Videó: amikor 28 000 néző tombolt a gólzáporos ETO–Fradin

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.08.06. 13:22
A sportvilág lassan éledezik a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet követően, de mivel archív visszatekintéseink népszerűek voltak olvasóink körében, folytatjuk videós múltidéző sorozatunkat. Az 1997–1998-as élvonalbeli idény tavaszi szezonjára lapozunk vissza, amikor Győrött a Verebes-éra óta nem látott drukkerhad gyűlt össze a Ferencváros elleni rangadóra.

Huszonnyolcezer néző, öt gól, négycsillagos mérkőzés: a 100. Győri ETO–Ferencváros bajnoki minden igényt kielégített 1998. május 9-én. Legfeljebb a hazai drukkerek kámpicsorodhattak el egy kicsit, hiszen a fővárosi zöld-fehérek győztek 3–2-re. A lehetőségek alapján ha 5–5, akkor sem szólhat senki egy szót sem.

A meccsre az 1997–1998-as bajnokság 30. fordulójában került sor, négy körrel a vége előtt (18 csapatos volt az élvonal). Az idényt fantasztikusan, 8 győzelemmel és 12 veretlen találkozóval kezdő Győr őszi első lett, de tavasszal visszaesett, s nem az aranyéremért, hanem a dobogós helyezésért kellett küzdenie. A Fradi eközben a listavezető Újpestet üldözte. A tét nagy volt: amelyik csapat vereséget szenved a győri stadionban, lemondhat az álmairól.

Huszonnyolcezer nézőn kívül megtekintette a rangadót egy piros hőlégballon is
Huszonnyolcezer nézőn kívül megtekintette a rangadót egy piros hőlégballon is

Az ETO „nehéztüzére”, Somogyi József bombák sorát küldte Hajdu Attila kapujára az első percekben, de a Fradi-kapus állta a sarat, s a fővárosiak Lipcsei Péter góljával megszerezték a vezetést az első félidő hajrájában. A második játékrészben Ferenczi István előbb kihagyta a kihagyhatatlant, majd egyenlített, aztán Dragóner Attila közeli góllal visszaszerezte a vezetést a Ferencvárosnak, Szarvas János pedig megint egalizált. Nem volt még vége: jött Igor Nicsenko és valódi „nicsenkós”, lesipuskás góllal eldöntötte a rangadót, beállítva a 2–3-as végeredményt. A nyolcvanas évek eleje óta nem voltak ennyien bajnokin Győrben, s a látványtól még a győztes FTC edzőjének, Nyilasi Tibornak is elakadt a szava.

„Futballvarázs volt ma Győrben. Az utóbbi évtizedben kispadon ülve, edzőként nem voltam szemtanúja ilyen ragyogó mérkőzésnek. Telt ház, fantasztikus közönség, a játéktéren kemény, de sportszerű játék, valósággal lebilincselt a látvány. Boldog vagyok, hogy nyertünk, de az igazsághoz tartozik, hogy a játék alakulhatott volna úgy is, hogy vereséget szenvedünk. Örülök a győzelemnek, és szeretnék még nagyon sokszor magyar pályán ilyen közönséggel és ilyen játékkal találkozni” – értékelt.

S hogy miként végzett a két gárda a bajnokságban? A Ferencváros a következő fordulóban nem tudta legyőzni az Újpestet, ezzel odalettek aranyálmai, a bajnok a lila-fehér rivális lett, a Fradinak az ezüst jutott. Reszeli Soós István tavaszra „kipukkadó” ETO-ja végül a dobogóról is lemaradt, a Vasas lett a bronzérmes. Tegyük hozzá: 1987–1988 óta így is ez a 4. hely volt a győriek legjobb bajnoki helyezése, amelyet az ETO a következő idényben megismételt. Dobogós pozíciót 2007–2008-ban ért el aztán a Győr, legutóbbi bajnokságát pedig Pintér Attila irányításával, 2012–2013-ban szerezte meg a 2015 óta az NB II-ben sínylődő csapat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik