SOMOGYI ZSOLT 2019.02.08 12:13

Vincze Ottó: Miközben nagy volt a feszültség, a zrika is belefért

Az FTC korábbi játékosa, Vincze Ottó eseményekben és botrányokban bővelkedő összecsapásokra emlékezik: előfordult, hogy a bíró odaszólt neki, hogy sprinteljen, máskor az ablakon át kellett társaival távoznia.

Vincze Ottó szerint Davide Lanzafame (jobbra) amolyan visszavont támadóként a leghatékonyabb (Fotó: Szabó Miklós)

 

 

VÉLEMÉNY
„Ha meg akarjuk nyerni a bajnokságot, három pontot kell szerezni a Megyeri úton – márpedig, ahogy látom, meg akarjuk. Nagyon egységes volt a Honvéd ellen a Fradi, ha az újak beilleszkednek, nagy lehet a konkurencia, erős lehet a keret, látszott az edzői elképzelés. Ám nem becsülném le az Újpestet, láttam a Loki elleni meccsét, tudatosan, időnként jól játszottak a lilák. A régi meccsek? Nos, boldog vagyok, hogy hatvan-hetvenezer ember előtt játszhattam nagy rangadókat, az Újpest ellen is. Ott voltam a pályán, amikor nyolc-háromra a lilák győztek, és három évvel később, amikor hét-eggyel vágtunk vissza – számolja csak ki: összesítésben mi voltunk a jobbak egy góllal” – nyilatkozta Rab Tibor, aki 1974 és 1986 között volt az FTC védője.
„Ózdon edzősködöm, átigazoltunk egy fiatal, ügyes fiút, gyakran kérdezem: hol is játszottál, bocsánat, elfelejtettem a nevét. Újpest, jön a válasz – ez az ugratás. Amikor a BL-be jutottunk, akkor lőttem egy gólt, védelmi hiba után Szűcs Lajossal találtam szembe magam, kicseleztem, de egy védő visszaért az üres kapuba, ezért muszáj volt igazítani egyet. Novák Dezső, az edzőnk leszúrt: ne szórakozzak máskor! Pedig csak nem hittem, hogy egyből be tudom rúgni… A régi társak közül néhányan Siklóson leszünk szombat este, ott nézzük a meccset. A Mol Vidi veresége olyan esély, amelyet nem hagyhat veszni a Fradi, a papírforma sima vendéggyőzelmet ígér” – mondta Zoran Kuntics, aki 1995-ben és 1996-ban az FTC csatáraként futballozott.

„Megesett, hogy csak az ablakon át tudtam elhagyni az öltözőt egy Újpest–Fradi után…”
Amikor a párosítás szóba kerül, Vincze Ottóból is előtörnek az emlékek. Azok után, hogy lapunk csütörtöki számában az újpestiek korábbi kedvence, Véber György beszélt arról, hogyan emlékszik vissza azokra az időkre, amikor ő is játszott a derbiken, most a vendég zöld-fehéreket képviselő 44 éves, korábbi 11-szeres válogatott játékost faggattuk.

„Az első derbim még a régi Népstadionban egy kettős rangadó volt – emlékezett Vincze Ottó. – Tizenkét éves voltam, a Fradi serdülőivel előmeccset játszottunk a BVSC ellen, de csak az akkoriban kapható tornacipőben játszhattunk, hogy kíméljük a gyepszőnyeget. A »dorkóban« csúszkáltunk, ám az élmény hatalmas volt, főleg úgy, hogy a gólszerzők neve felkerült az eredményjelző táblára – az enyém, azt hiszem, háromszor is, de ezt ne vegye dicsekvésnek… Mi voltunk aztán a labdaszedők, néhány lépésre a pályától néztük a nagyokat. Aznap minden gyerkőc úgy ment haza, hogy futballista akart lenni, és felnőttként is abban a stadionban futballozni.”

És ez Vincze Ottónak meg is adatott, igaz, mire részt vehetett a derbin, már nem voltak kettős rangadók.

„Amikor visszatértem a Fradiba, akkor jutottunk be a BL-csoportkörbe, s a szezon elején fogadtuk az Újpestet, Nyilas Elek tizenegyesével, s Zoran Kuntics szép góljával simán nyertünk – mondta Vincze Ottó. – Aztán Újpesten volt egy mérkőzés, amelyen megdobáltak minket kövekkel, a régi játékoskijáró épp a lila-tábor közelében volt, végül az öltözőt is alig lehetett elhagyni. A rendőrök az öltöző ablakán tereltek ki minket a buszhoz.”

 

Lila-fehér hírek
Az Újpest tájékoztatása szerint csütörtök estig még csaknem 2500 belépő maradt a szombati derbire. Klubkártyával a meccsjegy.mlsz.hu oldalon vehetnek jegyet a drukkerek, személyesen pedig a Megyeri úti pénztárakban. Az ablakok pénteken 17 és 20 óra között lesznek nyitva, a meccs napján délután fél négytől lehet sorban állni. Fontos, hogy személyes vásárlásnál személyazonosságot igazoló okmány szükséges.
Az Újpest honlapja számszerűsítette a derbi előtti előkészületeket, összeállításából kiderül, hogy az M4 Sport 11 kamerával közvetíti a mérkőzést, s ha az időjárás lehetővé teszi, a drónkamerát is felszereli. A rendet 300 fős biztonsági és rendezőszemélyzet, valamint a kerületi és a készenléti rendőrség munkatársai biztosítják, a nyolc büfében 1500 zacskó chipset és 2500 zacskó szotyolát árulnak, a szervezők továbbá 4000 liter sörrel készülnek.
A rangadóval kapcsolatban az Újpest korábbi támadója, a klubnál jelenleg sportkoordinátorként dolgozó Kabát Péter is nyilatkozott az egyesület közösségi oldalán: „A sorsolás óta minden lila-fehér drukker ezt a találkozót várja. Aktív labdarúgóként a Fradi elleni meccs hetében hétfőtől csak a derbi járt a fejemben, és ahogy közeledett a kezdő sípszó, egyre jobban felspannoltuk magunkat. Az ország két legnépszerűbb csapata feszül egymásnak, a hangulatot és a meccs lélektanát lehetetlen elmagyarázni annak, aki játékosként sosem élte át ezt a párharcot.”

Abban az időben lovas rendőrök rohamáról, utcai kergetőzésekről, verekedésekről szóltak a hírek a meccs kapcsán, arról, hogy az ellenfél szurkolói miként tudják megközelíteni a stadiont.

Persze azért a futball volt a legfontosabb: győzelemből és vereségből is jutott, Vincze Ottó játszott azon az 1–1-es bajnokin 1998 tavaszán, amely az Újpest máig utolsó bajnoki címét jelentette.

„Óriási volt a rivalizálás, de a játékosok tisztelték egymást, nem voltunk rosszban az újpestiekkel – magyarázta Vincze Ottó. – Az más kérdés, hogy a húsz évvel ezelőtti Újpest összeállítását bármikor elmondom, de a maiakét, nos, az már nehezebben menne. Ezer emlékem van, még az is megesett, hogy egy gyors kontra közben a mellettem futó Ábrahám Attila játékvezető odaszólt: »Ottó, sprinteljen, még a végén lehagyom.« Miközben nagy volt a feszültség, a zrika is belefért.”

Az esélyek szombaton a Ferencváros mellett szólnak, az egykori középpályás szerint több mutatóban is a zöld-fehérek tűnnek jobbnak, de ettől még nincs lefutva a rangadó.

„Évek óta tiszteletre méltó az újpesti szakmai munka – mondta Vincze Ottó. – Nebojsa Vignjevics kerete folyamatosan változik, mégis élvezetes futballra törekszik. Novothny Somát régóta figyelem, tehetséges csatár, kérdés, tudja-e semlegesíteni a Fradi védelme.”

Édes-savanyú másnap

Az ősszel már megtapasztalta a derbi hangulatát Marcel Heister, a Ferencváros nyáron átigazolt német hátvédje. A 26 esztendős játékos minden percét élvezte az 1–0-s zöld-fehér győzelemmel végződő meccsnek, ám a felfokozott hangulat, a nyomás és a szurkolói elvárások nem hatottak rá újdonságként.
„Pontosan tudom, mit jelent a szurkolóknak a legnagyobb rivális elleni találkozó, Izraelben, a jeruzsálemi Beitar játékosaként hozzászoktam – mondta lapunknak a bal oldali védő. – A drukkerek és a klubvezetők minden meccsen győzelmet vártak, de megértették, hogy a vereség része a sportnak. Kivéve, ha a Hapoel Tel-Aviv elleni párharcról volt szó, ott egész egyszerűen tilos volt kikapni. A nagy rangadók és a többi bajnoki között talán éppen a másnap jelenti a különbséget. A győzelem kétszer olyan édes, a vereség pedig sokkal fájdalmasabb az ébredés után. A Groupama Arénában aratott siker felejthetetlen volt, és most is esélyesként utazunk a Szusza Ferenc Stadionba. A miénk az erősebb csapat, a három pontért megyünk Újpestre, és a hétközi edzéseken mindenkin látszott, hogy száz százalékot akar nyújtani.”

(Fotó: Szabó Miklós)

Bár a hátvéd csak a nyáron szerződött a zöld-fehérekhez, a Szusza Ferenc Stadion nem teljesen ismeretlen terep neki. A Beitar játékosaként már járt a IV. kerületben, amikor az izraeli csapat 2017 nyarán a Vasast búcsúztatta az Európa-liga selejtezőjében.
„Három-nullára nyertünk, meglehetősen sima meccs volt – idézte fel emlékeit a futballista. – Hogy ezúttal mi lesz a végeredmény? Beérném az egy-nullás győzelemmel is, azért ugyanúgy három pontot adnak, mintha ismét három-nullára nyerne a csapatom.”
A labdarúgó egyelőre külföldiként lép pályára, ám hamarosan futballmagyarnak számíthat: „Édesapám nagymamája magyar volt, de amikor hozzáment a horvát dédpapámhoz, Horvátországba költözött. Előkerestem a szükséges dokumentumokat, amelyek igazolják a rokoni szálat köztünk, bízom benne, hogy ennek köszönhetően nem számítok majd légiósnak.”

 AZ ÁLLÁS
  1. Ferencvárosi TC 19 13 3   3 37–15 +22 42
  2. Mol Vidi FC 19 10 4   5 30–19 +11 34
  3. Debreceni VSC 19   8 7   4 25–19   +6 31
  4. Budapest Honvéd 19   8 5   6 21–16   +5 29
  5. Újpest FC 19   7 8   4 21–14   +7 29
  6. MTK Budapest 19   8 3   8 28–27   +1 27
  7. Mezőkövesd Zsóry FC 19   6 7   6 26–24   +2 25
  8. Paksi FC 19   6 7   6 24–26   –2 25
  9. Puskás Akadémia FC 19   7 3   9 24–24     0 24
10. Kisvárda 19   5 4 10 17–35 –18 19
11. Diósgyőri VTK 19   4 6   9 19–30 –11 18
12. Szombathelyi Haladás 19   2 3 14 13–36 –23   9

 

2019.11.12 22:20:25

Labdarúgó NB I CSILLAG PÉTER

Novellahőse, a kilenc ujjal védő Zsák Károly kapus összeomlásának színhelyén nézte velünk a Honvéd–DVTK-t.

2019.11.10 13:01:41

Labdarúgó NB I BERECZKY ATTILA (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Csak egy gólig jutott a borzalmasan gyengén védekező Loki a helyzeteivel remekül sáfárkodó FTC ellen.

2019.11.10 12:39:53

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR, DÖMÖTÖR CSABA (fotók)

Élete második legjobb döntésének tartja, hogy rábólintott a Mezőkövesd megkeresésére.