell a borsodiaknak. Ez nem lesz könnyű, hiszen a szolnoki vendégszereplésen kívül még a Mezőkövesdet és a Nyíregyházát fogadják, tehát bravúrokra lesz szükségük a cél eléréséhez. Ráadásul a nagy riválisnak tekinthető, egy pont különbséggel mögöttük álló Cegléd sorsolása könnyebb.

Bár több fájó vereséget szenvedett (Balmazújváros, DVSC-DEAC, Honvéd-MFA) a tavasz eddigi szakaszában a Ceglédi VSE, még mindig reális az esélye a csapatnak arra, hogy befusson az utolsó osztályozós helyre. A mezőkövesdi kirándulás nem tartogat sok jót, azonban a két második csapat elleni találkozót (Újpest B, FTC II) kötelező behúzniuk a ceglédieknek, majd végül ki-ki mérkőzés lehet a Szolnok elleni találkozó – igaz, hazai pályán tavasszal még egyetlen meccset sem tudott nyerni a gárda; ha ez nem változik, biztos a kiesés.

A legsanyarúbb helyzetben az Orosháza és a Kazincbarcika van.

Az Orosháza a remek őszi szereplést követően tavasszal zuhanórepülésbe kezdett, mindössze két mérkőzést tudott megnyerni (az egyiket ráadásul az azóta kizárt Vác ellen), és utóbbi öt meccsén kivétel nélkül vesztesen hagyta el a pályát! Látva, hogy még a Békéscsabával, a Vasassal és a Szegeddel is megmérkőzik a hátralévő fordulókban Major László gárdája, csodával érne fel az osztályozós pozíció elérése.

A Kazincbarcika a jó tavaszi kezdés után erősen megtorpant, legutóbbi hat meccsén nem tudott nyerni és különösen fájó, hogy legutóbb a biztosan kieső (tehát elméletileg nem túl motivált) Újpest FC B otthonában hatot kapott a gárda, három legutóbbi idegenbeli fellépésén pedig tizenöt gólt szedett be! A hátralévő négy meccsből legalább hármat kellene megnyernie ahhoz, hogy meglegyen az osztályozó – erre a jelenlegi forma alapján nem látszik sok esély. De azért reménykedni lehet.

A BENNMARADÁSÉRT KÜZDŐ CSAPATOK HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEI

Balmazújváros: Vasas (i), Kazincbarcika (o), Szeged (i), Újpest FC B (i)

Szeged 2011: Kazincbarcika (i), Újpest FC B (i), Balmazújváros (o), Orosháza (i)

Nyíregyháza-Spartacus: DVSC-DEAC (o), Honvéd-MFA (i), Putnok (i)

Szolnoki MÁV: Honvéd-MFA (o), Putnok (o), Cegléd (i)

Putnok: FTC II (i), Mezőkövesd (o), Szolnok (i), Nyíregyháza (o)

Ceglédi VSE: Újpest FC B (o), FTC II (o), Mezőkövesd (i), Szolnok (o)

Orosháza: Békéscsaba (i), Vasas (o), Kazincbarcika (i), Szeged (o)

Kazincbarcika: Szeged (o), Balmazújváros (i), Orosháza (o), DVSC-DEAC (i)


AZ OSZTÁLYOZÓK PÁROSÍTÁSA

1. mérkőzések:

2013. 06. 08., 17:00

NB III, ALFÖLD 1. HELY–NB II, KELET 8. HELY

NB III, TISZA 1. HELY–NB II, KELET 7. HELY

NB III, MÁTRA 1. HELY–NB II, KELET 6. HELY

Visszavágók:

2013. 06. 15., 17:00

NB II, KELET 8. HELY–NB III, ALFÖLD 1. HELY

NB II, KELET 7. HELY–NB III, TISZA 1. HELY

NB II, KELET 6. HELY–NB III, MÁTRA 1. HELY

 

A KELETI CSOPORT ÁLLÁSA
1. Mezőkövesd-Zsóry 26 15 4 7 49–30 +19 49
2. Vasas 26 15 4 7 43–27 +16 49
3. Békéscsaba Előre 26 12 9 5 48–37 +11 45
4. Balmazújváros 26 12 6 8 45–34 +11 42
5. Budapest Honvéd II-MFA* 26 11 5 10 46–42 +4 38
6. Szeged 2011 26 10 8 8 38–34 +4 38
7. Nyíregyháza Spartacus 26 11 4 11 32–33 –1 37
8. Ferencvárosi TC II* 26 11 3 12 43–43 0 36
9. Szolnoki MÁV FC 26 10 6 10 43–39 +4 36
10. Újpest FC B* 26 10 5 11 41–43 –2 35
11. Putnok VSE 26 9 7 10 40–42 –2 34
12. Ceglédi VSE** 26 9 8 9 45–44 +1 33
13. Orosháza FC 26 9 3 14 40–52 –12 30
14. Kazincbarcikai SC 26 8 5 13 35–49 –14 29
15. DVSC-DEAC* 26 7 5 14 40–50 –10 26
16. Dunakanyar-Vác 26 6 4 16 22–51 –29 22

**A Ceglédtől két pontot levontak.

A Vácot az MLSZ fegyelmi bizottsága háromszori ki nem állás miatt kizárta. A váciak pályán elért eredményei megmaradnak, minden további meccsüket 3–0-val az ellenfél javára írják jóvá.

*Az NB II 2012–2013-as szezonjának végén a bajnokságban résztvevő NB I-es sportszervezetek tartalék együttesei a csapatuk elért eredményétől függetlenül kiesnek az NB III-ba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik