Pécsen is fordított, így a Vidi lesz az FTC ellenfele a döntőben

Vágólapra másolva!
2013.03.24. 17:57
null
Pécsen győzelemnek és továbbjutásnak örülhetett a Videoton (Fotó: Havran Zoltán)
A Videoton lesz a Ferencváros ellenfele április 24-én a labdarúgó Ligakupa fináléjában, a PMFC-Matias otthonában ugyanis 2–1-re győzött hátrányból, így 5–2-es összesítéssel bejutott a döntőbe. A fehérvári csapat negyedszer jutott be a sorozat döntőjébe.

Vasárnap délelőtt még veszélyben forgott a 18 órakor kezdődő Pécs–Videoton összecsapás, hisz a PMFC-stadion centerpályáját hó borította. A klub felhívására és legnagyobb örömére azonban közel 50 pécsi fanatikus hólapátot ragadott, s mindent megtett, hogy a remeknek ígérkező összecsapást a tervezetteknek megfelelően lebonyolíthassák a felek.

S hogy miért ígérkezett előzetesen remeknek a mérkőzés? Székesfehérváron a Pécsnek sikerült vezetést szereznie a José Gomes irányította Videoton ellen – igaz, később Torghelle Sándorék magasabb fokozatra kapcsoltak, s végül 3–1-re nyertek. A Vidi portugál trénere is küzdős meccsre számított előzetesen.

„Nehéz mérkőzés vár ránk Pécsen, a kétgólos előnnyel nem szabad foglalkoznunk. Úgy kell hozzáállnunk a mai meccshez, mintha nulla-nulláról kezdenénk újra a párharcot. Az első találkozó nagyon jól sikerült, ma is mindenkinek a maximumot kell nyújtania ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Természetesen a Pécset tiszteljük, de idegenben is a saját játékunkat szeretnénk játszani” – nyilatkozta José Gomes.

A pálya tehát nem állta útját a jó futballnak, s ezt meg is hálálták a felek. Negyedóra elteltével elmondható volt, hogy a PMFC nagy erőket mozgósított a hátrány ledolgozásáért, bár az első nagy ziccer a Vidi előtt adódott, amikor Nikolics Nemanja balról Arturo Álvarez elé tálalt, hogy aztán Dibusz Dénes hatalmasat védjen.

A pécsi fölény hamar góllá érett: a 18. percben Simon Attila remekül készítette vissza a labdát lövésre Koller Krisztiánnak, aki jobbal hatalmas gólt ragasztott a fehérvári kapu jobb felső sarkába. A télen a Kozármislenytől igazolt Kollernek ez volt az első találata új együttesében. 1–0

A folytatás sem hozott változást. Sőt a PMFC talán még nagyobb lendülettel támadta Tomás Tujvel kapuját, s bizony akár már a szünet előtt ráijeszthetett volna a vendégekre egy újabb találattal. Az első játékrész utolsó tíz percében két hatalmas lehetőséget is elpuskáztak a hazaiak. Előbb a kifejezetten jól játszó Nagy Olivér szerzett erőszakosan labdát Stopirától az alapvonalnál, majd lövésre kínálta fel azt Miroszlav Grumicsnak, aki jobb belsővel centikkel a jobb kapufa mellé helyezett. Majd nem sokkal később Simon Attila teljesen egyedül mehetett a bal oldalon, de a tizenhatoson belülre érve meglepetésre lövés helyett inkább Nagy elé passzolt, aki viszont pocsékul találta el a kissé pattogó labdát, így odalett a legnagyobb hazai ziccer.

A szünetben cserélt Lőrincz Emil vezetőedző, éspedig rendkívül bátran: a balhátvéd, Zoran Zeljkovic helyére a fiatal tehetségnek kikiáltott, de leginkább a támadásokért felelős Márkvárt Dávidot küldte be a továbbjutást érő gól elérése érdekében.

A csere sokáig nem hozta meg az áttörést, ráadásul a Vidi Nikolics Nemanja révén egyenlíthetett is volna. A 66. percben a gólhoz kísértetiesen hasonlító támadás után ismét Simon készített le Kollernek, a 29 esztendős középpályás viszont ezúttal középre bombázott, Tujvel pedig védeni tudott.

Aztán hiába ollózott kapura Grumics, majd hiába pattant a labda Stopira kezére a tizenhatoson belül, alig kevesebb mint negyedórával a vége előtt zörrent a háló. A pécsiek legnagyobb bánatára viszont nem Tujvelé. A korábban több remek átadást is jegyző Vítor Gomes ismét hajszálpontosan emelt Nikolics Nemanja elé, aki tankönyvbe illő mozdulattal, kifordított jobb belsővel a kapu bal oldalába helyezett a tehetetlen Dibusz mellett. 1–1

Teljesen hitehagyottá vált a Pécs a gól után, ráadásul a végén még a csereként beálló Nikola Mitrovics egy Honvéd elleni bajnokin szerzett találatához kissé hasonló gólt szerzett a tizenhatos előteréből, amikor rendkívül elegánsan átemelte Dibuszt. 1–2

A mérkőzést és a párharcot így a Videoton nyerte meg, a PMFC bánhatja, hogy nem váltotta gólra nagy lehetőségeit az első félidőben. A háromszoros Ligakupa-győztes Vidi negyedik fináléjára készülhet, amelyben a Ferencváros lesz az ellenfele április 24-én.

Összefoglaló

LIGAKUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

PMFC-Matias–Videoton 1–2 (1–0)
Pécs. V:
Erdős
PMFC: Dibusz – Fodor, Causic, Balogh B., Zeljkovic (Márkvárt, a szünetben) – Akassou (Horváth Zs., 80.) – Nagy O., Wittrédi, Koller K., – Simon A. (Horváth A., 74.), Grumics. Vezetőedző: Lőrincz Emil
Videoton: Tujvel – Brachi, Szekeres, Caneira, Stopira – Tóth B., U. Nikolics (Mitrovics, 65.) – Oliveira (Molnár T., 87.), A. Álvarez (Paraiba, 70.), Vítor Gomes – Nikolics N. Vezetőedző: José Gomes
Gólszerző:
Koller K. (18.), ill. Nikolics N. (77.), Mitrovics (90.)
Továbbjutott:
a Videoton, 5–2-es összesítéssel

PERCRŐL PERCRE

93. perc: Véget ért a mérkőzés! A Vidi az első meccs után ezúttal is fordítani tudott, s negyedszer is bejutott a Ligakupa döntőjébe. A PMFC hiába volt jobb a meccs nagy részében.
90. perc: Fordított a Videoton! Mitrovics tizennyolc méterről jobbal elegánsan aláemelt a labdának, amely Dibusz fölött a kapuba hullott. 1–2
87. perc: José Gomes egy fiatal magyar támadót küldött be Filipe Oliveira helyett: az 1993-as születésű Molnár Tibort.
80. perc: Akassou helyett Horváth Zsolt érkezett.
77. perc: Egyenlített a Vidi! Nikolics N. nem először indult a labdával a leshatárról kilépve Gomes passzából, védői lemaradtak, s tankönyvbe illő mozdulattal, kifordított belsővel a kapu bal oldalába helyezett Dibusz mellett. 1–1
74. perc:
Grumics kapott labdát a tizenhatoson belül, majd Stopira kezére pöckölte, de a játékvezető nem ítélt tizenegyest a pécsiek legnagyobb felháborodására.
74. perc: Simon Attilát Horváth Adrián váltotta.
73. perc: Vítor Gomes sárgát kapott könyöklésért, áldozata Koller volt.
72. perc:
Márkvárt iramodott meg a jobb oldalon, ballal adott középre, Grumics pedig ollózós mozdulattal tizenegy méterről a kapu fölé lőtt. Szép megoldás volt.
70. perc: Újabb csere a vendégeknél, Álvarez le, Paraiba be.
66. perc:
Szép Grumics–Simon összjáték után utóbbi készítette le a labdát Kollernek, aki tizenhétről lőtt, ezúttal Tujvel védeni tudott.
65. perc: Frissíti középpályáját José Gomes: Uros Nikolicsot Nikola Mitrovics váltotta.
64. perc: Nagy ziccer a Vidi előtt!
Álvarez bal külsővel zseniálisan tekert a leshatárról kilépő Nikolics elé, aki az átvétel után kissé kisodródott, de azért majdnem a hosszú alsóba tudott lőni tíz méterről jobbról. Dibusz ujjheggyel azért hozzáért a labdához.
60. perc:
Gomes jól emelt Álvarez elé, Dibusz viszont remekül jött ki a tizenhatos vonaláig, s blokkolt.
56. perc:
Álvaro Brachi a földön maradt egy ütközést követően, a PMFC-t ez nem zavarta, s Grumics fejjel próbált meg betalálni, Tujvel megfogta a labdát. Brachi ápolást kaphatott ezután.
55. perc: Stopira leütközte Márkvártot, kapott érte egy sárga lapot Erdős játékvezetőtől.
54. perc:
Szép támadás a Viditől! Brachi száguldott el a jobb oldalon egy kényszerítő után, laposan középre adott, Nikolics átlépte a labdát, hogy Vítor Gomes lőhessen, de a pécsi védők szerelték.
52. perc:
Dibusz kapus a felezővonaltól mindössze húsz méterre mentett Nikolics elől.
47. perc:
Máris helyzet! Koller zavartalanul kapott labdát a jobb oldalon a tizenhatoson belül, lövés helyet azonban tíz méterről beadni próbált.
46. perc: A szünetben cserélt, egyben kockáztat a PMFC: a balhátvéd Zeljkovicot a fiatal Márkvárt Dávid váltotta. A jelek szerint Balogh Béla lesz a balbekk a folytatásban.
46. perc: A Videoton kezdte a második játékrészt!

45. perc: Véget ért a félidő, a Pécs megérdemelten vezet 1–0-ra, és összesítésben csak egy gólra van a továbbjutástól.
44. perc: Grumics lágyan a kapu elé emelt, Akassou nyolc méterről a kapu fölé fejelt.
41. perc: Újabb óriási pécsi helyzet maradt ki!
Simon a leshatárról kilépve védők nélkül roboghatott a bal oldalon Tujvel kapuja felé, kissé talán túlságosan is önzetlenül Nagy elé passzolt, aki borzasztóan találta el a labdát.
40. perc:
Gomes mesterien tekert balról Nikolics elé, az egyik hazai védő szögletre mentett az ötösről.
36. perc: Mi maradt ki?!
Nagy erőszakosan elvette Stopirától a labdát az alapvonalon, remekül passzolt Grumicshoz, aki belsővel a hosszú alsót vette célba, de a labda centikkel elgurult a jobb kapufa mellett, ráadásul Simon Attila sem tudott beleérni. Óriási helyzet volt!
33. perc: Nagy Olivér majdnem betalált!
A pécsi szélső ügyesen csapta be Tóth Balázst, majd jobbal próbált lőni tizenhat méterről, de a labda lecsúszott lábfejéről, így elkerülte Tomás Tujvel kapuját.
27. perc:
Vítor Gomes szépen és erőszakosan ment el Akassou mellett a bal oldalon, az alapvonalról középre passzolt, egy védő azonban szögletre vágta a labdát.
A Videoton negyedszer juthat döntőbe a Ligakupában, a PMFC másodszor. A fehérváriak mindhárom fináléjukat megnyerték, míg a Pécs elvesztette egyetlen döntőjét – épp a Vidivel szemben.

23. perc:
Egy veszélytelennek tűnő beadásnál Caneira rosszul találta el a labdát, amely az alapvonalon hagyta el a játékteret.
18. perc: Vezet a PMFC! Simon Attila jól készített le a labdát Koller Krisztiánnak, aki huszonnégy méterről jobbal a jobb felsőbe hatalmas gólt vágott! 1–0
16. perc: Filipe Oliveira ugrott ki a tizenhatoson belül, Fodor Marcell elvitte előle a labdát, a portugál pedig csúnyán felrúgta a pécsit. Némi heves szóváltás után Erdős József játékvezető Arturo Álvareznek és Zeljkovicnak adott sárgát.
11. perc: Az első nagy helyzet! Nikolics Nemanja ment el a bal szélen, ballal középre adott, Álvaro Álvarez az ötösön érkezett lendületből, Dibusz Dénes hatalmasat védett.
10. perc:
Vítor Gomes és Tóth Balázs együttes erővel fellökte Jean-Baptiste Akassout, a megítélt szabadrúgást huszonhét méterről Zoran Zejlkovic a sorfalba lőtte.
8. perc:
Nagy Olivér adhatott be jobbról zavartalanul, a labdát Caneira ismét elfejelte Grumics elöl, majd Wittrédi Dávid Tóth Balázsba lőtt.
5. perc:
Caneira mentett fejjel nagyot a saját ötösén egy bal oldali beadást követően.
4. perc:
Grumics sprintelt egy előrevágott labdára a bal oldalon, a tizenhatoshoz érve megpróbált beadni, a labda viszont Marco Caneiráról levágódott. A pécsiek kezezést reklamáltak – hiába.
1. perc: Miroszlav Grumics egy jobb oldali bedobást követően szépen lefordult, s lőtt tizenhat méterről, de egy védőről szögletre pattant a labda.
A Pécs piros-fekete, a Vidi tiszta fehér szerelésben lépett pályára.
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés! A PMFC indította útjára a labdát!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik