HIRDETÉS
HIRDETÉS
TŐKE JÁNOS 2018.01.08 13:31 Frissítve: 2018.01.08 13:48

Videoton: Szerbiának van mit tanulnia Magyarországtól – M. Nikolics

A belgrádi Marko Nikolics bízik abban, hogy a Videoton labdarúgócsapata megnyeri a magyar bajnokságot, s a Mozzart Sportnak adott interjúban azt is közölte, hogy szerinte Magyarország sportpolitikája kiváló.

HIRDETÉS
Nikolics1
Nikolics reméli, a Videoton és a Partizan is bajnok lesz (Fotó: Török Attila)

 

 

Marko Nikolicsot kétszer is akkor váltották le, amikor együttese a bajnoki címért küzdött: először 2015-ben a belgrádi Partizan edzője volt, amikor a klub vezetősége úgy döntött, meneszti. Utódjának, Zoran Milinkovicsnak már csak annyi feladata maradt, hogy a kitaposott úton továbbmenjen, és a magasba emelje a szerb Szuperliga megnyeréséért járó serleget. Hasonló volt a történet 2016-ban a ljubljanai Olimpija esetében is.

Amikor másodszor is a Partizan edzője lett, már taktikusabb volt: kevesebbet vitatkozott, de ugyanúgy vagy még jobban végezte a munkáját, mint korábban. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen annak ellenére, hogy az idény első belgrádi örökrangadója előtt csapata kilencpontos hátrányban volt a Crvena zvezdával szemben, megnyerte a bajnokságot és a Szerb Kupát.

„A 2017-es évre sokáig emlékezni fogok” – nyilatkozta Nikolics a Mozzart Sportnak, s meg is indokolta döntését. „A csapat sikerei mellett megválasztottak a szerb Szuperliga legjobb edzőjének, s a Partizanban is én kaptam az év legjobb trénerének járó elismerést.”

A közvélemény és a belgrádi szurkolók is azt várták, hogy Nikolics vezérletével az együttes helytáll majd a Bajnokok Ligája selejtezőjében, így számukra hideg zuhanyként hatott a hír, hogy a tréner tavaly júniusban aláírt a székesfehérvári Videotonnak.

„A döntésemet mindenki a maga módján értelmezte. Ahogy neki megfelelt, de ez engem nem érdekelt. Nem a Partizant hagytam ott, hanem tíz év után a szerb labdarúgásból távoztam. Aki érti, az ennyiből megérti, mit mondtam. A szurkolókkal és a vezetőséggel folytatott közvetlen megbeszélések során meggyőződhettem arról, hogy megértették a döntésemet. Kaptam egy olyan lehetőséget, hogy külföldön is megmutathattam, mit érek, s ezzel élni szerettem volna” – mondta Nikolics, aki arra is kitért, hogy Szerbiában a körülmények igencsak akadályozzák, hogy más edzők, mint például Alekszandar Sztanojevics, Veljko Paunovics, Vlada Ivics vagy éppen ő visszatérjenek a szerb labdarúgásba.

nikolics2
A Videoton edzője szerint a szerbek sokat tanulhatnak a magyaroktól (Fotó: Török Attila)

 

„A változáshoz elengedhetetlen a rendszer megváltoztatása, beleértve az országot is. Mivel a jelenlegi helyzet magától nem fog megoldódni, valakinek be kell avatkoznia. És mivel tudvalevő, hogy az állam a legerősebb, így ezt neki kell megtennie” – nyilatkozta Nikolics, aki arra a kérdésre, hogy esetleg Szerbiának éppen Magyarországtól kell-e példát vennie, a következőképp válaszolt.

„Sokat lehet a magyaroktól tanulni. Korábban focinemzet voltak. Mindenki hallott már a válogatottjuk sikereiről, s arról is, hogy a Videoton 1985-ben UEFA-kupa-döntőt játszott a Real Madriddal. Ezután egy harmincéves sötétség következett, amiből keresik a kiutat. Elkötelezettek, tudják, mit csinálnak. Minden első ligás csapatnak új stadionja van, s a következő idénytől a második ligásoknak is lesz. A feltételek, mind a játékosoknak, mind a nézőknek, európai színvonalúak. A bajnokság médialefedettsége kiváló, a bíráskodás egyetlenegy pillanatig sem téma, s higgyék el, meg kellett szoknom, hogy a vereség ugyanúgy normális, mint a győzelem. Hogy mennyire komolyan veszik a dolgokat, íme, egy példa: a Haladás, amely az utolsó helyen áll a táblázaton, a három utolsó őszi fordulóban legyőzte a Ferencvárost és bennünket, s ebben az évben kap egy 12 ezer férőhelyes stadiont” – mondta a Videoton edzője.

Hozzátette, Garancsi István immár tíz idény óta áll a klub élén, s természetesen a szezonbeli célok közt az első helyen a bajnoki cím begyűjtése áll. „Az őszi idényben végig az élen álltunk, aztán elveszítettük a két utolsó mérkőzésünket, s most másodikak vagyunk. A Ferencváros és mi egy picit meglógtunk a mezőnytől, nagy harc lesz a hátralevő 14 fordulóban.”

markonikolic
2017-ben bajnok és kupagyőztes volt a Partizannal (Fotó: Mozzartsport.com)

 

A Mozzart Sport feltételezésére, hogy erre Szerbiában azt mondanák, könnyű a dolga Markónak, ha Orbán Viktor miniszterelnök is a csapatának szurkol, Nikolics ezt felelte:

„Ez laikus értelmezése a dolgoknak. A Videoton klubelnöke az egyik legnagyobb magyarországi építőipari cég vezetője, a főtámogatónk a Mol, tehetséges, rátermett és gazdag emberek állnak mögöttünk, de ez nem jelenti azt, hogy dobálódznak a pénzzel. Éppen ellenkezőleg, a teljes magyar sport egészséges alapokon fekszik. Nemcsak a labdarúgásról beszélek, hanem a vízilabdáról, a jégkorongról, a kézilabdáról, a kosárlabdáról. De ha már szóba került a miniszterelnök, akkor emlékeztetnék mindenkit arra, hogy tavaly a Videoton az utolsó fordulóban maradt le a bajnoki címről, úgyhogy tessék, ennyit arról, hogy a miniszterelnök mennyire avatkozik bele a labdarúgásba” – beszélt a magyarországi tapasztalatairól. Az interjút azzal zárta, bízik abban, hogy 2018-ban a Videoton és a Partizan is bajnok lesz.

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.18 22:34:06

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A klubcsapatainkban szereplő légiósok produkciója a közepes szintet sem üti meg.

2018.07.17 23:21:17

Labdarúgó NB I P. K.

SZEZONRAJT II. Csertői kiakadása ellenére nem sok minden változott Pakson, együtt maradt a Kövesd is.

2018.07.17 12:56:30

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

Az edzések utáni könyvtár-látogatásról, a sokkoló orvosi bejelentésről, s arról, hogy az önsajnálat nem visz előre.

2018.07.17 11:52:28

Labdarúgó NB I P. K.

SZEZONRAJT I. Fernando megmutathatja, mit tud, de van-e több ebben a diósgyőri keretben?

2018.07.13 23:31:53

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Példás fegyelemről és egységről tett tanúbizonyságot.

HIRDETÉS
HIRDETÉS