Szeptember óta először nyert bajnokit a Vidi, a DVSC bánta

Vágólapra másolva!
2012.10.28. 16:18
null
A kétgólos előnyhöz jutó Videoton ellen a debreceniek szépítő góllal tettek arról, ne legyen nyugodt a hajrá (Fotó: Mirkó István)
A labdarúgó NB I 12. fordulójában az Európa-liga-hős Videoton a Debrecent fogadta, és magabiztos, megérdemelt győzelmet aratott.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A forduló, de talán az egész ősz legnagyobb NB I-es rangadóját rendezték Székesfehérváron, hiszen az Európa-ligában a csoporttársait a vártnál jobban „aprító" Videoton a címvédő DVSC-Tevát fogadta. A székesfehérváriak ezen a derbin szerették volna bizonyítani, hogy egyes pikírt vélemények ellenére igenis fontos számukra a hazai pontvadászat, ugyanakkor a hajdúságiak is tudták: egy mai sikerrel már 13 pontosra növelhetik az előnyüket legerősebb keretű kihívójukkal szemben.

Bizony, 13-ra, ugyanis az NB I-ben egyáltalán nem vitézkedik a Vidi: a megelőző öt bajnokijából egyet sem tudott megnyerni, a mai nap előtt az utolsó győzelmét a hazai pontvadászatban még szeptember másodikán aratta, a sereghajtó Siófok otthonában. Ellenben a Debrecen két megingástól eltekintve sorra nyeri a mérkőzéseit az élvonalban, igaz, az Eger és a Kaposvár elleni vereségek mellett a gyakran kilátástalan futballjukkal sem tudnak elszámolni szurkolóik előtt Adamo Coulibalyék.

EGY KIS ÖRÖKMÉRLEG

A két csapat 59-szer találkozott eddig a bajnokságban, és 26-szor a Debrecen, 18-szor a Vidi nyert. A gólkülönbség 89–69 a DVSC-nek. Székesfehérváron a hajdúságiak mindössze hatszor tudtak győzni.

Néhány meglepetéssel kezdődött a mérkőzés: a Debrecenben az eredetileg támadó Ibrahima Sidibe lett az egyik középső védő, akinek jobbján a bemelegítés közben lesérülő Bernáth Csabát Nagy Zoltán váltotta; a stadionba pedig a vártnál jóval kevesebben látogattak ki. Paulo Sousa a kispadra ültette Nikolics Nemanját és Sándor Györgyöt, pályára lépett ellenben Torghelle Sándor, aki a 8. percben kihagyta a meccs első ziccerét.

Torghelle a hálóba csavar (Fotó: Mirkó István)
Torghelle a hálóba csavar (Fotó: Mirkó István)

A másodikat egy szép becsúszó szereléssel Szakály Péter tisztázta az előrekalandozó Sidibe helyén, egyúttal a helyzetet elvariáló Filipe Oliveira kárára. Jobban kezdett tehát a hazai csapat, a Loki nehezen találta meg a mérkőzés fonalát, ahogyan a pókhálós közhely is mondja.

A 22. percben TORGHELLE SÁNDOR már nem hibázott: Kovács István három embert kicselezve remek labdát tálalt olvasóink nagy kedvence elé, akit három fehér mezes vendégjátékos csak távolról követett, ő pedig kilenc méterről a jobb alsóba lőtt. 1–0.

JÖTTEK-MENTEK
A Videotontól a Debrecenhez:
2009, Mohl Dávid
A Debrecentől a Videotonhoz:
2009, Demjén Gábor
2005, Sitku Illés

Mint láthattuk, a debreceniek csak érdeklődve, távolságtartó módon figyelték az eseményeket, akárcsak pár perc múlva, amikor hárman is lőhettek volna a hazaiak közül, végül Nikola Mitrovics tette meg ezt, de gyenge próbálkozását fogta Verpecz István.

A 38. percben Paulo Sousa hevesen reklamáló asszisztensét Kassai Viktor elküldte a kispadról, mire Sousa gúnyosan megtapsolta a Kassainak a dologról beszámoló asszisztenst, Iványi Zoltánt, majd hosszasan reklamált nála, de ezért nem érte retorzió a portugál mestert. Aki gúnyosan mosolygott maga elé, miután Kassai másodszor is kifutott Iványihoz, de a panaszt meghallgatva szó nélkül elment az eset mellett, pontosabban a kispad elől. Innen is tudhattuk, hogy magyar bajnokiról van szó...

No meg onnan, hogy Renato Neto kihagyta a kihagyhatatlant: a kaputól hat méterre elé pattanó labdát közel ennyivel rúgta a bal alsó mellé.

NEM JÖTT BE
Sidibe védelembe állítása Kondásnak. A futballistánál lassabban, darabosabban, körülményesebben Kondás sem játszott volna...

A félidőben Kondás Elemér beküldte Rezes Lászlót, ám ez sem segített varázsütésre csapata kilátástalan támadójátékán, bár a mezőnyfölényt sikerült kiharcolni. De várható volt, hogy előnyben a Videoton visszaáll a kedvenc védekező taktikájára, és ehhez az egy szem támadójuktól, Coulibalytól rendre tisztes távolságot tartó debreceniek kellemes ellenfélnek bizonyultak. A védőik meg főleg: a 61. percben egy kontra során FILIPE OLIVEIRA kényelmesen lefutotta őket, majd az ötös elől a bal sarokba gurított. 2–0.

A gólpasszt Torghelle adta, majd nem sokkal később ugyanő maradt le egy jobbról érkező labdánál ADAMO COULIBALYRÓL, aki egy lépésről a jobb sarokba passzolt: 2–1.

Negyedóra volt hátra, amikor eldőlt a mérkőzés: Kovács ismét befűzött minden szembe jövőt, parádés labdáját pedig a jobbra eldőlő kapus mellett NIKOLICS NEMANJA az ötösről a hálóba gurította. 3–1.

A végére maradt még egy hazai helyzetcsíra (Nikolicsot minden bizonnyal tévesen állította meg lesre hivatkozva Kassai) és egy szép Czvitkovics Péter-lövést követő Mladen Bozsovics-bravúr, de az eredmény nem változott.

Megérdemelten nyert a jóval kreatívabb Videoton az idén már sokadszor meglepően gyenge teljesítménnyel kirukkoló Debrecen ellen.

MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

(A Magyar Televízió felvétele)

Fehérvári ünneplés a pályán...
Fehérvári ünneplés a pályán...
...és a lelátón (Fotó: Mirkó István)
...és a lelátón (Fotó: Mirkó István)
EDZŐI NYILATKOZATOK
„Az első félidőben gyengén és sok hibával játszottunk, ebből adtunk az ellenfélnek lehetőséget, hogy helyzeteket alakítson ki – elemezte a találkozót Kondás Elemér az MTV kamerái előtt. – A gólt is egy lefordulásból kaptuk, amikor a középpályán megindult Kovács és végigvitte. A második félidőben javítottunk a játékunkon, és úgy nézett ki, hogy ki tudunk egyenlíteni. De Kovács újra átvitte a labdát a védelmen, ilyen hibákat nem szabad elkövetni hátul. Sajnos ezeket ma elkövettük. A második félidőben a csapat tette a dolgát, kialakította a helyzeteket, ám ezeket nem tudtuk kihasználni.”
„Győzni szerettünk volna, ez volt a legfontosabb. Jól teljesítettünk, és egy ideje már vártunk erre a sikerre, hogy egy fontos mérkőzésen egy nagy klub ellen nyerni tudjunk. Ez ma sikerült, ami nagyon fontos a csapat szempontjából – fogalmazott a meccs után Paulo Sousa. – Kovács István nagyon különleges játékos, aki a mai mérkőzésen is hihetetlen dolgokat művelt. Igazi tehetség, és biztos vagyok benne, hogy sokkal nagyobb dolgokat is véghez fog vinni. Remélem, hogy még többen jönnek majd ki a stadionba, hogy láthassák őt játszani. Nemcsak a Videoton, hanem a magyar futball számára is jó hetet zártunk. A játékosok hihetetlen elszántsággal végzik a munkájukat nap mint nap.”
„SIKERÜLT FELDOLGOZNUNK A NYOMÁST”

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!


AZ ÁLLÁS
1. Győri ETO 12 8 3 1 27–12 +15 27
2. DVSC-Teva 12 8 1 3 21–10 +11 25
3. MTK Budapest 12 6 4 2 18–12 +6 22
4. Videoton FC 12 5 3 4 16–13 +3 18
5. Ferencváros 12 4 6 2 17–13 +4 18
6. Budapest Honvéd 12 5 2 5 20–20 0 17
7. KTE-Phoenix Mecano 12 5 2 5 16–17 –1 17
8. Diósgyőri VTK 12 5 2 5 9–13 –4 17
9. Kaposvári Rákóczi 12 4 4 4 13–15 –2 16
10. Újpest FC 12 3 5 4 16–16 0 14
11. Pécsi MFC 12 3 5 4 11–13 –2 14
12. Haladás 12 3 4 5 16–14 +2 13
13. Lombard Pápa FC 12 3 4 5 12–20 –8 13
14. MVM Paks 12 2 7 3 16–15 +1 13
15. Egri FC 12 2 5 5 9–16 –7 11
16. Siófok 12 3 9 7–25 –18 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik