Vasas: „A gyanúsítgatást felháborodva visszautasítjuk”

SINKOVICS GÁBORSINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.07.02. 00:17
null
Vasas-edzés a nyári felkészülés során (Fotó: Földi D. Attila)
A gyanúsítgatást, hogy ez a meccs nem volt, nem lehetett tiszta küzdelem, felháborodva visszautasítjuk – mondja a Nemzeti Sportnak adott interjújában Vancsa Miklós. A vasárnapi számban megszólaló Vasas-ügyvezető szerint sok minden játszott közre abban, hogy a csapat nem tudta megőrizni kétgólos előnyét a Beitar Jeruzsálem elleni labdarúgó El-selejtező (3–4) hajrájában – szóba került például a frissen igazolt cseh légiós, Vit Benes tüzetes orvosi vizsgálata is.

 

– A Vasas és a jókedv most olyan messze van egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől…
– Nagy lehetőséget szalasztottunk el, már Izraelben eldönthettük volna a továbbjutás kérdését a Beitar ellen – mondta Vancsa Miklós, a Vasas ügyvezetője. – A négy-hármas vereségünk ellenére a párharc még nincs lefutva, reális esélyünk maradt a továbbjutásra. Őszintén szólva nem értem azokat az éles, súlyos kritikákat, amelyekkel a fiatalokkal felálló, a meccs hajrájáig remekül futballozó csapatunkat illették. Nem szolgáltunk rá, míg a gyanúsítgatást, hogy ez a meccs nem volt, nem lehetett tiszta küzdelem, felháborodva visszautasítjuk.

– Tiltakozhatnak, de felejthetetlen utolsó perceket hozott a csütörtöki kupatalálkozó… A csapat a Beitar ellen megúszhatta volna az öt perc alatt kapott három gólt, ha Michael Oenning taktikusabb, figyelmesebb a cseréknél.
– Sok minden összejátszott abban, hogy nem tudtuk megőrizni az előnyt. Például ha játszhatott volna Vít Benes, az nemcsak a Vasasnak, talán az egész magyar futballnak jót tett volna. A kiugró eredmény Izraelben a jövőben kamatozhatott volna.

Vancsa Miklós
Vancsa Miklós

– Csakhogy Vít Benesről kiderült, Magyarországon nem futballozhat. Mi is történt vele valójában?
– Többször láttuk őt a cseh Jablonec csapatában, ahol meghatározó játékosnak számított. Örültünk, amikor sikerült megegyeznünk vele, mert úgy gondoltuk, nagy erőssége lehet a csapatnak. Ezt bizonyította is a felkészülési mérkőzéseken, már a mi futballistánkként. Hosszú távú szerződést kötöttünk vele még a büki edzőtáborban, ahol természetesen orvosi vizsgálaton is átesett, és semmilyen sérülés nyomát vagy rendellenességet nem találtak nála. Pályára léphetett volna a Beitar elleni idegenbeli találkozón, mert megszereztük ehhez a Jablonec engedélyét, de… A budapesti tüzetesebb orvosi vizsgálat során a cseh labdarúgó elmondta, hogy tizenöt évvel ezelőtt súlyosabb operáción esett át.

– Nem mondhatja el, de úgy tudni, a játékosnak akkor kivették az egyik veséjét. Ez kiderült?
– Nem szeretnék olyasvalamiről beszélni, amit a játékos etikátlannak tarthat. Maradjunk abban, hogy aki több száz első osztályú meccsen pályára léphetett Csehországban, és tizenöt éve folyamatosan profi labdarúgóként keresi a kenyerét, annak helye lenne a magyar NB I-ben is. Csakhogy nálunk él egy tiltó szabályzat.

– Amit lehet Csehországban vagy Németországban, miért tiltják Magyarországon?
– Mi mindent elkövetünk annak érdekében, hogy Vít Benes pályára léphessen a Vasasban. Ha kell, a végsőkig elmegyünk. Még az a variáció is felvetődött, hogy kölcsönbe visszaadjuk Csehországba addig, amíg nem sikerül végleges megoldást találnunk. Ez precedensértékű ügy, amelyre igenis lehetne és kell is megoldást találni.

Vít Benes szerződést kapott, de kérdés, hogy játszhat-e (Fotó: Imago)
Vít Benes szerződést kapott, de kérdés, hogy játszhat-e (Fotó: Imago)

 

– Szerződtetnek a helyére valakit? Korcsmár Zsolt távozott, és Kire Risztevszki iránt is nagy az érdeklődés.
– Szükségünk van védőre, és azon dolgozunk, hogy megoldást találjunk. Ami Kire Risztevszkit illeti: megfontolandónak tűnő ajánlatokat kaptunk, de ő jól érzi magát a Vasasnál, és nem akar elmenni. Ez persze nem zárja ki azt, hogy visszautasíthatatlan ajánlat esetén nem engednénk el.

– Mi lesz a porcműtéten áteső Berecz Zsomborral, akit a Ferencvárossal hoztak hírbe?
– Berecz Zsombor a klub saját nevelésű válogatottja és egyik erőssége. A jövő nyáron jár le a szerződése, és mindenben megegyeztünk vele a hosszabbításról. Már csak a két ügynökével kellene valahogy dűlőre jutnunk, hogy ez az ügy is nyugvópontra kerüljön.

– A Vasas ügyesnek tartott fiatalokkal állt ki a Beitar elleni Európa-liga-selejtezőre, de bebizonyosodott, hiányzik a rutin, az igazi vezéregyéniség, ráférne az erősítés minden csapatrészre.
– Ezt mi is így gondoljuk. Szükségünk van védőre, középpályásra, csatárra egyaránt. Szívesen látnánk csapatunkban a ferencvárosi Bognár Istvánt, és nem titok, tárgyalunk a szlovák kapussal, Lubos Kamenárral, valamint Egerszegi Tamással, Iszlai Bencével. Ha minden jól megy, a Honvédtól távozó Hidi Patrik hétfőn csatlakozhat a Vasas keretéhez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik