„Videoelemző? És milyen profi labdarúgómúltja van?”

Hegyi Dániel, Ritz BalázsHegyi Dániel, Ritz Balázs
Vágólapra másolva!
2015.04.30. 16:16
null
Az InStat külön riportot készített a legutóbbi idény leginkább piacképes NB I-es játékosairól
A labdarúgásban használt, Magyarországon több mint három éve bevezetett InStat videoelemző rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokról terveztünk beszélgetni Kovács Istvánnal, az orosz cég hazai képviselőjével, de sokkal tágabb témakörhöz jutottunk el. Nyitott-e a magyar futballközeg a változásokra? Mekkora előnyt jelent a szlovákoknak az előremutató gondolkodás?

A profi labdarúgásban világszerte ismert InStat videoelemző-rendszert olyan klubok használják – több száz másik között –, mint a Chelsea, a Real Madrid, a Porto vagy az AS Monaco. Több mint három éve Magyarországon is elérhetőek az oroszországi központú cég szolgáltatásai, de hazánkban nem fogadta mindenki kitörő lelkesedéssel a nyugaton már elengedhetetlen eszközt.

SZERBIÁBAN ÉS HORVÁTORSZÁGBAN REÁLIS CÉLOKAT ÁLLÍTANAK A FIATALOK ELÉ
Déli szomszédainknál, a szerbeknél és a horvátoknál kiemelt figyelmet kapnak az ifjú tehetségek. A tizenkét-tizenhárom éves gyerekeknek (és családjaiknak) reális célokat, lehetőségeket vázolnak fel a szakemberek, s nyomon követik a játékosok fejlődését. A fiatal labdarúgóknak rengeteget segítenek: edzéstervektől kezdve táplálkozási tanácsokig az élet szinte minden területén igyekeznek útmutatást nyújtani, amelyek betartásával elérhető lesz a korábban megnevezett reális célkitűzés.

Kovács Istvánnal, az InStat regionális vezetőjével az eddigi tapasztalatokról beszélgettünk, amelyek kiválóan megmutatták, mennyire nehéz előremutató újítást hozni a magyar labdarúgás rendkívül zárt közegébe, miközben például Szlovákiában kitörő lelkesedéssel fogadták az eszközt.

Az első partnerünk a Diósgyőr volt, a klub akkori vezetője, Dudás Hunor mindenképpen be akarta vezetni az InStat használatát. Addig a tévékből felvett meccseket elemezték videóról, a kiszemeltekről pedig az ügynökök hozták a DVD-ket a kluboknak. A mi eszközünk segítségével lehetőségük nyílt a teljes mérkőzések mellett egy mozdulattal pontos statisztikai adatokhoz jutniuk, és külön megtekinthetik egy-egy játékos összes pontos vagy rossz passzát, megnyert vagy elveszített párharcát, és még számos egyéb mutatót. És azt is figyelemmel kísérhetik, hogyan alakult a futballista pályaíve az évek során, így következtethetnek arra, hogy milyen teljesítmény várható a labdarúgótól az elkövetkező időszakban” – mondta Kovács István a Nemzeti Sport Online-nak. (A szlovák futball helyzetével, a dunaszerdahelyi labdarúgással honlapunk helyszíni riportban foglalkozott, ezt ide kattintva olvashatja el!)

FIATALSÁG, BOLONDSÁG?
Kovács István azt is elmesélte, hogy egy NB I-es klub akadémiáján dolgozó fiatal edző kíváncsiságból felkereste az InStatot, hogy csapatáról részletes elemzést kérjen. A tréner elküldte együttese meccseinek felvételét, s nem sokkal később megkapta az értékelést, ami számára sok új információra hívta fel a figyelmet. A pozitív élmény kapcsán a tréner beszámolt munkatársainak a videoelemző rendszerről, s az abban rejlő lehetőségekről, de idősebb, rutinosabb kollégái finoman szólva nem díjazták a lelkesedését.

Kovács Istvánéknak azonban nem sikerült mindenkit meggyőzniük a hazai futballban. Bár a Magyar Labdarúgó-szövetséggel megállapodást kötöttek, és az MLSZ közvetítésével személyesen mutatták be az eszközt a kluboknak, illetve képzéseket is tartottak a videoelemzésről, sok edző kétkedve fogadta az újítást, a cél mégis az volt, hogy a szakemberek a profi, tudományos statisztikai és videoelemzéshez szükséges eszközöket igénybe vehessék.

„Az edzőknek tetszett, hogy elemezhetik a játékosokat és a meccseket, de a többségük kétkedve fogadta, és sokan azt mondták, hogy ők a saját szemükkel látják igazán jól, hogy mi történik a meccsen, vagy ki a jó játékos. De a statisztikáknak hosszú távon van igazán értelmük. Hogyan tarthatná fejben egy ember, hogy pontosan milyen teljesítményt nyújtott egy futballista egy évvel ezelőtt?”

Az InStat magyarországi bevezetésének nehézsége jó leképezését adja a hazai futballkultúrának. Egy felnőtt ember gondolkodását is nagyon nehéz megváltoztatni és nyitottá tenni az újdonságokra, míg egy egész közeg esetében ez szinte lehetetlen, pedig elég csak a szomszédba menni a jó példáért.

A szlovák szövetséggel másfél évvel ezelőtt találkoztunk, nagyon nyitottak voltak a rendszerünkre, igaz, már korábban is alkalmaztak videoelemzőt. Az A-licences edzőképzésükön én is tartottam egy kétórás előadást. Szomszédaink egyébként már most a júniusi Eb-selejtezőre készülnek a macedónok meccseinek elemzésével. Nem véletlenül vezetik csoportjukat a spanyolok előtt” – vélekedett Kovács.

TUDJÁK KI ELEMZI A LEGTÖBBET HAJNAL TAMÁST? HÁT HAJNAL TAMÁS!
Az InStat minden NB I-es játékos számára megadja a lehetőséget, hogy saját teljesítményét nyomon kövesse a rendszer segítségével. Kovács István elmondta, csapatszinten a DVSC futballistái böngészik legtöbbször az adatbankot, s az utóbbi hónapokban a Győri ETO játékosai is egyre több időt fordítanak az elemzésre. Az is kiderült, hogy többek között Hajnal Tamás is régóta igénybe veszi az InStat szolgáltatásait. Ugyanakkor Kovács hozzátette, sok élvonalbeli labdarúgó még nem ismerte fel a statisztikák vizsgálata adta előnyöket. A történethez hozzátartozik, hogy a válogatottnál és a klubok zöménél megvan a felelőse a játékosok meccsenkénti elemzéseinek.

Itthon is van természetesen előrelépés, tavaly nyár óta dolgozik videoelemző a magyar válogatott mellett, aki értékeléseket készít a keret tagjairól és az ellenfelekről. A klubok közül a Videoton és a Ferencváros magas szinten foglalkozik a videoelemzéssel, míg a Puskás Akadémiánál és a Fradi utánpótlásánál már elindult az úgynevezett internal scouting, ami a saját fiatal játékosokról vezetett információs adatbázist jelenti, és segít figyelemmel kísérni a futballisták fejlődését, illetve eldönteni, hogy kinek ajánljon a klub profi szerződést. Eddig csak az edzők véleményét lehetett megkérdezni a fiatalokról, de az adatbázis segítségével objektív és pontos adatok alapján hozhatnak döntést a csapatok a fiatalokról.”

A magyar futballközegben tehát már elindult valami a videoelemzések terén, és úgy tűnik, egy kisebb, az újításokra és tanulásra nyitott mag felismerte, a változásokhoz való alkalmazkodás nélkül esélyünk sincs a riválisainkkal szemben, de a gyökeres újításoktól még fényévekre vagyunk.

Nem is olyan régen ajánlottam egy neves, magas pozícióban dolgozó szakembernek, hogy vegye igénybe a videók elemzésével készített szöveges analitikánkat is. A szakember nem túl nyitott reakciója az volt, hogy »ki írja az analitikát és milyen profi labdarúgómúltja van?« De a videoelemzéshez nem kell profi labdarúgómúlt, ahogy a kluboknál sem kellene törvényszerűnek lennie, hogy visszavonult játékosok kerülnek klubvezetői pozíciókba csupán a múltjuk miatt.”

Ezt küldték ki Dibusz Dénesről, a Ferencváros kapusáról az InStat-partnereknek (A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!)
Ezt küldték ki Dibusz Dénesről, a Ferencváros kapusáról az InStat-partnereknek (A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!)

„Az elmúlt három évben volt előrelépés, és bízunk benne, hogy még hosszú ideig együtt dolgozhatunk a magyar szövetséggel. Nem könnyű azonban a dolgunk, csalódások gyakran érnek minket. Tavaly például készítettünk egy részletes riportot a Magyarországon játszó leginkább piacképes futballistákról a legutóbbi idény után. Olyan játékosok szerepeltek benne, mint Dibusz Dénes, Hidi Patrik, Muhamed Besic vagy Kalmár Zsolt. Eljuttattuk az anyagot a klubokhoz, és jeleztük nekik, hogy az InStat összes partnerének kiküldjük a riportot, tehát számos lehetséges vevő is látni fogja. Annyit kértünk, hogy egészítsék ki az általunk írottakat, hogy még komplettebb riportot küldhessünk ki. Egyetlen választ sem kaptunk…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik