Nemzetisport.hu 2010.06.15 21:18 Frissítve: 2014.09.17 01:20

Utánpótlás: a Bundesligában már bevált módszert vezetnek be Debrecenben

Veszteséges csapatból küzdötte fel magát a Bundesliga élmezőnyébe a VfB Stuttgart az elmúlt néhány évben úgy, hogy a nemzetközi kupaszereplés folyamatos biztosítása mellett sikerült az adósságállományát is ledolgoznia. A csapat számára az áttörést a jó minőségű, saját nevelésű játékosok arányának növelése jelentette. Ezt a módszert Magyarországon először a Debreceni Utánpótlás-akadémián tervezik bevezetni.

Az elmúlt években a Stuttgart szereplése a német bajnokságban látványos sikertörténet. Amíg az évtized elején a csapat a kiesés ellen küzdött, addig mára egyenrangú ellenfele a sztáralakulatoknak: a folyamatos fejlődés eredményeképpen 2007-ben Bundesligát is nyert. Ennek hátterében nem csupán sportszakmai teljesítmények vagy jókor meglépett igazolások és okos edzőválasztás rejtőzik. Az átalakulásban fontos kiemelni a VfB Stuttgart elnöki székébe 2003-ban kerülő Erwin Staudt szerepét is.

A Stuttgart irányításában ugyanis jelentős fordulatot hozott, amikor a labdarúgócsapat elnökévé választott Erwin Staudt kiemelt céljai között jelölte meg a professzionális menedzsment kialakítását. A németországi IBM vezetői székéből érkező Staudt két fontos döntést hozott: az egyik az üzleti életben sikeres vezetők bevonása a klub irányításába, a másik a hatékony vállalatirányítási módszerek átvétele. Az általa alkalmazott rendszer alkalmas a pénzügyi és a sportszakmai teljesítmények folyamatosan nyomon követésére, így lehetővé teszi a gyors és rugalmas beavatkozást.

Az IFUA Horváth & Partners felajánlja segítségét a Debreceni Utánpótlás-akadémiának a Bundesligában már bizonyított controlling módszerek bevezetésében. „Amikor bevezettük, ez a módszertan úttörő kezdeményezés volt a labdarúgás világában, még ha a vállalatok irányításában már ismerték is – mondja Radó István, az IFUA Horváth & Partners ügyvezető partnere. – Most, hogy már elismert és ezen a területen is bizonyított eszköztárról van szó, bátran ajánljuk fel a hazai utánpótlásképzés szolgálatára.”

2020.01.24 23:20:14

Labdarúgó NB I DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Jómagam mégsem tudok igazán haragudni felipére, nagy hóhányó, de örökre beírta magát a kisvárdai labdarúgás történetébe.

2020.01.23 17:25:50

Labdarúgó NB I P. K.

A Mezőkövesd a felkészülés során sem kapott sok gólt, és igazolt egy gólerős támadót.

2020.01.23 23:22:00

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ha így van, még inkább kötelező a szerénység. Vagy ha filozófia, ültessenek le a kispadra filozófusokat a tulajdonosok, de az sem baj, ha a földön maradnak, akárcsak az általuk kiválasztott mesterek.

2020.01.22 21:35:49

Labdarúgó NB I P. K.

NB I-ES FELVEZETÉS. III. Úgy tűnik, az Újpest támadójátéka Novothny Somán áll vagy bukik.

2020.01.22 23:18:01

Labdarúgó NB I S. T. J.