Újpesten még halasztják a bajnokavatót

Vágólapra másolva!
2010.12.02. 12:33
null
Az újpesti szurkolótábor az ősszel is kitett magáért, a csapat viszont gyenge szezont tudhat maga mögött<br />(Fotó: Németh Ferenc – archív)
Címkék
Legut&oacute;bb 1998-ban &uuml;nnepeltek bajnoki c&iacute;met &Uacute;jpesten. Az akkor a Megyeri &uacute;ton boldogan &uuml;nneplő szurkol&oacute;k k&ouml;z&uuml;l t&ouml;bben m&aacute;r saj&aacute;t gyermek&uuml;kkel k&eacute;zen fogva j&aacute;rnak meccsre, de a bajnoki c&iacute;mről egyelőre csak mes&eacute;lhetnek a csemet&eacute;knek. A lil&aacute;k vezetői azt rem&eacute;lik, hogy nemsok&aacute;ra ez a mese val&oacute;s&aacute;gg&aacute; v&aacute;lhat.
Az utóbbi években a bajnoki félidőben kevés olyan alkalom volt, amikor az Újpestet nem sorolták a bajnoki címre esélyes csapatok közé. Volt, hogy a lila-fehérek az utolsó fordulóig versenyben voltak az első helyért, de az is előfordult, hogy év közben kerültek egyre távolabb az aranyos álmoktól. A csapat játékosállománya az esetek többségében alkalmas lett volna az első hely elérésére, de a dobogó tetejére minden esetben más állhatott.

A 2010–2011-es bajnoki szezonnak már szerényebb tervekkel vágott neki a csapat. A vezetőedző, Mészöly Géza komoly feladatot kapott: fiatalítania kell, de azért az eredmények sem teljesen másodlagosak.

A szakember nem ijedt meg a kihívástól, és elkezdte építgetni a csapatot. Az újpestiek döntetlenek sorával és egy-egy győzelemmel, illetve vereséggel érkeztek az ősz legfontosabb meccséhez, a Ferencváros elleni rangadóhoz.

Az újpesti szurkolók, és nem túlzás, ország-világ csodát láthatott. Az indiszponált riválisát leiskolázva, megalázó vereséget mértek az ősi ellenfélre az újpesti „fiatalok".

A lila-fehérek folyamatosan a kirakatban voltak, kevés olyan meccset játszottak, amit ne közvetített volna valamelyik televízió.

Egy biztos, nem döntöttek rosszul, akik az Újpest meccseit választották. Hajtós csapatot, egy kivételével mindig „gólos", sőt legtöbbször többgólos meccset láthatott a nagyérdemű. Csak az eredmény az, ami nem engedte a felhőtlen boldogságot. Októberben, a bajnoki hajrá legelején már-már szokásos módon kikaptak Pápán, majd a Paks és a Kecskemét is győzelemmel zárta az Újpest elleni meccsét.

AZ ÚJPEST A FÉLIDŐBEN
Szezon  Helyezés  GY  D V P Gólkülönbség
2008–09 2. 8 6 1 30 27–17
2009–10 3. 9 2 4 29 25–18
2010–11 9. 5 4 6 19 25–20

A Megyeri úton azonban nem kapkodtak. Egyrészt nem küldték messzire a kispadtól Mészöly Gézát, mert tudták, hogy ebben a csapatban most ez a széria is benne van. Dolgoztak és dolgoznak tovább. A cél most nem a bajnoki cím, hanem hogy a jó játék mellé társuljon az eredmény, a győzelem is.

A klubvezetőségben Kovács Zoltán játékosként már átélt egy bajnokavatót a Megyeri úton, most vezetőként dolgozik érte. Nem titkolja, hogy talán nehezebb dolga van, mint anno a pályán volt.
Nem véletlen a fiatalítás, és nem véletlen a szerényebb cél. Nem titok és a vezetők is nyíltan vállalják: anyagiakban nem állnak a legfényesebben. Éppen ezért jelentős erősítésre, jelentősebb hazai múlttal rendelkező játékosok érkezésére télen sem számíthatnak a csapat szurkolói.

Várható viszont kemény munka a meglévő kerettel, Mészöly Gézával, és várható megfeszített kemény munka az irodákban, Kovács Zoltán vezetésével.

Aprónak tűnhet, de a közelmúltat ismerve mindenképpen biztató jel: az újonnan alakult önkormányzat nem utasította el az együttműködést. Persze nem új tulajdonosról és milliárdokról van szó. Mindössze arról, hogy a kerület igenis figyel a legjobban ismert reklámhordozójára.

S ha felteszik a kérdést Kovács Zoltánnak, hogy vajon mikor lesz bajnok az Újpest, akkor egy hiteles embertől kaphat őszinte választ az érdeklődő: „Más nem is jár a fejemben igazából. Ezért dolgozom!"

A türelem és a kitartás a legfontosabb. Nem idén lesz bajnok a Megyeri úti gárda, de talán nem is jövőre. A kemény munka azonban a legtöbbször gyümölcsöző és eredményre vezet. Két-három év, és talán már nemcsak mese marad az arany, hanem valósággá válik.

KLASSZIKUS KÖZÉPSŐ VÉDŐK NÉLKÜL NEM MEGY

Ha csak azt nézzük, hogy az Újpest FC keretében kilenc olyan labdarúgó van (Vermes Krisztián, Takács Zoltán, Pollák Zoltán, Simek Péter, Böőr Zoltán, Tisza Tibor, Rajczi Péter, Sitku Illés és a szerb Nikola Mitrovics), aki szerepelt már hazája A-válogatottjában, valamint Barczi Dávid, Egerszegi Tamás és Szokol Zsolt már pályára lépett az U21-es válogatottban, és Simon Krisztián is tagja az utánpótlás-válogatott keretének, akkor kijelenthető: az Újpestnek igenis erős játékosállománya van, amely akár a bajnoki címért is versenyben lehetne.

 

Ehhez képest mindenképpen csalódás, hogy a bajnokságban jelenleg a 11. helyen áll a csapat, tizenhat forduló alatt 17 ponttal gyűjtött kevesebbet, mint a listavezető Videoton, kilenc ponttal van lemaradva a Ferencvárostól, amelyet szeptember 11-én 6–0-ra elvert, és lassan a kiesés ellen kell küzdenie, hiszen a 15. helyezett Haladás csak három ponttal van a lilák mögött…

 

Az Újpest 26 gólt szerzett eddig a bajnokságban, a támadójátékkal – a rengeteg kihagyott helyzet ellenére – nem lehet különösebben elégedetlen a szurkolótábor. Ezzel a gólterméssel lényegesen előkelőbb helyen kellene állnia a csapatnak (a 16 meccsből mindössze háromszor nem szereztek gólt a lilák), sokkal több mérkőzést kellett volna megnyernie. A gond inkább a védekezéssel, a viszonylag sok kapott góllal van – és ennek is megvan az oka.

 

Bár egy labdarúgócsapat gyengébb védekezését nem szabad kizárólag a védelemre fogni, hiszen a mai, modern futballban még a centernek is megvannak a védekező feladatai, azt azért látni kell, hogy az Újpest védelme igencsak ingatag.

 

A Szokol, Vermes, Takács, Pollák négyest tulajdonképpen a kényszer szülte, talán egész Európában egyedülálló, hogy két jobbhátvéd (Szokol, Vermes) és két balhátvéd (Takács, Pollák) alkotja egy csapat védelmét (amikor Takács Zoltán el volt tiltva, akkor még „szélsőségesebb″ volt a lilák hátsó alakzata, hiszen három jobbhátvéd – Szokol, Vermes, Kiss Zoltán – és egy balhátvéd – Pollák – alkotta a kvartettet; ki is kapott hazai pályán a Pakstól az Újpest). 

 

Mindennek az a fránya pénztelenség az oka, az Újpest az utóbbi esztendőkben kénytelen volt eladni a középső védőit. Ne menjünk vissza az időben Tamási Zoltánig, Juhár Tamásig, vagy Böjte Attiláig, elég az elmúlt három-négy évet nézni. A középső védőként is bevethető Vanczák Vilmos Svájcban futballozik, Lipták Zoltán és Vaskó Tamás a Videoton játékosa, Mirszad Mijadinoszki Debrecenben játszik, Mladen Lambulics Kecskemétre ment, sőt azóta bejelentette visszavonulását, az inkább védekező középpályásként foglalkoztatott, de középső védőként is használható Korcsmár Zsolt Norvégiában van kölcsönben – gyakorlatilag nem maradt klasszikus középső védő Újpesten, így kényszermegoldásként Vermesből és Takács Zoltánból „faragtak" azt (Vermes például a válogatottban eredeti posztján, jobbhátvédként szerepel).

 

Kész csoda, hogy az őszi szezon elején alig kapott gólt az Újpest, bár ez inkább az akkoriban jól védő (és a Nemzeti Sport osztályzatai alapján a kapusrangsort vezető) Balajcza Szabolcsnak, valamint az ellenfelek gyengébb helyzetkihasználásának volt köszönhető. Aztán a Fradi elleni történelmi siker után szinte számolatlanul kapta a gólokat az Újpest, sokszor nagy helyezkedési, védekezési hibák után, és ekkor már a laikusnak is feltűnt, hogy gyenge az együttes védekezése.

 

A tavasszal az élvonalba berobbant fiatal Szokol Zsoltról a mostani szezonban kiderült, hogy egyelőre még nem Újpest-szintű labdarúgó, sok hibával játszik, akadtak ellenfelek, amelyek kifejezetten arra alapozták taktikájukat, hogy az Újpest jobb szélén (azaz Szokol oldalán) erőltették a támadásaikat, és sikerrel is jártak. Ám Szokolból lehet jó futballista, ehhez viszont rutint kell szereznie, rendszeresen játszania kell az élvonalban, kockáztatva azt, hogy esetleg elmegy rajta egy-két meccs. Vermes lenne a legjobb megoldás a jobbhátvéd pozícióban, de neki, ahogy már említettük, középen kell játszania, hiszen nincs helyette más. A fiatal Dvorschák Gábort valami oknál fogva nem szerepelteti Mészöly Géza az első csapatban, pedig a védő tavaly igen ígéretesen mutatkozott be a Debreceni VSC elleni győztes bajnoki mérkőzésen. Lehet, hogy az idén is ki kellene próbálni, és akkor Vermes kimehetne a jobb szélre – talán stabilabb lenne a védelem.

 

Úgy tűnik, a legfontosabb feladat Újpesten, hogy – az anyagi háttér mellett – a védekezést kell javítani, stabilizálni, és ha ez sikerül (a vezetőedző, Mészöly Géza válogatott hátvéd volt, a védekezéshez tehát nagyon jól ért), akkor jönnek az eredmények, és az Újpest jóval előrébb végezhet, mint ahol most áll. Mert ennek a keretnek nem a kiesés ellen kellene küzdenie…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik