Utánpótlás: „Nulla az érdeklődés a csillogó akadémiáink válogatottjai iránt”

Vágólapra másolva!
2015.09.13. 12:48
Az utanpotlassport.hu összegezte, hogy a kelet-közép európai térség országaiból hány  utánpótláskorú labdarúgó igazolt külföldre a nyári átigazolási szezonban. Nem meglepő, hogy Magyarországot a lista alján kell keresnünk.

Nem a magyar fiatalokról szólt ez a nyári átigazolási piac sem Európában, hiszen mindössze két U20-as labdarúgónk szerződött külföldre, az NB I-nél erősebb bajnokságba (az UEFA rangsora szerint jelenleg 32 ilyen van a kontinensen...): a 20 esztendős Bobál Gergely kölcsönbe került a német Wolfsburg negyedosztályban szereplő második csapatához, míg a 16 éves, győri Szabó Levente az olasz Atalanta utánpótlásában folytatja. (A listán az MTK-tól a svájci Sionhoz igazoló Mervó Bence nem szerepel, ő már a nyári átigazolási időszak után szerződött külföldre, ezért csak januártól léphet pályára új klubjában – a szerk.)Bobál Gergely kölcsönbe került a német Wolfsburg negyedosztályban szereplő második csapatához, míg a 16 éves, győri Szabó Levente az olasz Atalanta utánpótlásában folytatja. (A listán az MTK-tól a svájci Sionhoz igazoló Mervó Bence nem szerepel, ő már a nyári átigazolási időszak után szerződött külföldre, ezért csak januártól léphet pályára új klubjában – a szerk.)

A csekély létszám főleg annak tükrében elszomorító – fogalmaz cikkében az utanpotlassport.hu –, hogy térségünkben nem ez a tendencia. Csupán Bosznia-Hercegovina (0 játékos), Montenegró (1), kisebb meglepetésre Szlovákia (1), valamint Csehország (0) delegált kevesebb fiatalt delegált külföldre, mint hazánk. Továbbá Ukrajna is, de ott még a háború ellenére is olyan magas a bajnokság színvonala, hogy a tinédzserek nem szorulnak rá a légióséletre.

Horvátországból (3), Romániából (4), Szerbiából (9) és Szlovéniából (4) viszont idén is jobbnál jobb csapatokhoz kerültek a fiatalok. Hogy csak a legemlékezetesebb transzfert említsük: a 18 éves Cristian Maneáért 2.7 millió eurót fizetett ki a Chelsea a Hagi Akadémiának, ahonnan egyébként a Romába és a Fiorentinába is igazolt játékos. Hangsúlyozzuk: mind a hárman ugyanarról, a csupán hat éve alapított akadémiáról.

De a Chelsea Szerbiából szintén vásárolt fiatalt, ahogyan a Manchester United, a Real Sociedad vagy a Bordeaux is. Vagy ott van Szlovénia, ahonnan Zlatko Zahovic fiának, Lukának a játékjogát 700 ezer euróért vette meg a holland Heerenveen, de a Borussia Dortmund és a Bologna is igazolt szlovén játékost.

„Amikor elkezdtem, a gyerekek még salakpályán edzettek, olyan körülmények között, amelyek össze sem hasonlíthatók a jelenlegiekkel. Ugyanakkor egy-egy nemzetközi torna után rendre érdeklődtek utánuk a külföldi klubok képviselői, akik láttak bennük fantáziát, és el is tudtak igazolni. Ehhez képest most a nullával egyenlő az érdeklődés a csillogó-villogó akadémiákról a válogatottba kerülő játékosok iránt. Ez azért mélyen elgondolkodtató" – nyilatkozta a témával kapcsolatban Paunoch Péter FIFA-licences menedzser.

A teljes cikket megtalálja az utanpotlassport.hu-n, amelyen további véleményeket is olvashat a témában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik