Videoton: Bernard Casoni az új vezetőedző – hivatalos

Vágólapra másolva!
2015.06.11. 10:50
A labdarúgó NB I-ben szereplő Videoton ma hivatalosan is bejelentette a hírt, amelyről elsőként a Nemzeti Sport Online számolt be: Bernard Casoni a székesfehérváriak új vezetőedzője. A szakember kétéves szerződést kötött. Casonit sajtótájékoztatón mutatta be a Videoton.

Bernard Casoni a Videoton új vezetőedzője (Fotó: Szabó Miklós)
Bernard Casoni a Videoton új vezetőedzője (Fotó: Szabó Miklós)
Bernard Casoni a Videoton új vezetőedzője (Fotó: Szabó Miklós)
Bernard Casoni a Videoton új vezetőedzője (Fotó: Szabó Miklós)
Bernard Casoni a Videoton új vezetőedzője (Fotó: Szabó Miklós)

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRÓL JELENTJÜK

A Videoton a 11 órakor kezdődő sajtótájékoztatón mutatta be Casonit, de a kihelyezett névtáblán már előtte is vezetőedzőként tüntették fel a francia szakembert.

Bíró Imre lesz a kapusedző, Rodolphe Duvernet-nek hívják az erőnléti edzőt, a Videoton korábbi játékosa, Pető Tamás pedig másodedzőként dolgozik majd.

A kihelyezett névtáblán már Casoni szerepelt vezetőedzőként
A kihelyezett névtáblán már Casoni szerepelt vezetőedzőként

„A célkitűzésünk annyit változik, hogy egyértelmű cél a bajnoki cím, illetve hogy a Magyar Kupában minél tovább jussunk, lehetőség szerint megnyerjük. A nemzetközi kupában a cél, hogy minél tovább versenyben legyünk, de nem egyszerű a helyzetünk, mert a csapatépítésben féléves hátrányt szenvedtünk” – kezdte a sajtótájékoztatót Burcsa Győző, a Videoton klubigazgatója

„Utánaérdeklődtem volt játékosainál, munkatársainál, és csak pozitív véleményeket kaptam az új vezetőedzőnkről, aki Bernard Casoni. Nagyon elszánt szakember, aki nagy tapasztalatú, csak a munkában hisz, ezen az úton kell tovább haladnunk nekünk is” – tette hozzá a fehérvári sportvezető.

A segítőkkel kapcsolatban elhangzott, hogy Duvernet Casoni állandó segítője, Bíró Imre a Videoton NB III-as csapatánál dolgozott legutóbb vezetőedzőként, Pető Tamás pedig eddig játékosmegfigyelőként állt a klub alkalmazásában.

„Az én terveimet az igazgató úr jól összefoglalta. Természetes, hogy egy bajnokcsapat szeretne továbblépni. Szeretnék a BL-selejtezőből továbbjutni, mert ez ambiciózus klub, amelynél a feltételek megvannak a munkához” – kezdte bevezetőjét Casoni.

„Igyekeztem minél több információt begyűjteni a Videotonról. Bajnok lett, van múltja, és bízom benne, hogy a klub a válogatott minél sikeresebb szereplésében is szerepet játszik” – tette hozzá.

Casoni a csapat várható játékával kapcsolatban elmondta, hogy alapvetően a területvédekezés híve, de a pontos játékstílusról azt tudja mondani, hogy azt a keret képességeihez fogja igazítani. Kérdésre válaszolva megjegyezte, nem mániája, hogy volt klubjaitól játékosokat szerződtessen, ezért nincs is ilyen konkrét terve.

Burcsa Győző sportigazgató elmondta, kétéves szerződést kötöttek az új vezetőedzővel.

Burcsa szólt arról is, hogy a három, már a télen ismert távozó helyére már megvannak a kiszemeltjeik, folynak a tárgyalások. Név szerint Sándor Györgyöt említette, illetve utalt Juan Calatayudra is. (A harmadik biztos távozó Nikolics Nemanja). Kérdésre válaszolva Stopirát említette még, akinek június 30-án lejár a szerződése, és a klub eddigi öt ajánlatát nem fogadta el, „lasszóval pedig senkit sem lehet a Videotonnál tartani”. Elhangzott, hogy minden csapatrészbe érkezhetnek új játékosok, elsősorban magyarok.

Burcsa Győző a múlttal nem kívánt foglalkozni. A távozó vezetőedzőről, Joan Carrillóról nem esett szó (a vele folytatott tárgyalásokról nem kívánt beszélni Burcsa, ahogy a neki járó végkielégítéséről sem), és a sportigazgató nem kívánta értékelni a klub korábbi játékospolitikáját. Elmondta, az előző fél év kijelölte az irányokat. Azt a felvetést Burcsa ugyanakkor visszautasította, hogy csökkenne a költségvetés a klubnál, és cáfolta, hogy a lejáró szerződésű futballistáknak a korábbi megállapodásaiknál kevesebb összeget ajánlottak volna.

„Egy magára valamit is adó, normális klubnál ön szerint ez elképzelhető lenne?” – reagált Burcsa.

„Mi egy komoly klub vagyunk” – tette hozzá később.

AMIT CASONIRÓL TUDNI KELL

Az 53 éves szakember játékosként a Cannes-ban, a Toulonban is szerepelt, 1990 és 1996 között az Olympique Marseille-t erősítette, amelynek színeiben 240-szer lépett pályára. Harmincszor szerepelt a francia válogatottban is.

Pályafutása után Marseille-ben kezdte edzői karrierjét, az utánpótlásban dolgozott, de Rolland Courbis vezetőedző távozása után átmenetileg átvette a felnőttcsapat irányítását. Ezután gyakorlatilag minden évben új klubnál próbált szerencsét: a tunéziai Étoile du Sahel, a Cannes, a Stade Tunisien, majd az örmény válogatott következett.

A Bastiánál aztán megtalálta számításait, 2005-től 2009-ig irányította a csapatot. Ezután rövid afrikai kitérő, majd a már említett Auxerre következett – 2012 decemberében nevezték ki, 2014 márciusában távozott.

Legutóbb a másodosztályú Valenciennes-nél dolgozott, a 2014–2015-ös szezont vele kezdte a csapat, de irányítása alatt a 18. és a 25. forduló között csupán egy pontot szerzett, és a kiesőzónába esett vissza, így elküldték.

A NYÁRTÓL KINEVEZETT ÚJ VEZETŐEDZŐK AZ NB I-BEN
Vitelki Zoltán helyett Bekő Balázs – DVTK
Garami József helyett László Csaba – MTK
Benczés Miklós helyett Robert Jarni (horvát) – Puskás Akadémia
Joan Carrillo (spanyol) helyett Bernard Casoni (francia) – Videoton

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A VIDEOTONNÁL

Érkezők:
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők:Hudák Martin (PAFC, ?),Kleinheisler László(PAFC, ?), Papp Máté(Dunaújváros, ?), Szekeres Adrián (Dunaújváros, ?), Tar Zsolt (PAFC, ?), Tóth Balázs (PAFC, ?), Tomás Tujvel (szlovák, Kecskeméti TE), Zsótér Donát (PAFC, ?)

Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek: Braniszlav Danilovics (szerb, PAFC), Pátkai Máté (Győri ETO), Priskin Tamás (Győri ETO)

Távozók:Juan Calatayud (spanyol, szabadon igazolható), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa – Lengyelország), Sándor György (szabadon igazolható, érdeklődnek iránt: PAFC)

Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Barcsay Márk (PAFC, ?)

Távozhatnak: Horváth Tamás (érdeklődnek iránta: Paks, Puskás Akadémia), Juhász Roland (érdeklődnek iránta: külföld), Kleinheisler László (érdeklődnek iránta: Slask Wroclaw – Lengyelország), Stopira (zöld-foki-szigeteki, szabadon igazolható; érdeklődnek iránta: Hajduk Split – Horvátország), Tóth Balázs (PAFC-kölcsön után lejár a szerződése), Tomás Tujvel (szlovák)
A VIDEOTON NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Felkészülés kezdete: június 15.
Edzőtábor: Ausztria, június 21–július 1.
TERVEZETT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Még nincs bejelentett mérkőzés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik