Zárt kapuk és két rangadó; az Újpestet megcsaphatja a kiesés szele

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.03.14. 09:33
null
Futács Márkó (Fehérvár, balra) és Iszlai Bence (DVTK) csatája a két csapat őszi miskolci mérkőzésén (Fotó: Kozma István/Észak Magyarország)
A sereghajtó Kaposvárt fogadja a listavezető Ferencváros a labdarúgó NB I 25. fordulójában. Üldözője, a Mol Fehérvár FC a DVTK-val meccsel, míg a 3. helyen álló Mezőkövesd a 4. Puskás Akadémiával csap össze. A „hátsó régióban” kulcsfontosságú mérkőzés következik az Újpest és a Paks között. Minden találkozót zárt kapuk mögött játszanak, hiszen a koronavírus-járvány miatt meghozott rendelkezések visszavonásáig egyetlen osztály egyetlen magyarországi mérkőzésén sem lehetnek jelen nézők.

 

Kezdjük a legfontosabbal: a forduló mindegyik mérkőzése zárt kapus, a Magyar Labdarúgó-szövetség kötelezően betartandó előírásait itt olvashatják. NB I-es férfi felnőtt mérkőzésekre sportszervezetenként (csapatonként) maximum 45 fő mehet be: labdarúgók, stábtagok, regisztrált sportszakemberek és vezetők. Újságírók, fotósok és nem jogtulajdonos televíziók akkreditálására sincs lehetőség, a jogtulajdonos televízió (MTVA) minimális stáblétszámmal dolgozhat. Természetesen a mérkőzés lebonyolításához szükséges hivatalos személyek (a játékvezetői egységek tagjai, ellenőrök), a minimális technikai személyzet, a hazai rendezői gárda, az egészségügyi személyzet, a labdaszedők (csak 14 éven felüliek, maximum 10 fő) ott lesznek a stadionokban.

FERENCVÁROS–KAPOSVÁRI RÁKÓCZI

Egyáltalán nem rossz a Kaposvár mérlege az FTC ellen, igaz, az örökmérleg a fővárosiak javára billen. A Ferencváros 9, a Kaposvár 5 mérkőzést nyert meg, a döntetlenek száma 12.

A Ferencváros sosem veszített élvonalbeli bajnokit pályaválasztóként a Kaposvár ellen: 13 mérkőzés után a mérleg 7 hazai győzelem és 6 döntetlen.

A két csapat egymás elleni legutóbbi három bajnokiját a Ferencváros nyerte meg, a Kaposvár 2012 óta nem győzte le az FTC-t NB I-es találkozón.

A Ferencváros 2017. április 15. óta nem veszített hazai pályán bajnoki mérkőzést, akkor a Vasas győzte le 2–1-re. A veretlenségi sorozat 48 meccset számlál (37 győzelem, 11 döntetlen). A 48 mérkőzésen alig volt olyan vendégcsapat, mely kapott gól nélkül úszta volna meg az Üllői úti látogatást: a DVSC-nek és a Honvédnak sikerült egyszer-egyszer megőriznie kapuja érintetlenségét.

Az FTC még nem kapott gólt 2020-as hazai mérkőzésein: a Paksot 4–0-ra, a Fehérvárt 1–0-ra, a Debrecent 2–0-ra győzte le, a Honvéddal 0–0-s döntetlenre végzett.

A Ferencváros a 2020-as bajnoki mérkőzésein 14 pontot szerzett, a Kaposvár eddig összesen 10-et.

A Rákóczi legutóbbi 7 bajnoki mérkőzését mind elveszítette, a legutóbbi négyet úgy, hogy nem szerzett gólt. Ebben a naptári évben a kaposváriak csak egy pontot tudtak szerezni.

A Ferencváros az egyetlen csapat, mely őrzi hazai veretlenségét, mérlege 8 győzelem, 3 döntetlen. Az FTC csak 5 gólt kapott hazai pályán, minden más házigazda legalább 10-nél tart. A Kaposvár idegenbeli mutatója (is) a legrosszabb a mezőnyben, 1 győzelem (Debrecenben szerzett 3 pontot a Rákóczi), 10 vereség. A Kaposvár kapta vendégként a legtöbb gólt (25) és szerezte a legkevesebbet (7).

MEZŐKÖVESD–PUSKÁS AKADÉMIA

A forduló egyik rangadója ez, hiszen a Mezőkövesd a 3., a PAFC a 4. helyről várja a találkozót. A két csapat között 6 pont a különbség, a kövesdiek egy győzelemmel óriási lépést tennének a dobogó felé.

Kiegyenlített az örökmérleg, a Mezőkövesd és a Puskás Akadémia is 4 mérkőzést nyert, a döntetlenek száma kettő.

Az eddigi tíz NB I-es összecsapásukból csak négyen volt pályaválasztó a Mezőkövesd, és veretlen is maradt ezeken (3 győzelem, 1 döntetlen).

A Mezőkövesd hazai mérlege 6 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség, a negyedik legjobb az NB I-ben. A Ferencváros után a legkevesebb gólt (10) kapó csapat pályaválasztóként Kuttor Attiláé. A PAFC sokkal jobban szerepel idegenben, mint otthon, nyolccal több pontot szerzett vendégként, mérlege 6 győzelem, 5 döntetlen, 1 vereség.

A Fehérvár ellen megszakadt a Puskás Akadémia hétmérkőzéses veretlenségi sorozata, ám a felcsútiak így is csak kettőt veszítettek el legutóbbi 12 bajnokijukból – igaz, feltűnően sok a döntetlenjük.

A két csapat a Magyar Kupában is összefutott, a Mezőkövesd 1–0-s idegenbeli sikere után 1–1-es hazai döntetlennel lépett tovább az elődöntőbe.

A Puskás Akadémia egészen kitűnő idegenbeli sorozatban van. A PAFC 2019. augusztus 17-én pont Mezőkövesden szenvedte el egyetlen idegenbeli vereségét, azóta 5 győzelem, 5 döntetlen, tízmérkőzéses veretlenségi széria. Ez az egész bajnoki idényt tekintve is csúcs, holtversenyben a Fehérvárral – ha a PAFC nem kap ki, akkor immár egyedüli „idényrekorder” az idegenbeli veretlenségi sorozatokat tekintve.

ÚJPEST FC–PAKSI FC

Kulcsfontosságú alsóházi mérkőzés, az Újpest 28 pontos és csak 3 ponttal előzi meg a kieső helyen álló ZTE-t, a Paks 27 pontos – valódi „hatpontos” meccs. Ha az újpestiek alulmaradnak és a ZTE nyer Debrecenben, akkor ugyan még nem csúsznak vissza kieső helyre a lilák, de pontkülönbség nem választja őket el a veszélyzónától.

32 első osztályú bajnoki találkozó után a Paks áll jobban, 11 alkalommal nyert, az Újpest nyolcszor, 13 mérkőzés döntetlenre végződött.

A Paks 2010 és 2015 között ötször vendégeskedett az Újpestnél, ötször nyert, a 2013. március 2-i 0–6 a lila-fehérek történelmének egyik legsötétebb fejezete. Az utóbbi időben az iksz a (szinte) garantált, ha az Újpest a pályaválasztó: 2015 nyara óta hét mérkőzést játszottak ilyen szereposztásban és hat eldöntetlenül végződött.

Hazai pályáról erős beszélni az Újpest esetében, így maradjunk annyiban, pályaválasztóként pocsékul szerepel Nebojsa Vignjevics csapata: eddig csak 8 pontot szerzett, mérlege 2–2–6 – ennél csak a Kaposvár mutatója rosszabb. Az Újpest szerezte házigazdaként a legkevesebb gólt (11) a mezőnyben. A Paks idegenbeli mérlege halvány, 3 győzelem, 1 döntetlen, 8 vereség.

Az Újpest legutóbbi nyolc bajnokijából csak egyet tudott megnyerni, a sereghajtó Kaposvár ellen.

Az előző bajnokságban pályaválasztóként kimondottan erős volt az Újpest, most szinte végig „albérletben” játszik, de a visszaesés még ezt figyelembe véve is elképesztő. A 2018–2019-es idényben az Újpest csak 8 gólt kapott házigazdaként, most már 17-et, pedig hol az évad vége – és csak kétszer zárt kapott gól nélkül.

A Paks legutóbbi tíz idegenbeli bajnokiján nem ismert középutat, háromszor nyert, hétszer veszített. Mind a hét vereség esetében legalább két gólt kaptak a tolnaiak.

BUDAPEST HONVÉD–KISVÁRDA

Öt NB I-es mérkőzés után egyensúlyban vannak, a mérleg 2 kispesti siker, 1 döntetlen, 2 kisvárdai győzelem. A legutóbbi két találkozót a várdaiak nyerték meg.

A Honvéd pályaválasztóként nem remekel, mérlege az ideiglenes otthonul szolgáló Új Hidegkuti Nándor Stadionban 4 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség. A Kisvárda nem az idegenbeli szereplésére lehet büszke: 2 győzelem, 2 döntetlen, 8 vereség, ennél csak a Kaposvár mutatója gyengébb.

A kispestiek hárommérkőzéses nyeretlenségi sorozatban vannak és csak kettőt nyertek meg legutóbbi tizenegy bajnokijukból. E tizenegy találkozón a Honvéd hatszor gólképtelen maradt és csak egyszer szerzett egynél több gólt (kettőt).

A Kisvárda legutóbbi tíz bajnokijából csak kettőn tudott győzni, idegenben egyen sem. A hétmérkőzéses idegenbeli nyeretlenségi sorozatban (2 döntetlen, 5 vereség) levő várdaiak legutóbb 2019. október 19-én, a Kaposvár otthonában szereztek három pontot. Másik győzelmüket a Honvéd ellen aratták…

A 2019–2020-as bajnokságban csak egy olyan idegenbeli mérkőzése volt a Kisvárdának, amelyen nem kapott gólt (Kaposváron 2–0).

DEBRECENI VSC–ZALAEGERSZEGI TE FC

Eddig 57-szer néztek szembe NB I-es mérkőzésen, az örökmérleg 31 Loki-siker, 12 döntetlen, 14 Zete-győzelem.

A két város közti távolságot figyelembe véve nem meglepő, hogy Debrecen valóságos „vesztőhely” a Zalaegerszegnek. A Zete eddig 29 alkalommal látogatott élvonalbeli bajnokin a Nagyerdőbe, egyszer nyert, de akkor nagyon – 2002. március 30-án 6–1-re! Azóta kizárólag vereségek, egymás után tizenegy. A DVSC a győzelmi széria alatt minden alkalommal legalább két gólt rámolt be a ZTE kapujába.

Továbbra is a Debrecen mérkőzéseit érdemes választanunk, ha sok gólt akarunk látni: eddig 23 találkozón 3.35 a gólátlag, a legmagasabb az NB I-ben. A ZTE mérkőzésein 2.83 a gólátlag, ez a középmezőnybe sorolja a zalaiakat.

A DVSC hazai mérlege 6 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség, a Loki szerezte a második legtöbb gólt (22) pályaválasztóként a Fehérvár (25) után. A ZTE idegenbeli mérlege 3 győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség.

A Debrecen legutóbbi 16 hazai bajnokiján csak kétszer zárt kapott gól nélkül. Igaz, a gólszerzéssel nincs gond, a legutóbbi 19 találkozón csak egy vendégcsapat úszta meg kapott gól nélkül – a Kaposvár, amely nyert is 1–0-ra a Nagyerdei Stadionban.

MOL FEHÉRVÁR FC–DIÓSGYŐRI VTK

Az örökmérleg jócskán a házigazda Fehérvár javára billen, 72 NB I-es mérkőzés után 40–9–23.

A Diósgyőr eddig 35 kísérletből hétszer győzött a Vidi otthonában, legutóbb tavaly februárban, 2–1-re.

A Fehérvár sok pontot hullajtott el házigazdaként, ám így is csak a Ferencváros előzi meg a szerzett pontok számában. A Vidi hazai mérlege 7 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség, a fehérváriak szerezték a legtöbb gólt (25) pályaválasztóként a mezőnyben. A DVTK idegenbeli mérlege 5–2–5.

A Fehérvár jó formába lendült, legutóbbi három bajnokiját háromgólos különbséggel megnyerte, a ZTE-t és a Puskás Akadémiát 4–1-re, a Kaposvárt 3–0-ra múlta felül. Hazai pályán is hárommérkőzéses győzelmi (és négymérkőzéses veretlenségi) sorozatban van a Vidi.

Feczkó Tamás érkezése óta szárnyal idegenben a Diósgyőr, legutóbbi hat vendégjátékán veretlen maradt (4 győzelem, 2 döntetlen). Ez különösen úgy nagy dolog, hogy a DVTK „történelmi gyenge pontjának” számít az idegenbeli szereplés. Ráadásul a hatos veretlenségi széria során a Diósgyőr ötször legalább két gólt szerzett. A miskolciak legutóbb 2019. november 9-én, a Honvéd ellen maradtak alul idegenben, 1–0-ra kaptak ki.

NB I, 2019–2020, 25. FORDULÓ
MÁRCIUS 14., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
17.00: FTC–Kaposvár (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna
Solymosi Péter
17.00: Mezőkövesd–Puskás Akadémia
Mezőkövesd, Városi Stadion
Erdős József
17.00: Újpest FC–Paksi FC
Zalaegerszeg, Városi Stadion
Pillók Ádám
17.00: Honvéd–Kisvárda (Tv: Duna World)
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion
Vad II István
17.00: DVSC–ZTE FC
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Iványi Zoltán
19.30: Mol Fehérvár–DVTK (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Berke Balázs
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 22 15 5 2 39–19 +20 50
2. Mol Fehérvár FC 24 15 4 5 46–22 +24 49
3. Mezőkövesd Zsóry FC 24 13 5 6 37–21 +16 44
4. Puskás Akadémia FC 24 10 8 6 39–31 +8 38
5. Diósgyőri VTK 24 11 3 10 34–32 +2 36
6. Budapest Honvéd 24 9 7 8 24–27 –3 34
7. Debreceni VSC 23 9 3 11 36–41 –5 30
8. Kisvárda 24 8 4 12 30–35 –5 28
9. Újpest FC 23 8 4 11 30–36 –6 28
10. Paksi FC 24 8 3 13 29–41 –12 27
11. Zalaegerszegi TE FC 24 6 7 11 31–37 –6 25
12. Kaposvári Rákóczi FC 24 3 1 20 19–52 –33 10

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik