Az új Honvéd-tulaj: Versenybe szállnánk az FTC-vel és a Fehérvárral

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2019.06.20. 10:39
null
Medelényi Dániel, a Honvéd új társtulajdonosa már edzeni is a csapat mezében jár (Fotó: Földi Imre)
A kispestiek egyik tulajdonosa, Mendelényi Dániel elmondta, a költségvetés a tervezettnél is magasabb lesz, továbbá több új labdarúgó érkezik még a keretbe, és már egész családjának van odahaza Honvéd-meze.

 

Vágjunk a közepébe: a Supka Attila vezette szakmai stábból senki sem maradt a klubnál. Fel sem vetődött, hogy vele folytassák a munkát? Mindenképpen változást szerettek volna a kispadon?
– Igen! Úgy éreztük más felfogású, más stílusú edzővel kell nekifutnunk az új idénynek – válaszolta Mendelényi Dániel, a Budapest Honvéd egyik tulajdonosa. – Mielőtt döntöttünk, természetesen több lehetőséget mérlegeltünk. Ettől függetlenül nagyra értékeljük Supka Attila felkészültségét és az itt végzett munkáját, ezt el is mondtuk neki a személyes beszélgetésünkön. De most új Honvédot építünk.

Az új vezetőedző, Giuseppe Sannino már túl is van a székfoglalóján. Milyenek az első benyomások az olasz szakvezetőről?
– Giuseppe igazi olasz. Temperamentumos, maximalista és szuggesztív, tehát képes lesz fanatizálni a csapatot, főleg a fiatalokat, akik közül szeretnénk, ha idővel minél többen játszanának a nagycsapatban. Jó alapról indulunk, hiszen majdnem az összes korosztályos csapatunk bajnok lett az idén. A tavaly átadott utánpótlásközpontunkban, a Magyar Futball Akadémián kiváló szakmai munka folyik. Azon sem csodálkoznék, ha néhány év múlva honvédosok alkotnák a magyar válogatott gerincét.

Az olasz edző adott esetben olasz játékosokat is hoz magával?
– Ahogy említettem, szerencsére nagyon sok tehetséges magyar fiatal futballozik nálunk, de rövid távon nem zárhatjuk ki ennek a lehetőségét sem. Davide Lanzafame például kifejezetten jó ajánlólevél...

Az Európa-ligában a litván Zalgiris Vilnius együttesét kapták ellenfélül. Mit szól a sorsoláshoz? Van-e bármiféle elvárás a nemzetközi színtéren a csapattal szemben?
– Az előző idényben a második selejtezőkörben búcsúzott a csapat, bízunk benne, ezúttal tovább is juthatunk. Szeretnénk a lehető legjobb eredményt elérni. Az elvárásunk ezen kívül annyi, hogy a játékosok – szakzsargonnal élve – „haljanak bele” minden meccsbe. Csússzanak-másszanak, szolgálják ki a szurkolótáborunkat, akiknek a támogatása nélkül nem játszhattunk volna Magyar Kupa-döntőt, és nem juthattunk volna el az Európa-liga-selejtezőig. Egyébként éppen a napokban kezdtük a felkészülést, és úgy látom, az elszántsággal nem lesz gond. Ez tehát az alap! De természetesen további cél, hogy az új csapat minél hamarabb összeforrjon. Természetesen még nincs kész a keret, további átigazolások várhatóak, a célunk, hogy a bajnokságra egységes, ütőképes együttes legyünk.

A korábbi ferencvárosi Amadou Moutari volt az első érkező. Mekkora változások várhatóak a keretben?
– Az átigazolási időszak még csak most kezdődött. A szakmai stáb gőzerővel dolgozik, úgyhogy lesznek még meglepetések, új nevek.

Akár úgymond „sztárigazolás”, magyar szinten kiemelkedő képességű futballista is érkezhet?
– Célunk, hogy a Honvéd csapatként legyen erős, egységes és eredményes. Minden jövőbeni átigazolásunkról ennek szellemében döntünk.

Székfoglalójukkor úgy fogalmaztak, a költségvetést mindenképpen szeretnék megemelni. Mekkora összegből gazdálkodhat a klub a következő idényben?
– Annyit elárulhatok, hogy a költségvetésünk az általunk eredetileg tervezettnél is magasabb lesz. Tulajdonostársammal, Bozó Zoltánnal tisztában vagyunk vele, hogy az eredmények csak akkor jönnek, ha stabil, kiszámítható a klub működése, és ezt biztosítjuk is.

A közelmúltban a harmadik helyen végző Debrecen elnök-tulajdonosa, Szima Gábor lapunkban úgy fogalmazott: „Aki a nyereség miatt akar magának klubot vásárolni, inkább másba fektesse a pénzét.” Egyetértenek a kijelentéssel? Vagy igenis lehet nyereséges a Honvéd?
– Kétségtelen, sok igazság van az előbb idézett mondatban. De... Mi mégis komolyan gondoljuk, hogy folyamatosan növelhető a klub és az akadémia értéke. Ezzel természetesen nemcsak a Honvéd válik értékesebbé, hanem végső soron a magyar futball is, amelynél nem tudok ma nagyobb közösségkovácsoló erőt. Nézze meg a válogatott legutóbbi, Wales elleni győzelmét! A helyszínen tízezrek, a televíziók előtt milliók örültek együtt.

A csapat legutóbb 2017-ben nyert bajnoki címet. Akár már a következő idényben beszállhatnak a ferencvárosiak és a fehérváriak mellé az aranyéremért folytatott versenybe?
– El tud képzelni olyan csapattulajdonost, aki erre a kérdésre nemmel válaszol?! Komolyra fordítva a szót: mindent megteszünk, hogy tartsuk a versenyt a két, anyagi erőben magasan a mezőny felett álló vetélytárssal.

Az előző tulajdonos, George F. Hemingway egy idő után szurkolóvá is vált. Önöknek van már saját Honvéd-mezük odahaza a szekrényben?
– Természetesen. Sőt a család minden tagjának. És nem a szekrényben... Az enyém például épp mosásban van, hiszen büszkén járok benne edzeni is.


NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők:
Amadou Moutari (nigeri, szabadon igazolhatóként, Mezőkövesd), Lefkovits Robi (izraeli-magyar, szabadon igazolhatóként, Hapoel Tel-Aviv – Izrael)
Kölcsönbe érkezők: –

Kölcsönből visszatérők: Hegedűs Márk (Dorog), Herjeczki Kristóf (Gyirmót), Kovács Nikolasz (Balmazújváros), Lukács Dániel (Újpest), Raul Palmes (román, Kazincbarcika), Stoiacovici Dávid (Tiszakécske), Tömösvári Bálint (?, Kaposvár)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: –
Kiszemeltek: Busai Attila (szabadon igazolható, legutóbb DVTK), Dombó Dávid (Mezőkövesd), Feczesin Róbert (Adanaspor – Törökország), Gosztonyi András (Kisvárda), Hangya Szilveszter (Fehérvár)
Távozók: Danilo (brazil, lejár a szerződése, DVTK?) Gróf Dávid (FTC, szabadon igazolhatóként), Holender Filip (magyar-szerb, FC Lugano – Svájc, szabadon igazolhatóként), Dino Skvorc (horvát, szabadon igazolható), Fousseni Bamba (guineai, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: –
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Zakaria Beglarisvili (grúz, FC Flora – Észtország), Tischler Patrik (?, Újpest)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM
A felkészülés kezdete: június 12.
Edzőtábor:
június 24.–július 4., Kirchdorf in Tirol (Ausztria)
Felkészülési mérkőzések:
Június 26.:Bp. Honvéd–FC Wacker Innsbruck (osztrák II.)
Június 29.:Bp. Honvéd–Zenit (orosz I.)
Július 1.:Bp.Honvéd–Royal Excel Mouscron (belga I.)
Július 3.:Bp.Honvéd–Red Bull Brasil (brazil)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik